Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 04.03.2025
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dk, 30 sn

​Gelir vergisi, bir yıllık zaman dilimi içinde kazanılan bazı gelirler için ödenen vergidir. Kira gelir vergisiyse "gayrimenkul sermaye iradı" olarak geçen, belli bir miktarın üstündeki kira gelirinden alınan gelir vergisi türüdür. Kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, taşınmazı elinde bulunduran veya bundan gelir elde eden kişiler bu vergi türünün mükellefi kabul edilir. Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır, beyannamesi nasıl verilir ve muafiyet halleri nelerdir?​

Kira Gelir Vergisi Nereye Ödenir?

Kira gelir vergisi ödeme, çeşitli yollarla yapılabilen vergi ödevini yerine getirme faaliyetidir. Vergi dairesi üzerinden, interaktif vergi dairesi kullanılarak veya anlaşmalı bankaların uygulamaları aracılığıyla vergi ödemesi yapılabilmektedir. 

Vergi Dairesi Üzerinden Ödeme

Gelir vergisi ödemek isteyen mükelleflerin tercih edebileceği yollardan biri vergi dairesi vezneleri üzerinden ödeme yapmaktır. Ödeme yapmak için hafta içi 08:30 ile 17:30 saatleri arasında vergi dairesine başvurulabilir. 12:30-13:30 arası öğle tatili olduğundan bu saat aralığında hizmet sunulmamaktadır.

e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi Kullanımı

Dijital Vergi Dairesi uygulaması veya e-Devlet üzerinden kira gelir vergisi ödenebilmektedir. Aynı şekilde GİB Mobil Uygulaması üzerinden de vergi ödemesi yapılabilir. Borç sorgulama ve ödeme sekmesinden kredi veya banka kartıyla vergi ödemesi yapılabilir.

Bankalar Üzerinden Kira Gelir Vergisi Ödeme

Anlaşması bulunan çeşitli bankalar üzerinden de ödeme yapılabilir. İnternet şubesi, telefon bankacılığı veya mobil uygulama kullanarak kira gelir vergisi ödemelerinizi vergi dairesine gitmeden yapabilirsiniz.

Online Ödeme Seçenekleri ve Adımları

İş Bankası’nın online hizmetleri sayesinde iki farklı şekilde gelir vergisi ödenebilir: İnternet Şubesi​ ve İşCep

İş Bankası İnternet Şubesi Üzerinden Ödeme Yapmak: Öncelikle İş Bankası sitesinden "Bireysel Şube" veya "Ticari Şube" seçeneklerinden biri seçilir. Ardından hesaba giriş yapılır, sol kısımda yer alan menüden "Ödemeler > Vergi/Harç > Vergi Ödeme" adımları takip edilir. Borç sorgulandıktan sonra mükellef seçilir. "Sorgu Tipi" bölümünde "Beyan" seçilir ve bağlı olunan vergi dairesi girilir. Vergi bölümünde "0012 Gelir Vergisi" seçilir. "Sorgula" butonuna tıkladıktan sonra hesap bilgileri kontrol edilerek ödeme yapılır.

İşCep Uygulaması Üzerinden Ödeme Yapmak: İşCep üzerinden "Ödemeler" menüsüne gidilir ve "Vergi-Harç" seçilir. Mükellef tipi seçildikten sonra "Sorgu tipi" kısmında "Beyan" seçeneğine tıklanır. Bağlı olunan vergi dairesi ve gelir vergisi seçenekleri doldurulduktan sonra borç sorgulanır ve vergi ödenir.



Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Kira gelir vergisi hesaplama bazı değişkenlere bağlıdır. Bir gelir vergisi türü olduğu için Gelir Vergisi Kanunu’na göre hesaplanır. Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtildiği üzere her yıl gelir vergisi dilimine göre vergi oranı değişir. Gelir dilimi arttıkça vergi oranı da artar.

