Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 09.09.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
​Son yıllarda hem ülkemizde hem de dünyada birçok doğal afet yaşanıyor. Orman yangınları, sel felaketleri, aşırı sıcaklar, aşırı yağışlar ve şiddetli kasırgalar hem doğal hayata ve canlılara hem de insan yaşamına ciddi tahribatlar veriyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin sonucu olarak meydana gelen bu doğal afetlerin önlenmesi için uzun vadede alınması gereken birçok önlem olsa da felaket anını doğru yönetmek ve tahribatı en aza indirmek de büyük önem taşıyor. Bu anlamda hayat kurtarmak oldukça önemli ve öncelikli bir hale geliyor.
Felaket anlarında ilk yardımın önemini çoğu kişi bilse de ilk yardım müdahalesi etme konusunda yetersiz kalınabiliyor. İş Bankası Blog olarak bu yazımızda ilk yardımın önemine, Dünya İlk Yardım Günü’ne ve ilk yardım çantasında bulunması gerekenlere yer verdik.

İlk yardım neden önemlidir?


Herhangi bir kaza, doğal afet ya da yaşamı tehlikeye düşüren ve ani gelişen bir durumda, sağlık ekipleri olay yerine ulaşana kadar, yardıma ihtiyacı olan kişinin hayatının kurtarılması ya da durumunun daha kötüye gitmesinin engellenmesi için tıbbi araç ya da ilaca gerek duyulmaksızın yapılan uygulamalara ilk yardım denir.
Kaza ya da doğal afet gibi olumsuz durumlarda meydana gelen kalıcı yaralanmaların ya da ölümlerin azımsanmayacak kadar büyük kısmı, panik ve kargaşa ortamında yapılan yanlışlardan kaynaklanmaktadır. Yanlış taşıma, su içirilmemesi gereken durumlarda yaralı kişiye su içirme ya da vücuda saplanmış herhangi bir materyali çıkararak kan kaybına sebep olmak yanlış müdahale örneklerinden bazılarıdır. Aslında oldukça basit, doğru müdahaleler sayesinde birçok kişinin hayatını kurtarmak ve olay yerine gelen sağlık personelinin de işini kolaylaştırmak mümkün. Ülkemizde Kızılay tarafından verilen ilk yardım eğitimleri sayesinde 16 saat gibi kısa bir zaman diliminde, acil ve beklenmeyen durumlarda hayat kurtarabilen kişilerden birisi olabilirsiniz.

Dünya İlk Yardım Günü Nedir?


Her yıl eylül ayının ikinci cumartesi günü tüm dünyada “Dünya İlk Yardım Günü” olarak kutlanır. Bu sene 11 Eylül Cumartesi günü kutlanan Dünya İlk Yardım Günü’nün amaçları; halkın, ilk yardım ile ilgili farkındalığını artırmak ve ilk yardım öğrenmenin önemini fark etmelerini sağlamak, kişileri ilk yardım öğrenmeye teşvik ve motive etmek, ilk yardım konusunda hem basının hem de halkın ilgisini çekmek ve desteklerini almaktır.
2003 yılından bu yana 188 ülkede aynı anda kutlanan ve her yıl değişik bir tema ile sorunlara dikkat çeken İlk Yardım Günü’ne ülkemizde de etkinlik düzenlemektedir.

İlk Yardım Çantasında Neler Olmalıdır?


İlk yardım çantalarının araçlarda bulunması zorunludur. İlk yardım çantası sayesinde herhangi bir trafik kazası durumunda ilk yardım bilen kişiler hızlıca kaza anında zarar gören kişiye müdahale edebilir. Ancak hem ülkemizde hem de dünyada son dönemde sık sık yaşanan doğal afetler ilk yardım çantasına anında erişilebilir olmanın önemini bir kez daha hatırlattı. 
İlk yardım çantasının içerisinde sargı bezinden makasa, iğneden el fenerine kadar birçok yardımcı eşya vardır. Genel olarak bir ilk yardım çantasında olması gereken malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

Üç adet üçgen sargı bez
iİki adet büyük boy sargı bezi (10 cm x 3-5 m)
Bir kutu hidrofil gaz steril (10×10 cm 50’lik kutu)
Bir adet antiseptik solüsyon (50 ml)Bir adet flaster (2 cm x 5 m)
Bir adet esmark bandajı
Bir adet turnike (En az 50 cm örgülü malzemeden)
On adet çengelli iğne
Bir adet küçük boy makas (paslanmaz özellikli)
On adet yara bandı
Bir adet alüminyum yanık örtüsü
Hava yolu hortumu
Bir adet solunum maskesi
İki çift tıbbi eldiven
Bir adet el feneri



Doğal afetlere karşı önlem almak her zaman hayat kurtarır. Deprem, sel, heyelan, çığ gibi felaketlerin öncesinde ve felaket esnasında neler yapmanız gerektiği hakkında daha geniş bilgi sahibi olmak için Doğal Afetlere Karşı Alınacak Önlemler​  yazımızı okuyabilirsiniz.






Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.