Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 27.04.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Stres kişinin üzerinde hissettiği baskı ve gerginlik durumudur. Bu anlamda, günlük yaşamın bir parçası olarak görülebilir. Stres olgusu size daima zarar veren bir duygu değildir. Hatta küçük dozda stres sizi harekete geçirebilir! Hayatınızda size enerji veren ve kendinizi geliştirmenize yol açan bir etken olabilir. Ancak stres düzeyiniz gereğinden fazla olduğunda verimliliğinizin düşme ihtimali oldukça olasıdır. Bu durum da yaşamdan aldığınız zevki azaltabilir veya çevrenizdeki kişilerle olan iletişimlerinizde problemler çıkmasına sebep olabilir. Hepimizin hayatında yaşadığı stresli dönemler olmuştur, önemli olan nokta ise stresliyken duygularımızı nasıl yönettiğimizdir. Bu yazımızda stresle nasıl başa çıkılacağına dair ipuçları vereceğiz.


Olumlu Yönlerinizi Düşünün


Kendinizi strese sokmak yerine başarılarınıza ve olumlu yönlerinize odaklanmayı tercih edin, bu durum sizi stresten uzak tutacaktır. Hayatta birçok başarıya imza attınız ve kendinize bir şeyler kattınız. Kendinizi motive etmek için içinde bulunduğunuz durumun üstesinden gelebileceğinizi söyleyin. 

Kendinize Vakit Ayırın


Kendinizi stresten olabildiğince uzak tutmalısınız, bu yüzden herhangi bir sanat dalıyla, sporla ya da başka bir hobi ile eğlenmenizi ve rahatlamanızı sağlayabilirsiniz. Seçtiğiniz alanda gelişmeniz sizi mutlu edip negatif durumlardan sizi olabildiğince uzak tutacaktır. 

 stresi yönetmek

Bedeninize İyi Bakın


Bedeninize iyi bakıp sağlıklı olmaya özen gösterin. Aynı zamanda uyku düzeniniz de vücudunuz ve mental sağlığınız için önemlidir. Düzenli olarak sevdiğiniz bir sporu yapabilirsiniz, yeterli uyku almaya ve düzenli ve dengeli beslenmeye dikkat edin. Alkol, sigara veya bağımlılık yapıcı diğer maddelerden uzak durun. 

Kaygılarınızdan Bahsedin


Kaygı duyduğunuz durumları arkadaşlarınıza ya da aile üyelerinizden biriyle paylaşmak sizi daha çok rahatlatacaktır. Eğer stresinizle başa çıkmak güçleşirse, kendinize yüklenmek yerine çevrenizden ve bir uzmandan yardım isteyin.

Sizi Strese Sokan Durumlardan Uzaklaşın


Kendinizi rahat hissetmediğiniz durumlarda yapabiliyorsanız sizi olumsuz düşüncelere sokan ortamdan uzaklaşın. Birkaç dakika rahat bir pozisyon bulup derin nefes almak size çok yardımcı olacaktır. Akciğerlerinizin havayla dolmasına odaklanmaya çalışın. Bu sürede nefes alışverişinizi olabildiğince yavaş şekilde yapın.

Karar Vermekten Korkmayın 


Karar vermek genellikle baskı altında hissetmemize sebep olur bu yüzden sürekli karar vermeyi erteleriz. Bu durumda bir liste yaparak hangi konuda karar vermeniz gerektiğini yazın ve artıları eksileri düşünün. Karar verme konusundaki stresinizle başa çıkmanıza yardımcı bir adım olacaktır. 

Geçmişi veya Geleceği Düşünmeyin


Sizi geçmişte strese sokan durumları veya gelecekte karşılaşabileceğiniz problemleri düşünmeden hareket etmelisiniz. Önemli olan şimdiki yaşadığınız an ve keyif almalısınız. 

Hiçbir Şeye Evet Demek Zorunda Değilsiniz


İstemediğiniz olaylar olduğunda vermeniz gereken cevap hayır olmalıdır. İnsanların birçoğunun hayatlarında en büyük sinir ve stres yaşamalarının sebebi çevremizdeki kişileri üzmemek için her şeye evet demek. Bunun sonucu kendi istediklerinizi önemsemeden hareket etmeniz olabilir. 

Duygularınızı Dile Getirin


İnsanlarla olan ilişkilerinizde daha rahat bir şekilde hareket etmeniz sizi stresten uzak tutacaktır. Çevrenizdeki kişiler hakkındaki görüşlerinizi rahatlıkla dile getirebilirsiniz. Bu durum hem kendinize hem de karşınızdaki kişiye karşı dürüst olmanızı ve rahatlamanızı sağlayacaktır. 

 stressiz olmak

Herkes Özeldir


Her zaman daha iyi veya daha kötü durumlarda olabileceğinizi aklınızda tutun. Kendiniz için gerçekçi hedefler koyun ve herkesin benzersiz olduğunu unutmayın. Haksız ve gereksiz rekabetten sakının.

Siz de endişelerinizden uzak mutlu bir hayat yaşayabilirsiniz. Kendinizi tanımak ve gerekli telkinleri hayatınıza çağırmak atabileceğiniz anlamlı bir adım olacaktır. Tüm değerli okurlarımıza huzurlu bir yaşam dileriz!


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​