Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 07.02.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Gezegeni korumak, yoksulluğu sona erdirmek ve refah seviyesini yükseltmek adına Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının ekonomiye ve KOBİ’lere olan etkisini sizin için açıkladık.

İklim krizi ve doğal kaynak rezervlerinin kritik seviyeye ulaşması, tüm insanlığı daha sürdürülebilir bir yaşama yönlendiriyor. Bireysel olarak yapılabileceklerin yanı sıra, devletlerin de gezegenin geleceğini göz önünde bulundurarak birtakım politika değişikliklerine gitmesi gerekiyor. 2015 yılında Birleşmiş Milletler kurulunda 193 ülkenin altına imza attığı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları da dünyanın dört bir yanında değişiklikleri teşvik etmek amacıyla ortaya konan planlardan biri. Amaçların ana fikri çevre politikalarıyla daha sürdürülebilir bir gelecek yaratmak olsa dahi ekonomik ve sosyal politikalar da bu amaçlardan doğrudan etkileniyor. 


Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Nelerdir?


Birleşmiş Milletler’in ortaya koyduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, “insanlığın ve dünyanın geleceği için atılması gereken adımların 17 maddede toplanmış hali” şeklinde özetleniyor. 

Bu maddeler; 
-    Açlığa Son,
-    Yoksulluğa Son,
-    Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam,
-    Cinsiyet Eşitliği,
-    Nitelikli Eğitim,
-    Temiz Su ve Sanitasyon,
-    Erişilebilir ve Temiz Enerji,
-    İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme,
-    Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı,
-    Eşitsizliklerin Azalması,
-    Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar,
-    Sorumlu Üretim ve Tüketim,
-    İklim Eylemi,
-    Sudaki Yaşam,
-    Karasal Yaşam,
-    Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar,
-    Amaçlar İçin Ortaklıklar

şeklinde sıralanıyor. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının altına imza atan her ülkenin 2030’a kadar bu alanlarda gerekli çalışmaları yapması bekleniyor. Bu çalışmalar politika ve bütçelendirmedeki değişiklikleri, aynı zamanda yeni projeler üretmeyi kapsıyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının Ekonomiye Etkisi


BM 2030 hedefleri arasından bazı maddeler, direkt olarak ekonomik kalkınmayı amaçlıyor. Bunun için de ekonomi politikalarında belirli değişikliklerin yapılması gerekiyor. Üretim süreçlerinin bu hedefler doğrultusunda revize edilmeleri de söz konusu. Bu hedeflerden ilk ikisi, direkt olarak dezavantajlı durumda olan vatandaşları kalkındırmaya ve refah seviyesini dengelemeye yönelik. İstihdamın artması ve özellikle daha çok kadının üretime dahil olması, ekonomik kalkınma için büyük önem taşıyor. 

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları KOBİ’ler İçin Neden Önemli?


Girişimcilerin ve KOBİ’lerin üretim ve ihracattaki paylarını yükseltmek de Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile doğrudan örtüşüyor. Ekonomik kalkınma için KOBİ verimliliğini destekleyen projeler üretmek ve KOBİ’lere ekonomik kolaylıklar sunmak, Türkiye’de bu amaçların gerçekleşmesi için yapılan adımlardan sadece ikisi. Eğer siz de bir KOBİ veya girişimci iseniz, devletin sunduğu desteklere başvurup işinizi büyütebilirsiniz.​

KOBİ’ler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları İçin Neler Yapabilir?


Yeni teknolojiler sayesinde ekonomi küreselleşiyor, küçük işletmeler ve girişimler ürettikleri ürünleri dünyanın bir diğer ucuna ihraç edebiliyorlar. Üretim süreçlerinde işletmelerin daha sürdürülebilir yollara başvurması ise hem dünyanın geleceği için önemli bir adım, hem de markaya artı değer olarak geri dönüyor. Sürdürülebilir yaşam global bir trend olduğundan bu anlayışa sahip markalar da rakipleri arasından sıyrılabiliyorlar. 

Özetle geleceğe umutla bakmak ve gezegenin devamlılığına katkıda bulunmak hem bireysel hem de devlet desteğiyle atılan adımlarla mümkün. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları da devletler için daha net bir tablo çizerek insanlığın başlıca problemlerini ve hangi alanlarda öncelikli olarak çalışılması gerektiğini vurguluyor.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​


Etiketler:
Kobilere Özel