İş Bankası, UNEP FI tarafından 2019 yılında ilan edilen, Bankacılık sektörünün Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Paris İklim Anlaşması ile uyumlu hale getirilmesini amaçlayan Sorumlu Bankacılık Prensipleri’ni 2020 yılında imzaladı. Yeni ekonomide bankacılığın rolünü tanımlayan bu prensipler, eşit ve refah içinde bir geleceğe ulaşmada bankacılık sektörünün etkisini en yüksek düzeye çıkarmayı hedefliyor.
WEPs, kadının iş dünyasındaki ve toplumdaki yerinin güçlendirilmesi için yol gösterici ilkelerden oluşmaktadır. Bu ilkeler, şirketlerin fırsat eşitliğine verdiği önemi ve toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten uygulamalarını ön plana çıkararak kadınların çalışma yaşamının her aşamasında yer almalarını ve güçlenmelerini sağlamayı hedeflemektedir. İş Bankası da WEPs imzacıları arasında yerini alarak toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiği önemin altını çiziyor.
CDP, halka açık şirketlerin doğal kaynakları ve doğal sermayeyi nasıl kullanıldıklarını, faaliyetleriyle sınırlı kaynakların yeniden üretimini nasıl etkilediklerini ve bu alandaki risklerini nasıl yönettiklerini yatırımcılara raporlamalarına aracılık eden bağımsız ve kar amacı gütmeyen küresel bir organizasyondur. İş Bankası, 2019 yılından itibaren CDP İklim Değişikliği Programı kapsamında çevresel performansını paydaşlarıyla şeffaf bir şekilde paylaşıyor.
İş Bankası CDP İklim Değişikliği Raporlamaları için
tıklayınız.
BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir küresel ekonomi yaratmak için kurumların iş birliği ile harekete geçmelerini teşvik etmektedir. İş Bankası olarak tüm faaliyetlerimizde Küresel İlkeler Sözleşmesinin 10 ilkesine uymayı taahhüt ediyoruz.
İş Bankası, aynı zamanda Global Compact Türkiye Sürdürülebilir Finans Çalışma Grubu’nun da bir üyesi. Grup, Türkiye finans sektörü başta olmak üzere reel sektörde sürdürülebilirlik olgusunu yaymayı ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için ihtiyaç duyulan finansal kaynağın yaratılmasında özel sektörü harekete geçirmeyi amaçlıyor. İş Bankası, 2017 yılında, Global Compact Türkiye Sürdürülebilir Bankacılık ve Finans Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Global Compact Türkiye Sürdürülebilir Finansman Bildirgesi’ne imza attı. Bildirge ile imzacı bankalar, 10 milyon ABD Doları ve üzerindeki yatırımlardaki kredi süreçlerinde çevresel ve sosyal riskleri değerlendirme süreçlerine alacaklarını beyan etti.
Bilim Temelli Hedefler Girişimi, küresel sıcaklık artışının 2⁰C'nin altında tutulması ve Paris Anlaşması'nda belirlenen hedeflerin karşılanması amacıyla, şirketlerin bilime dayalı emisyon azaltım hedefleri belirlemesini sağlayarak özel sektörün iklim eylemini yönlendirmektedir. İş Bankası da, 2020 yılında iklim değişikliği üzerindeki doğrudan etkisini yönetmek amacıyla önemli bir adım atarak, CDP raporlaması kapsamında verdiği Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyon hedeflerinin Bilim Temelli Hedefler temeline oturtulması taahhüdünde bulundu.