Brüt Gelir Üzerinden Hesaplama

Kira gelir vergisi dilimi yıllık brüt kira gelirinin gelir vergisi tablosundaki karşılığının bulunmasıyla saptanır. Çıkan vergi oranı brüt gelirle çarpılarak ödenmesi gereken vergi tutarı bulunur. 

Kira Gelir Vergisi Beyannamesi Nasıl Verilir?

Kira gelir vergisi beyanı, yılın bazı zamanlarında verilmesi gereken ve birkaç şekilde verilebilen bir beyandır. Ayrıca beyanı vermeden önce bazı noktalara dikkat etmek gerekir. 

Beyanname Verme Süresi ve Zamanı

Beyanname verme süresi yıldan yıla değişiklik gösterse de genel olarak mart ayının başından sonuna kadar olacak şekilde belirlenir. Örneğin 2023 yılında kazanılan gelirler için beyan verme süresi 1 Mart-1 Nisan 2024 arası olarak belirlenmiştir. 

e-Beyanname Sistemi Kullanımı

Beyanname vermek isteyen kişiler bunu e-beyanname sistemini kullanarak Dijital Vergi Dairesi ya da Hazır Beyanname sistemiyle internet üzerinden yapabilir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra hazırlanan beyanname "Beyanname Gönder" butonu üzerinden elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilir.

Vergi Dairesi Üzerinden Beyanname Sunma

Vergi beyannamesi vermenin diğer yolu hangi vergi dairesine bağlı olunduğuna bakılmaksızın bir vergi dairesi üzerinden beyannameyi sunmaktır. Bunun için hazırlanan beyannameyle vergi dairesine başvurulması gerekmektedir.

Beyanname Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kira gelir vergisi beyannamesi verirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:

• Beyanname vermek için ilk şart vergi ödemekle yükümlü olmaktır. Vergiden muaf olan kişilerin beyanname vermesine gerek yoktur. 

• Bir takvim yılı içinde bir taşınmazın kiralanmasından kazanılan gelirin kesinti ve istisna uygulamalarına konu olmayan kısmı 2023 yılı için 8.400 TL, 2024 yılı için 13.000 TL’yi aşan kişilerin vergi beyannamesi vermesi gerekir. 

• Beyannamenin vakti içinde verilmesi, vergi usulsüzlük cezalarının önüne geçmek için önemlidir. 

Kira Gelir Vergisi Muafiyeti

Mükelleflerin aklında sıkça beliren sorulardan biri hangi durumlarda kira gelir vergisi muafiyeti olduğudur. Kanun, belirli seviyenin altında kalan kira gelirlerini vergiden muaf tutmuştur.

Muafiyet Şartları ve Gelir Sınırları

Muafiyet için gereken şartlar şu şekildedir: ​
• Mükellefin beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradı olmalıdır. 
• Bu gelir, gelir sınırı içinde kalmalıdır. 

Muafiyet gelir sınırları her yıl değişmekle birlikte 2023 ve 2024 yılı için şu şekilde belirlenmiştir:
• Bir yıl içinde kazanılan konut kira geliri 2023 için 21.000 TL, 2024 için 33.000TL’nin altında kaldıysa,
• Bir yıl içinde kazanılan iş yeri kira geliri 2023 yılı için 150.000 TL, 2024 için 230.000 TL’nin altında kaldıysa muafiyetten yararlanılabilir.

Kimler Vergi Muafiyetinden Yararlanabilir?

Yıllık geliri o yıl için belirlenen asgari kira gelir bedelinin altında kalan kişiler, vergi muafiyetinden yararlanabilir. 

Siz de gelir vergilerinizi kolayca ödemek istiyorsanız hemen İş Bankası müşterisi olabilir, Kira Geliri Vergisi Ödemelerinizde 3 Taksit Ayrıcalığı​ kampanyasından yararlanabilirsiniz. İşCep, İş Bankası İnternet Şubesi veya telefon bankacılığıyla vergi ödemelerinizi kolayca yapabilirsiniz.​



İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.


"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."