Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 06.07.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Para biriktirmek; herkesin yapmak istediği ancak uygulama aşamasında zorlandığı konulardan biridir. Birikim yapmak tamamen sizin iyi bir planlama yaparak gelir - gider dengenizi sağlayabilmeniz ile alakalıdır.

İş Bankası blog olarak bu yazımızda sizlere para biriktirmeye başlayabilmeniz için bazı öneriler derledik.

Para Biriktirmeyi Ertelemeyin


Erteleme, insan ruhunu yoran ve zarar veren alışkanlıklardandır. Hayatınız boyunca ertelediğiniz şeyleri bir düşünün. Örneğin diyete başlamak için pazartesi gününü beklemek, çok önemli ve halledilmesi gereken işinizi ertesi güne bırakmak ya da sıkıcı olacağını düşündüğünüz görüşmelerinizi ötelemek o an için iyi bir fikir gibi gelse de sonraki süreçte size yük olacaktır. 

Ertelemek yerine hızlıca aksiyon alan insanlar hayatta her zaman daha başarılı olurlar. Birikim yapmak gibi bir hedefiniz varsa harekete geçmek için doğru zaman tam da şu an.

Para Harcama Alışkanlıklarınızı Değerlendirin


Para harcama alışkanlıklarınızı tespit etmek için yapabileceğiniz en doğru şey gelir – gider tablosu tutmaktır. Böylece harcamalarınızı net olarak görebilir ve keyfi ya da gereksiz harcamalarınızı kolaylıkla analiz edebilirsiniz. 
Ayrıca para harcama alışkanlıklarınızın hayat tarzını yansıtıp yansıtmadığı da birikim yapmak için yol gösterici olabilir. Örneğin; sizi işinizde geliştirmeye yardımcı olacak eğitimlere ihtiyaç duyuyor ve bu tarz eğitimlere gitmeyi planlıyorsanız, planınıza sadık kalmalısınız. Hayat tarzınızı yansıtan ve sizin için önemli olan alanlarda para harcayarak hem paranızı sizin için en doğru şekilde kullanmış olursunuz hem de birikim yapmak için de para ayırabilirsiniz.

Amaç Belirlemek En Büyük Motivasyondur


Uzun zamandır almayı planladığınız ancak bütçenizi aşacağını düşündüğünüz şeylere sahip olabilirsiniz. Bunun için sadece doğru planlama yapmanız ve para biriktirme planınıza sadık kalmanız gerekiyor.
Kendinize para biriktirmek için bir hedef belirleyin. Bu ihtiyacınız olan ve işlerinizi kolaylaştıracak bir eğitim, seyahat etmek istediğiniz bir yer ya da size değer katacak bir eğitim olabilir. Hedefinizi belirledikten sonra gelir – gider tablonuza göre ortalama ne kadar para biriktirebileceğinizi hesaplayarak birikim yolculuğunuzun haritasını oluşturabilirsiniz.

Hesaplamadığınız Harcamalara Hazırlıklı Olun


Bütçe dengenizi bazen beklenmedik bir kombi arızası, sağlıkla ilgili problemler ya da acilen yenilemeniz gereken herhangi bir eşya bozabilir. Bu durumun motivasyonunuzu bozmasına izin vermeyin ve bunun sadece sizin başınıza gelen bir durum olduğunu düşünerek moralinizi bozmayın. Hesaba katılmayan harcamalar herkesin başına gelebiliyor. Böyle anlarda bütçeniz ile ilgili olumsuz düşüncelere kapılmak yerine para biriktirme planınızı tekrar gözden geçirin ve hedefinize ulaşma yolculuğunuzda düzenlemeler yapın.

 kolay para biriktirmek

Çalıştığınız Zamanın Para Karşılığını Biliyor musunuz?


Para kazanmak için herkes kendi iş alanı doğrultusunda emek harcıyor. Peki iş için harcadığınız zamanın parasal karşılığını hiç hesapladınız mı? Aylık gelirinizi toplam çalışma saatinize böldüğünüzde karşınıza saat başı harcadığınız emeğin parasal karşılığı çıkar. Yani kazandığınız her kuruşun karşılığını zamanınız ve emeğiniz ile ödüyorsunuz. İhtiyacınız olmayan keyfi bir harcama yapmadan önce para kazanmak için yaptığınız fedakarlıkları düşünün. Bu sizi daha doğru, işlevsel harcamalara ve birikim yapmaya yönlendirecektir.

Günlük Kazandıran Hesap Nedir?


İş Bankası olarak, para biriktirme sürecinde yaptığınız fedakarlıkların farkındayız ve paranızı en iyi şekilde değerlendirmeniz için size yardımcı olacak Günlük Kazandıran Hesap hizmetimiz ile karşınızdayız. Günlük Kazandıran Hesap​ ile birikimleriniz gecelik vadeli hesapta her gün değer kazanırken, hesabınızdan dilediğiniz zaman vade bozulmadan para çekip, hesabınıza dilediğiniz zaman para yatırabilirsiniz. İşCep ve İnternet Şubesinden kolayca Günlük Kazandıran Hesap açabilirsiniz.

​"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​