Görsel Sanatlarda Postmodernizm
1980’lerde toplumu eleştiren görsel sanat eserleri de postmodern olarak nitelendirilir. Yeni kavramsalcılıkla iç içe olan görsel sanatlarda postmodernizm; herhangi bir toplumun veya kültürün diğerinden daha önemli olamayacağına inanır. Sanatçılar; toplumsal ya da ekonomik güçlerin, güçlerini birey ve kültür kimliğini biçimlendirmek üzere kullanmasını incelerler. 1970’lerde ünlü fotoğraf sanatçısı Cindy Sherman tarafından gerçekleştirilen “İsimsiz Film Kareleri” adlı çalışma buna bir örnek olarak gösterilir ve eserlerde popüler kültür tarafından şekil verilen “kadın” sorgulanır. Sanatçılar, bilinçaltına inanmaz veya az inanırlar. Hatta sanat, evrensellik ve zaman ötesilik kavramlarıyla değil de kusurlu, sıradan, ulaşılabilir ve geçici oluşuyla değerlendirilir.
Postmodern Kültür
Postmodernizm; modernizmden farklılaşan, siyasi, ekonomik ve toplumsal değişimleri, kuramsal ürünleri ve kültürel pratikleri içine alan bir formülasyon olarak geçer. 2. Dünya Savaşı sonrasında iyiden iyiye kendini gösteren sosyal, siyasal ve ekonomik düzenlemeler postmodernizmin genel “durum” kavramına işaret eder. Bireyler; kültür ve kimlik alanında radikal iken sistemi değiştirme konusunda ise muhafazakardır. Yine de muhafazakarlık ve radikallik gibi kavramlar, postmodern okumalarda ciddi değişimlere uğrar. Bu yüzden postmodernizmin ne muhafazakar ne de radikal olduğu dile getirilebilir.
Ünlü Teorisyenler
Marx, Nietzsche ve Freud gibi isimlerin ortaya attığı fikirler postmodernist aydınlanmaya ışık olmuştur. Örneğin; Nietzsche'nin ilerlemenin sadece modern bir düşünce olduğunu ancak bunun da yanlış bir düşünce olduğunu dile getirmesi modernleşme ilkelerine karşı çıkarak postmodern fikirlere temel oluşturur. Çünkü modernizme dair tüm kavramlar sorunsallaştırılıp ağırlıklı olarak da yadsınır. Modern düşüncenin sınırlarına ulaşmasına ve postmodernizme kapının aralanmasına kaynak olan isimlerden bir tanesi de Sigmund Freud'dur. Freud’un psikanaliz kuruma ve bilinçdışına dair keşfi, aydınlanmacı ilkelerin sorunlu bulunmasına neden olmuştur. Postmodern düşüncenin çıkışında etkisi olan diğer isimler arasında Kierkegaard, Heidegger ve Lacan gibi önemli düşünürler yer alır. Bunların yanı sıra postmodern düşünürler olarak Zizek, Baudrillard, Lyotard, Foucault ve Feyerabend gibi isimlerden bahsedilebilir.
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."