Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 26.05.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
Ülkemizde yer alan aktif fay hatları sebebiyle büyük ve yıkıcı depremler meydana gelebiliyor. En son yaşanan 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş Pazarcık merkezli iki büyük deprem, depreme her an hazırlıklı olmanın önemini gösterdi. Bu yüzden deprem öncesinde hazırlanan ilk yardım çantası deprem anında ve deprem sonrasında oldukça büyük bir önem taşıyor.

Özellikle depremin gerçekleştiği ilk 72 saat hazırladığınız acil durum çantası, sizi ve sevdiklerinizi hayatta tutmak için oldukça faydalı olabilir. Deprem öncesi yapılması gerekenler arasında her ailenin kendine ait bir deprem çantası hazırlaması alınabilecek önlemler arasında yer alıyor. 

Hazırlayacağınız çantanın ulaşabileceğiniz bir yerde olması ve evde yaşayan kişilerin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış olması oldukça önemli. Depremin saatini bilmediğimiz için deprem çantası sadece evlerinizde değil aynı zamanda iş yerlerinizde ve sınıflarda da bulundurulması gereken bir ihtiyaç.

AFAD’ın internet sitesinde yer alan bilgiler göz önünde bulundurularak bir deprem çantasında olması gerekenler arasında en çok göze çarpan teknolojik ürünler oluyor. Deprem çantasının içerisinde yer alması gereken teknolojik ürünler şu şekilde sıralanabilir:

El Feneri: Deprem olduğu esnada ve sonrasında uzun süreli elektrik kesintileri meydana gelebilir. Bu esnada çevrenizi görmenizi sağlayacak en önemli şey yanınızda bir fener olması olur.
Kalem Pil: Çantanızın içerisinde kalem pil bulundurmak pil ile çalışan radyo ve fener gibi cihazların çalışmaları sırasında kesintiye uğramaması için önemli. Yanınızda bulunan yedek kalem piller sayesinde el feneri ve radyonuzun pili bittiği zaman değiştirebilir ve mağdur olmazsınız. 
Powerbank: Deprem habersiz yakalanılan bir doğal afet olduğu için deprem olduğu esnada şarjınız olmayabilir veya deprem süresi boyunca çekmeyen telefon hatları nedeniyle şarjınız bitebilir. Çevrede meydana gelen elektrik kesintileri sonucunda telefonunuzu şarj edemeyebilirsiniz. Bir haber almanın bile oldukça önemli olduğu o zamanlar içerisinde yanınızda bulunduracağınız powerbank sayesinde telefonunuzu rahatlıkla şarj edebilir, sevdiklerinize ulaşabilir veya yardım çağrısında bulunabilirsiniz. 
Radyo: Deprem çantası içindekiler arasında yer alan ve aslında sanılanın aksine oldukça önemli olan radyo, deprem anında depremzedelerin dış dünya ile bağlantılarının kopmamasını sağlarken aynı zamanda çok uzun süre pil ile çalışabildiğinden dolayı depremzedelerin kendilerini yormadan enkaz içerisinden seslerini duyurmalarına yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra enkaz altında kalmış olan kişilerin gün takibi yapmasına ve çevrede olanlardan haberdar olması konusunda da yardımcı olan teknolojik aletler arasında yer alıyor. 
Kablo: Afet çantası içerisinde powerbank varsa kablo olması da gereken bir durum. Telefonunuzu powerbank ile şarj etmeniz için deprem çantanızda her zaman yedek ve çalışır bir kablo olması gerekiyor. Bu sayede deprem sonrasında sevdiklerinize ulaşacağınız veya yardım istemek için kullanacağınız telefonlarınızın şarj edilmesi konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Çantanızın içerisinde bulunan kablonun her zaman kullandığınız kablonun haricinde ayrı bir kablo olması gerekiyor. 
Deprem Çantasında Bulunması Gereken Teknolojik Ürünler 

Deprem Çantasında Yer Alması Gereken Diğer Ürünler


Teknolojik ürünlerin yanı sıra acil durum çantasında yer alması gereken farklı kategorilerden ürünler de mevcut. Bunların en önemlisi uzun süre bozulmayan gıdalar. Çanta içerisinde yer alması gereken gıdalar genellikle karbonhidrat içeren, yüksek kalorili, su kaybını önleyen ve çabuk bozulmayan gıdalar olmalı. Örnek olarak meyve suyu, kuru meyveler, konserve yiyecekler olabilir. 

Kimlik kartları gibi önemli belgeler acil yardım çantasının içerisinde bulunması gereken bir diğer kategori. Çantanın içerisine aile bireylerine yetecek kadar su bırakmanız önemli. 
Hijyen malzemeleri ve mevsime uygun olan giyecek ürünler de çanta içerisinde bulunması gereken şeyler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra hazırlayacağınız çantanın içerisinde düdük, kağıt kalem ve ilk yardım seti bulundurmanız deprem sonrasında yaşanılan durumlar için önemli. Düdük gibi ses çıkarıcı cihazların yanınızda bulunması enkaz altından daha kolay sesinizi duyurmanız için yardımcı olacaktır. 

İlk Yardım Çantasının İçindekiler


Deprem çantasında bulunması gerekenler arasında ilk yardım çantası yer alıyor. Bu çantanın hazırlanması hem deprem esnasında hem de depremden sonra büyük bir önem taşıyor. Çünkü deprem esnasında küçük veya çeşitli yaralanmalar meydana gelebilir bunlara ilk yardımı yapmak için o an elinizin altında bir ilk yardım çantası olmasına ihtiyaç var. İlk yardım çantası içindekiler kısaca şöyle açıklanabilir: Steril bez, maske, yara bandı, ağrı kesici hap, sargı bezi, ağrı kesici ve kas gevşetici krem, tentürdiyot gibi ilk yardım malzemeleri ile küçük yaralanmalara ilk tedaviyi hemen uygulayabilirsiniz. 

Acil Durum Planı Nedir? 


Afet ve acil durum esnasında yakalandığımız alanın tahliyesinin en güvenli şekilde yapılması oldukça önemli. Acil durum planı sayesinde gerçekleşen afet esnasında bulunan iş yeri, okul ve apartman gibi yerlerin nasıl hızlı ve sağlıklı bir şekilde tahliye edilmesini konu alıyor. 
Acil bir durum esnasında kimin nasıl davranması gerektiğini gösteren bir planlama şekli olan acil durum planı sayesinde herkesin acil durumlarda profesyonel bir şekilde hareket etmesine yardımcı oluyor. Bu planlama sadece deprem değil aynı zamanda yangın ve sel gibi afetlerden de en az zararla korunmak amacıyla yapılıyor. Sizlerde oluşabilecek herhangi bir afetten önce bulunduğunuz alana uygun olan acil durum planlamasını yapmalısınız. Bu sayede oluşabilecek kötü senaryoları en az zararla atlatabilirsiniz.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."


Etiketler:
Doğal Afetler