Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 11.05.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile birlikte internet kullanımında ciddi bir artış oldu. Online alışveriş yükseldi, evde çok zaman geçirilmesine bağlı olarak internet kullanımı arttı ve birçok şirket evde çalışma sistemine geçti. Tüm bunlar beraberinde dijital ortamda bilgilerimizin ne kadar güvenli olduğu, ya da internet ortamında başımıza gelebilecek saldırılardan nasıl korunabileceğimiz gibi soruları da getirdi.


Özellikle evden çalıştığımız bugünlerde kişisel verilerimizin yanında şirket bilgilerimizin korunması da büyük önem taşıyor. Bu yazımızda son zamanlarda sık sık duyduğumuz ve özellikle içinde bulunduğumuz süreçte herkesin bilmesi gerektiğini düşündüğümüz siber güvenliğin ne olduğu ve siber güvenliğin nasıl sağlanacağına dair bilgileri derledik.

siber güvenlik ile ilgili merak edilenler

Siber Güvenlik Nedir?


Siber güvenlik, en geniş tanımıyla dijitalde başımıza gelebilecek kötü durumlara karşı önlem alarak dijitaldeki bilgileri, dosyaları ve programları koruma uygulamasıdır. 

İnternet kullanımının artmasına bağlı olarak siber saldırıların da çoğaldığı bugünlerde, siber güvenlik önlemleri almak hem başınıza gelebilecek kötü ihtimalleri ortadan kaldıracak hem de kendinizi güvende hissetmenizi sağlayacaktır.

Siber saldırılar, genel olarak hassas bilgilere ulaşmayı ve bu bilgileri kötü amaçla kullanmayı, internet kullanıcılarından para çekmeyi ve kişisel bilgileri erişmeyi hedefler.

Ayrıca internet dünyasının gün geçtikçe daha da gelişmesi, cihaz kullanımın artması ve birçok kişinin internette dolaşırken gerekli önlemleri almaması ile birlikte siber saldırılar etki alanını arttırmakta ve yeni saldırı yöntemleri denenmektedir.

Siber Güvenliğimizi Sağlamak İçin Neler Yapmalıyız?


Şifrelerinizi Gözden Geçirin

Öncelikle bilgisayarınızda şifre yoksa hemen şifrelendirme yapmanızı tavsiye ederiz. Bilgisayar şifreniz basit ve kolayca akla gelen bir şifre olmasın. Mümkün olduğu kadar zor ve farklı karakterler içeren bir şifre seçin ve bu şifreyi hiç kimse ile paylaşmayın.

Ayrıca aynı şifreyi uzun zaman kullanmamalısınız. Şifrenizi belirlediğiniz periyodlarla güncelleyin. Şifre değiştirmeyi unutmamak için telefonunuza alarm kurabilir ya da ajandanıza gerekli notları alabilirsiniz. Sadece birkaç dakikanızı alacak bu işlem güvende kalmanıza katkı sunacaktır. 

Mail şifrenizi, sosyal medya şifrelerinizi ve internet bankacılığı işlemleri için kullandığınız şifrelerinizi de belirli aralıklarla değiştirmeyi ihmal etmeyin.

İş Bilgisayarınızı Sadece İş ile İlgili Kullanın

Evde çalışma süreci ile birlikte, evde iş bilgisayarları kullanılmaya başlandı. Önünüzde iş bilgisayarınız açıkken kişisel işleriniz için de iş bilgisayarınızı kullanmak kolay gelebilir ancak bu durum iş bilgilerinizi riske atabilir. Bilgisayarınızın kopyalanması ihtimaline karşın iş bilgisayarınızı kullanırken çok dikkatli davranın. Daha önce girmediğiniz ve güvenmediğiniz sitelere kesinlikle tıklamayın. Önemli dosyalarınızı mutlaka şifreleme sistemi ile koruyun.

Bilgilerinizi ve Dosyalarınızı Yedekleyin

İş hayatında her zaman beklenmedik kazalar olabilir ve bazı dosyalar kaybolabilir. Bunun önüne geçmek için dosya yedeklemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Böylece hem düzenli bir iş arşiviniz olur, hem ihtiyaç duyduğunuzda bilgilere kolaylıkla erişebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınıza bir saldırı olursa ve dosyalarınız silinirse çok büyük bir veri kaybına uğramamış olursunuz. 


İş Dosyalarına Erişim Düzenlemeleri

İş dosyalarını tüm şirket çalışanlarına açmak hem departmanlar arası bilgi karmaşasına sebep olur hem de şirket güvenliğini riske atar. Bu süreçte şirket dosyaları erişim izinlerini düzenlemelisiniz. Herkesin sadece kendisini ilgilendiren dosyalara erişim sağlayabildiği bir sistem çok daha düzgün ve güvenli çalışır. 


VPN Kullanın

Siber saldırılar, ilk olarak güvensiz ağlar üzerinden çalışan şirketleri hedef alıyor. Evden çalışmaya başlamadan önce şirket VPN’inize bağlanmanız siber saldırılara karşı yüksek oranda koruma sağlayacaktır.

VPN sayesinde bilgisayarınız farklı bir IP üzerinden internete bağlanacaktır. Güvenli ağ sayesinde tüm iş bilgilerinizi ve şifrelerinizi güvenlik altına alabilirsiniz. Şirket olarak VPN kullanmıyorsanız bir an önce kullanmaya başlamanız olası siber saldırılara karşı güvenlik duvarı oluşturacaktır.


Tüm Uygulamalarınızı En Güncel Haliyle Kullanın

Unutmayın ki uygulamalara gelen güncellemelerin sebebi, mevcut uygulamayı daha iyi ve daha güvenli hale getirmektir. Her güncellemeyi uygulamada keşfedilen yırtıklar için bir yama olarak düşünebilirsiniz. Bilgisayar korsanları da sisteminize saldırmak istediklerinde sitem açıklarını tararlar. Uygulamanız en güncel halindeyse bu, saldırıya uğrama ihtimalinizi düşürecektir.

Siber Güvenlik Sigortası İş Bankası’nda

Kimlik hırsızlığına uğrama, online alışverişte yaşanan problemler, sanal dünyada adınıza düzenlenen saygınlığınıza zarar verebilecek paylaşımlar ya da banka hesaplarınıza sağlanabilecek erişim gibi durumlarda mağdur olmamanız için Anadolu ​Sigorta Bireysel Siber Güvenlik Sigortası İş Bankası’nda.

Ayrıca, poliçe kapsamında sunulan Bilgisayar Asistans Hizmeti kişisel bilgisayar teknik destek hizmeti de sağlamaktadır.

Siber Güvenlik Sigortası hakkında detaylı bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz. Evlerinizde olduğunuz ve dijitalde de güvende kaldığınız sağlıklı günler dileriz.
siber güvenlik


"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​​