Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 19.08.2019
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

Üniversite yılları; eğlenceli anıları, unutulmaz arkadaşlıkları ve tabii ki zaman zaman paraya sıkışılan dönemleriyle herkesin hayatında özel bir yere sahiptir. Özellikle ay sonu eldeki paranın bir hayli azalmasıyla sadece makarna yenilen dönemleri neredeyse bütün öğrenciler yaşamıştır. 



üniversitelilere para yönetimi tavsiyeleri 

Öğrenciler, ek işlerde çalışıyor ya da kendilerine sunulan burs, kredi gibi olanaklardan faydalanıyor olabilirler. Fakat öğrenciyken bu kazançlar da tam anlamıyla yeterli olmaz. Biz de bu sebeple; okulların açılmasına yakın, üniversiteye yeni başlayacaklar ve devam edecek öğrenciler için para yönetimi hakkında ufak ipuçları vermek istedik. Üniversite öğrencilerine maddi konularda “oh be” dedirtecek önerilerimizle geldik.

Sevgili öğrenciler; bu ipuçlarını keşfetmeye ve ne sosyal hayattan ne de eğlenceden fedakarlık etmeden pratik bir şekilde para yönetimi yapmaya ne dersiniz?

Bazen Can Sıkıcı Olsa da: Ev Arkadaşına Evet!


Öğrenci evi, ev arkadaşlığı; bazen çok komik anıların birikmesini sağlasa da, bazen çok can sıkıcı olabiliyor. Temizlenmeyen banyolar, yıkanmayan bulaşıklar ve dahası… Ama bir yandan da ev arkadaşı tüm masrafların bölüşülmesi anlamına geliyor. Bu sebeple biraz dişinizi sıkıp iki, üç hatta dört ev arkadaşıyla belli kurallar belirleyerek yaşamayı deneyebilirsiniz. 

Kredi Kartı Kullanımınızı Yönetin


Çalışan ya da öğrenci fark etmeksizin kredi kartı kullanmaya ihtiyaç duyuyoruz. Fakat herkes kredi kartı kullanımını doğru bir şekilde yönetemiyor. Özellikle öğrenciyken kredi kartından hiç limiti yokmuş gibi harcama yapmak, sizi ekonomik olarak zor bir duruma düşürebilir. Bu sebeple kredi kartından harcama yaparken limitinizin ne olduğunu iyi bilmeli ve harcamalarınızın takibini sıkı bir şekilde yapmalısınız. Ayrıca İş Bankası’nın üniversite öğrencilerine sunduğu İş’te Üniversiteli Aidatsız Kredi Kartı sayesinde yıllık kart ücreti ödemeden üye işyerleri tarafından sunulan MaxiPuan ve taksit gibi avantajlarından yararlanabilirsiniz! Bankamatik kartı özelliği sayesinde İş’te Üniversiteli Aidatsız Kredi Kartı ile vadesiz hesaplarınıza hızlıca ulaşıp para çekebilirsiniz. Üstelik hesabımı kitabımı bileyim diyorsanız, Maximum Mobil Uygulaması’ndan tüm harcamalarınızı kolayca kontrol etme rahatlığını da belirtmek isteriz. 

Kendinize Ek Gelir Yaratabilirsiniz


üniversitelilere para yönetimi tavsiyeleri 
Üniversite hayatı sadece derslere gömülerek geçmez, farkındayız. Gezip görmeli, daha fazla insanla tanışmalı ve kültürel aktivitelerinden de mahrum kalmamalısınız. “Tam tasarruf yapmaya karar veriyorum, arkadaşım konsere çağırıyor!” dediğinizi duyar gibiyiz. Böyle durumda en güzel çözüm yolu, hareketli sosyal hayatınızdan ödün vermemek için gözünüzü biraz açık tutarak kendinize ek bir gelir kapısı yaratmak. Mesela, önceki dönemden kalan yepyeni ders kitaplarınızı satabilir, hobi olarak güzel fotoğraflar çekiyorsanız fotoğraflarınızdan gelir elde etmek için stok fotoğraf siteleri ile görüşebilirsiniz. Bunların yanında artık giymediğiniz kıyafetleri ve aksesuarları ikinci el eşya uygulamalarından satışa çıkarmanız da öğrenciler için para kazanmanın en ilgi gören ve pratik yollarından biri. 

Tüm Ödemelere Dikkat!


Faturalar, yemek giderleri ve sosyal harcamalar öğrencilerin parayı yönetmesini bir hayli zorlaştıran faktörler. Bu yüzden, aile desteğiyle ya da çalıştıkları part time işlerle geçinen üniversite öğrencilerinin ay sonunda sıkışmamaları için yaptıkları ödemelere çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü ekstra kitap masrafı, kışın biraz daha fazla harcanan doğal gaz gibi ek giderler öğrenci evlerini biraz zorlayabilir. 

Öğrencilik döneminde sık sık karşınıza çıkan bu ödemeleri daha kolay bir şekilde halletmek için çeşitli tasarruf önlemleri alabilirsiniz. Örneğin, yemek harcamalarınızı kontrol ederek işe başlayabilirsiniz. Evde sürekli yemek pişmediği için sıklıkla dışarıdan yemek mi söylüyorsunuz? Yoksa arkadaşlarınızla beraber kafelerde yemek yemeyi mi tercih ediyorsunuz? Durum böyleyse hafta başında marketten gidip sebze/meyve alışverişi yapabilirsiniz. Böylece pişireceğiniz pratik yemekleri haftanın birkaç günü yiyip rutin yemek masraflarınızı büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Elektrik, su gibi giderleri azaltmak için de telefon, bilgisayar gibi teknolojik cihazlarınızı kullanmadığınız zamanlarda prizden çekebilirsiniz. 

Ayrıca sadece üniversite yaşamınız için değil, tüm hayatınızda işinize yarayacak öneriler için de “Para Yönetiminin En Kolay Yolu​” yazımıza göz atmak ister misiniz?

Tüm bu önerdiğimiz para yönetimi tavsiyeleri, ufak görünen etkili yöntemler. Bunlara dikkat ederek gitmek istediğiniz konserlere veya gezilere bütçe ayırabilir, üniversite hayatınızı dilediğiniz gibi yaşayabilirsiniz!

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"