Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 26.02.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika
​Esnaf ve KOBİ’ler; ekonomiye dinamizm kazandırma, girişimciliği teşvik etme, istihdam sağlama ve bölgesel kalkındırmayı hızlandırma gibi pek çok konuda ülkeye fayda sağlayan küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında yer alıyor. Ancak başarılı bir işleyiş için her işletmede olduğu gibi esnaf ve KOBİ’lerin de dikkat etmesi gereken detaylar bulunuyor. Finansmandan kurumsallaşmaya, maliyetlerden pazarlamaya kadar siz de bu detayları öğrenebilir ve çözümleriyle ilgili kapsamlı fikir sahibi olabilirsiniz. 

Yüksek Maliyetli Alımlar için Aracısız İşlem Gerçekleştirebilirsiniz


Büyük ve kurumsal firmaların aksine esnaf ve KOBİ’lerin gerek ham maddeler gerek diğer alımlar için ayırdığı bütçe çok daha kısıtlı olduğu için maliyet arttıkça tüm girdiler ciddi bir soruna dönüşebiliyor. Özellikle pandemi gibi hem lojistik hem kazanç bakımından kısıtlayıcı ve zorlayıcı süreçlerde bu durum çok daha fazla hissediliyor. Yüksek maliyetli girdiler için en etkili çözümlerin başında ise aracısız satın alma işlemi geliyor. Gerek yurt dışından gerek ülke içinden gelen ham maddeler için olabildiğince aracısız işlem gerçekleştirerek girdi maliyetlerini büyük oranda düşürebilirsiniz. 

Aracısız alım, zaman ve maliyet gibi farklı açılardan avantaj sağlasa da dikkatli olunmadığı takdirde birçok zarara da yol açabilir. Örneğin; yurt dışından yapacağınız alımlarda yabancı dil desteğine ihtiyaç duyabileceğinizi, ekstra gümrük masraflarını ve gümrüğe takılan ürünlerden dolayı yaşayabileceğiniz gecikmeleri de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca hem yurtdışı hem yurtiçi işlemlerinizde aracısız satın alma gerçekleştirseniz dahi mesafeler arttıkça yalnızca maliyetin değil aynı zamanda ulaşım süresinin de arttığını unutmamalısınız. 

İstihdam ile İlgili Problemlerde Yenilikçi Yöntemlere Başvurabilirsiniz 


​Özellikle hızlı adaptasyon ve ilerleme süreçleri sayesinde zaman ve maliyet açısından avantaj sağladıkları için kalifiye elemanlar daima büyük önem taşıyor. Diğer yandan kalifiye eleman bulamamak, sıkça karşılaşılan küçük ve orta ölçekli işletme sorunları arasında yer alıyor. Kalifiye çalışanların daha yüksek ücret, daha iyi kariyer fırsatları gibi sebeplerden dolayı çoğunlukla büyük ve kurumsal şirketleri tercih etmeleri, esnaf ve KOBİ’lerin sürekli olarak istihdam konusunda sorun yaşamalarına yol açabiliyor. 

Bu tarz durumlarda mümkün olduğunca pratik bilgisayar programlarından ve uzaktan çalışma modelinden faydalanabilirsiniz. Başta muhasebe programları olmak üzere son yıllarda birbirinden farklı alanlarda online destek hizmeti de sunan oldukça gelişmiş bilgisayar programları bulunuyor. Ayrıca uygun iş süreçleriniz için siz de pandemi ile beraber çok daha yaygın hale gelen uzaktan çalışma modelinden faydalanabilir, böylece farklı alanlarda uzmanlaşmış kişilerle aynı ortamda bulunma şartı olmadan çalışabilirsiniz. 

esnaf-ahilik-fonu 

Kurumsallaşma ve Finansman Sorunlarında Profesyonellerden Destek Alabilirsiniz 


İşlerini büyütmek isteyen KOBİ’lerin en sık karşılaştığı sorunlardan bir diğeri de kurumsallaşma süreci sayılıyor. Bu süreçte şirketinizi tanıtan bir web sitesi oluşturabilir, e-ticaret kanallarını kullanabilir, danışmanlık hizmeti alabilir ve tüm bunlar için profesyonellerden yararlanabilirsiniz. Aynı şekilde başlangıçtan kurumsallaşmaya kadar tüm adımlarda esnaf kredisi, KOBİ kredi gibi finansal ihtiyaçlarınız için de bankaların kurumsal ve güvenilir hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. 

İş Bankası, 6 ay ödemesiz 36 ay vadeli Esnafa Destek Kredisi ve KOBİ’lere Destek Kredisi​ ile finansal açıdan ihtiyaç duyduğunuz desteği size sağlıyor. Destek kredisi; pandemi gibi zor zamanlar dahil olmak üzere, daima KOBİ ve esnaf nakit problemleri için çözüm sunuyor. Siz de KOBİ ve esnaf açısından hayati bir öneme sahip olan destek kredisinden faydalanmak istiyorsanız en yakın İş Bankası şubesine giderek esnaf ve KOBİ kredisi başvurusu yapabilirsiniz. Üstelik ödemesiz başlangıç ve uzun vade süresinin yanı sıra 3 milyon TL’ye kadar kredi desteği almanız da mümkün. 




Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.