Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 10.08.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dk, 30 sn.

Yaz, en çok sevilen mevsimlerden biri. Okulların tatil olduğu, tatil beldelerinin huzur koktuğu ve deniz-kum-güneş üçlüsünün tadına varıldığı yaz ayları kitap okumak için de oldukça elverişli olabiliyor. Özellikle tatilde plajda güneşlenirken deniz sesi eşliğinde kitap okumak, yazın en keyifli aktiviteleri arasında.

Birçok kişi yaz aylarında; keyif ve umut veren ve ilham olan kitapları okumayı seviyor. İş Bankası blog olarak bu yazımızda, sahilde ya da akşamüstü balkonunuzda keyifle okuyabileceğiniz kitapları derledik.​

yaz aylarında kitap önerileri

Sineklerin Tanrısı – William Golding

Bazı kitaplar çocuklara yazılmış bir öykü tadında başlar. Oldukça sade ve anlaşılır bir dili olan Sineklerin Tanrısı, ıssız bir adada mahsur kalan çocukların hikayesi gibi başlasa da aslında verdiği mesajlarla dünya görüşünüzü tekrar sorgulamanızı sağlıyor. Yaşları altı ile on iki arasında değişen çocuklar, atam savaşından korunmaları amacıyla güvenilir bir yere götürülürken uçakları düşmüş ve ıssız bir adada kalmışlardır. Adada yaşam mücadelesi veren çocuklar kısa bir sürede işleri idare etmek için bir yönetim sistemi kurar. Ancak bu sistem, adil bir sistem değildir. İnsanların birçok konuda ne kadar katı kararlar alabileceğini çocuklar üzerinden bizlere bir kez daha hatırlatan Golding’in Sineklerin Tanrısı​ kitabı günümüzde en çok okunan kitaplar arasındaki yerini koruyor.

Amok Koşucusu – Stefan Zweig

Hollanda’nın Doğu Hint Adaları’nda görev yapan bir doktor, kendisinden bir konuda yardım isteyen zengin bir kadının yardım isteğini reddeder. Çünkü kadının tavırları oldukça kibirlidir. Ancak çok kısa bir süre içerisinde kadına yardım etmediği için büyük pişmanlık duyan doktor kadını bulmak için çılgınca bir mücadeleye girişir. Görev yaptığı yerden kadının olduğu şehre giden, tanıdıklarının vasitasıyla kadının olduğu her ortama girmeye çalışan doktor içinde bulunduğu ruh halini, Amok Koşucusu’na benzetir. Çünkü eğer amok koşusuna yakalandıysan durman mümkün değildir. Kısa sürede okuyacağınız, akıcı bir kitap arayışındaysanız, Amok Koşucusu​’nu tercih edebilirsiniz. 
Amok Koşucusu

Zacharis Usta – Jules Verne

Bir saat ustası olan Zacharius Usta, eşsiz yeteneği sayesinde sadece yaşadığı ülkede değil, civar ülkelerde bile ün kazanmıştır. Saatleri, hayatta en önem veridiği şey olan usta, teknolojinin de yardımıyla “saat maşası” nı icat eder. Bu icatı adeta başını döndürür ve kendisini eşsiz bir şeyin yaratıcısı olarak tanımlamasına neden olur. Her şey harika gidiyorken, birdenbire Zacharis Usta’nın icat ettiği tüm saatler durur. Böylece birçok ülkedeki müşterileri saatlerini tamir etmesi için öfkeli bir şekilde Zacharis Usta’nın kapısına dayanır. Jules Verne, Zacharis Usta​ isimli eserinde bilim ve inanç çatışmasını fantastik bir şekilde ele alarak, bambaşka bir bakış açısıyla irdelemiştir.

Mahalle Kahvesi – Sait Faik Abasıyanık

Sait Faik öyküleri adeta zamansızdır. Çağdaş Türk Edebiyatı’nın en önemli öykücülerinden olan Sait Faik, “Kökü kendisinde olan yazar” olarak tanımlanır. Henüz Sait Faik öyküleri okuma fırsatınız olmadıysa, işe Mahalle Kahvesi ile başlayabilirsiniz. İçinde birçok öykü bulunduran kitaptaki her öyküde kendinizden bir şeyler bulabilir ve Sait Faik’in üslubuna hayran kalabilirsiniz. Ayrıca Mahalle Kahvesi​, evinizde her zaman erişebileceğiniz bir noktada duran ve dönem dönem elinize alıp bazı yerlerini tekrar okumak isteyeceğiniz kitaplar arasına girebilir.

İnsan Neyle Yaşar – Lev Nikolayeviç Tolstoy

Anna Karenina,  Savaş ve Barış gibi Rus edebiyatı klasiklerinin en sevilen kitaplarının yazarı olan Tolstoy’un İnsan Neyle Yaşar kitabı, ders veren ve öğüt niteliği taşıyan birbirinden ilginç öyküler anlatıyor. Bir solukta okuyacağınız bu öyküler oldukça akıcı bir üslupla kaleme alındığından, plajda güneşlenirken bile kitaba rahatlıkla konsantre olabilirsiniz. Simon adlı bir tüccarın hikayesiyle başlayan kitap, iyi niyetin hayatta yaratabileceği farkları, kibir ve hırsın insanı getirebileceği noktaları müthiş hikayelerin içine harmanlayarak bambaşka bir halde okuyucusuna sunuyor.

Eylül – Mehmet Rauf

Edebiyatımızın ilk psikolojik romanı olma özelliği taşıyan Eylül; Süreyya, karısı Suat ve akrabaları Necip Bey arasında geçen olaylara odaklanmıştır. Süreyya ve Suat, Süreyya’nın babası ile aynı evde yaşar fakat bu durumdan memnun değillerdir. Bu süreçte akrabaları onları sık sık ziyaret eder. Suat ve Necip arasında duygusal bir yakınlık kurulmaya başlar. Buna dayanamayan Necip, onlarla görüşmeyi bırakır ancak hikaye burada bitmez. Tüm kahramanların ruh haline ayrıntılı bir şekilde değinen Mehmet Rauf, Eylül kitabı ile büyük bir şöhret kazanmıştır.

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​