Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 30.06.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Güvenli İnternetin Önemi Nedir?


İnternet, artık herkesin vazgeçilmezi... İletişim kurarken, bilgi arayışı içindeyken, eğlence ve alışveriş için, bankacılık işlemlerini gerçekleştirirken ve daha farklı pek çok alanda internet, hayatımızın olmazsa olmazı haline gelmiş durumda. Tüm ihtiyaçların karşılanabileceği bir alan olması açısından internet eşsiz bir kullanım imkanı sunuyor. Ancak bunlarla birlikte bir de madalyonun öbür yüzü var.

Farklı yaş grubundan çocuklar, başta eğitim olmak üzere türlü nedenlerle internete ihtiyaç duyuyor. Öte yandan siber zorbalık, taciz, teşhir ve diğer suçlar internet kullanımının olumsuz yanları. Ancak çocukları internetten uzak tutmak bir çözüm yöntemi olmadığından ciddi birer tehdit unsuru haline gelen bu tür olumsuzluklar, ebeveynlere denetim sorumluluğu yüklüyor. Peki çocuklar için güvenli bir internet ortamı sağlayabilmek için neler yapılabilir?

Çocuklar İçin Güvenli İnternet Nasıl Oluşturulur?


Çocuklar için güvenli bir internet ortamı oluşturmak konusunda hem bireylere hem de kurumlara büyük rol düşüyor. İşte, güvenli bir internet ortamı sağlamak için atılabilecek başlıca adımlar.

Güvenli internet kullanımı konusunda önce ebeveynler biliçlendirilmeli.
İlköğretim çağındaki çocuklar için okullarda bilişime dair bilinçlendirici eğitim verilmeli.
Okullarda velilerin de içinde bulunduğu bilinçlendirme faaliyetleri oluşturulmalı ve yürütülmeli.
Sivil Toplum Kuruluşları bu konuda sorumluluk almalı ve bilinçli internet kullanımına dair yeni ve etkin projeler üretmeli.
Üniversiteler de benzer şekilde projeler geliştirmeli, seminerler hazırlamalı.​

güvenli internet


Elbette güvenli internet oluşumu için daha pek çok madde sayılabilir. Tüm bunların yanı sıra çocuklar için güvenli internet ortamı oluşturabilmenin en temel yolu, sağlıklı ebeveyn çocuk ilişkisi. İnternet çocukların bu kadar hayatının içinde ve vazgeçilmez bir konumda iken onları bilinçlendirmede öncelikli rol, aileye düşüyor. Çocuklara interneti nasıl kullanacaklarını onlarla konuşarak öğretebilirsiniz. Bilmedikleri linklere tıklamama, tanımadıkları insanlarla iletişim kurmama gibi temel kuralları onlara hatırlatabilirsiniz. Güvenli internet kullanımı üzerine sık sık sohbet edebilir, tüm bunların yanı sıra teknik açıdan tamamlayıcı birtakım önlemler alabilirsiniz. Günümüzde internete farklı cihazlar üzerinden erişilebildiğinden çocuklarınızın kullandığı cihazlar üzerinden şifreleme, zararlı siteleri engelleme gibi işlevleri olan aile filtresi yazılımlarına başvurabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun olası zararlı içerikler ile karşılaşmasını önlemiş olursunuz.

Çocuğunuzun İnternette Güvenilir Oyunları Oynamasını Nasıl Sağlarsınız?


Çocukların internet üzerinde en sevdiği aktivitelerden biri çevrimiçi oyunları oynamak. Ancak maalesef çevrimiçi mecralarda her oyun çocuklar için güvenli olmayabilir. Peki, çocuğunuz için güvenli internet oyunlarını nasıl seçebilirsiniz?

Öncelikle çocuğunuzun reklam içermeyen oyunlara yönelmesini sağlayabilirsiniz. Çünkü sayfalarda aniden beliren reklamlar her zaman çocuklar için uygun içeriğe sahip olmayabilir. Reklam bağlantılarına tıklayan çocuklar, hoş olmayan içeriklerle karşılaşabilir.
Çocuklar dış etkenlerden kolayca etkilenebilir. Bu sebeple korku ve şiddet öğelerinin yer almadığı oyunları tercih etmelerini sağlayabilirsiniz.
Özellikle ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklar için internet üzerinde daha önce tanımadıkları insanlar ile kurdukları iletişimin sonucu yıkıcı olabilir. Bu sebeple online olarak iletişim kurabilecekleri oyunları oynamalarını önleyebilirsiniz.
Çocuğunuzun oynadığı oyunlarla ilgili ebeveyn yorumlarını internetten inceleyebilirsiniz.
Güvenilir yayıncılar tarafından sunulan, lisanslı oyunlar ile çocuğunuza güvenli bir oyun ortamı sunabilirsiniz.

Güvenli İnternet Neden Gereklidir?


Güvenli internet ortamı hem çocuklar hem de yetişkinler için oldukça önemli bir konu. Güvenli olmayan bir internet ortamında yapacağınız her türlü işlem ve verileriniz izinsiz kopyalanabilir ya da çalınabilir. Bu sebeple özellikle kişisel verileriniz için güvenli bir internet ortamını tercih etmelisiniz.

Çocukların internet üzerinde oynadıkları oyunlar ya da kurdukları iletişimler, onların psikolojisinde önemli bir yere sahip olabilir. Bu yüzden anne babaların çocukların internet kullanımını konusunda oldukça hassas davranmaları ve çocuğun internet üzerindeki aktivitesini yer yer takip etmeleri gerekiyor. Böylece çocukları siber zorbalık​ ya da olası kötü içeriklerden mümkün olduğunca koruyabilirsiniz.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.