Her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında kutlanan Mevlana Haftası, bu topraklarda yetişmiş en önemli değerlerimizden biri olan Mevlana Celaleddin Rumi’yi andığımız özel bir dönem. 1200’lü yıllarda Konya’da yaşamış olan Mevlana; bıraktığı eserleri, zengin düşünce dünyası ve fikirleriyle dünya çapında bir üne sahip. Mevlana ismiyle özdeşleşen şehir Konya da özellikle Mevlana Haftası’nda çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.
Biz de bu yıl, sonsuz hoşgörüsüyle bilinen Mevlana’yı ölüm yıl dönümü olan 17 Aralık’ta anmak için yaşadığı toprakları keşfe çıkmaya karar verdik. Bu yıl planlarınız arasında yerli yabancı birçok turistin akın ettiği ve “Düğün Gecesi” anlamına gelen Şeb-i Arus Törenleri’ne katılmak varsa, Konya gezi rehberi niteliğindeki yazımıza da mutlaka göz atın deriz!
Tarihi Dokusu ve Doğasıyla: Konya’da Gezilecek Yerler
Sınırlarında çeşit çeşit müze, medrese, tarihi camii, türbe ve doğal güzellikler barından Konya gezilecek yerler açısından size birçok alternatif sunuyor. Yani Konya’ya seyahat ettiğinizde kafanızı karıştıracak çok fazla seçenek var. O halde Konya’da gezilecek ve görülecek yerleri anlatmaya başlayalım ki siz de şimdiden rotanızı belirlemeye başlayın.
İlk Durak: Mevlana Müzesi
Konya’ya adımınızı attığınızda gidilecek ilk duraklardan biri tabii ki Mevlana Müzesi! Mevlana’ya olan saygı nedeniyle müzeye çevrilmiş olan Mevlevi Dergahı, her yıl Türkiye’de en çok ziyaret edilen müzelerden birisi.
Müzenin içinde en çok ziyaret edilen noktalar ise Mevlana Celaleddin Rumi’nin türbesi ve Kubbe-i Harda, yani Yeşil Türbe.
Hayran Bırakan El İşçiliği: Karatay Medresesi - Çini Eserler Müzesi
Anadolu Selçuklu döneminden kalan Karatay Medresesi, çini ve taş işçiliğinin en güzel örneklerini barındırması sayesinde fazlasıyla ilgi görüyor. 1251 yılından günümüze ulaşan medrese, 1955 yılından beri Karatay Medresesi, diğer adıyla da Çini Eserler Müzesi olarak ziyaretçilerin Konya’daki bir diğer adresi oluyor.
İlgi Çekici Bir Konsept: Konya Arkeoloji Müzesi
Türkiye’nin en eski arkeoloji müzelerinden biri olan Konya Arkeoloji Müzesi, 1901 yılında ziyaretçilere açılmış. Neolitik, Eski Tunç, Orta Tunç, Demir, Klasik ve Helenistik devirlere ait eserleri bünyesinde barındıran müzede Roma ve Bizans dönemlerini yansıtan eserler de bulunuyor.
Güzel Bir Mola İçin: Kyoto Japon Parkı
Türkiye’nin en büyük Japon Bahçesi olan bu park, yeşilin her tonuna hakim doğası ve rahatlatıcı atmosferiyle herkesi büyülüyor. Yoğun bir Konya turu sonrasında dinlenebileceğiniz bu parkın restoranında manzara eşliğinde güzel bir yemek molası verebilirsiniz.
Doğayla Baş Başa Kalın: Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
Konya’da oldukça dikkat çeken ve ilgi gören yerlerden biri de 15 tür kelebeğe doğal yaşam alanı sunan Tropikal Kelebek Bahçesi. Kelebeklerin doğal ortamlarında özgürce uçmasını sağlayan bahçede fazlasıyla ilginç bir Böcek Müzesi de bulunuyor. Ayrıca bu bahçe, Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanı!
Dillere Destan Konya Yemekleri
Konya mutfağı; et yemekleri ve hamur işleriyle bu şehre gelen turistlere unutulmayacak bir lezzet şöleni sunuyor. Sizin için seyahatin bir diğer anlamı farklı lezzetler keşfetmekse ve “Konya’ya gidince ne yenir?” diye şimdiden düşünmeye başladıysanız işte Konya’nın ünlü yemekleri:
1. En Ünlüsü: Etli Ekmek
Şehrin simgelerinin başında kesinlikle etli ekmek geliyor. Eti ve incecik çıtır hamuruyla herkes tarafından çok sevilen bu yemeği mutlaka tadın diyoruz.
2. Davet Yemeği: Bamya Çorbası
Bu şehrin en sevilen yemeklerinden biri de etli bamya çorbası! Kuşbaşı doğranmış dana eti ve özel bir yöntemle kurutulmuş bamyalardan yapılan bu çorbayı denemeden Konya seyahatini tamamlamayın.
3. Özel Bir Lezzet: Fırın Kebabı
Koyun ya da kuzu etinden yapılan bu yemeği özel kılan en önemli neden; but, kaburga ya da ön kol gibi farklı kısımların kullanılması. Etin yumuşak bölümlerinden yapılan fırın kebabını hazırlamak çok fazla emek istiyor. Bu özel lezzeti mutlaka deneyin, eminiz ki pişman olmayacaksınız.
4. Tatlı Sevenler İçin: Sac Arası
Konya’ya özgü leziz mi leziz bir tatlı olan sac arası, adından da anlaşılacağı üzere sacın üstünde pişirilir. Kaymak, tereyağı ve el açması hamurun güzelliğiyle hazırlanan sac arası, iddia ediyoruz ki unutamayacağınız lezzetler arasına girecek.
Umuyoruz ki Konya geziniz için verdiğimiz gezi ve yemek tavsiyeleri, seyahatiniz sırasında size ilham olur. Ayrıca bu geziye çıkmadan önce Maximum Kart’ın
kredi kartı kampanyalarını takip edebilir ve harcamalarınızı çok daha avantajlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bulunduğunuz şehirdeki
Bankamatik ve Şube ağımızı ise Şube ve Bankamatikler sayfamızdan hızlıca görebilirsiniz.
Bol bol gezdiğiniz, keşfettiğiniz ve farklı lezzetler tattığınız güzel bir seyahat olması dileğiyle!
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."