Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 22.09.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​ISFJ ya da ISTJ gibi birtakım harflerin bir araya gelip kişiliğinizi tanımlayabileceğini hiç düşündünüz mü? Kişilik testlerini merak ediyor ve bu tarz analizlerden hoşlanıyorsanız İş Bankası Blog olarak bu yazımızda ünlü psikiyatrist Carl G. Jung’un kişilik ve karakter analizleri doğrultusunda hazırlanan MBTI Testi’ni inceleyeceğiz.

MBTI Testi Nedir


Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), Katharina Cook Briggs ve Isabel Myers tarafından, psikiyatrist Carl G. Jung'un kişilik/karakter analizleri baz alınarak hazırlanmış bir kişilik çözümleme çalışması olan MBTI Testi ilk önerildiği 1921 yılından bu yana oldukça fazla kullanılmaktadır. Bazı şirketler işe alım yaparken bile MBTI Testi uygulamaktadır.
1940’ların ilk yarısında insanların bireysel farklarını anlamalarına yardımcı olmak hedefiyle çalışmalar yapmaya başlayan Myers ve Briggs, MBTI Testi’ni geliştirdiler. Bu test sayesinde insanlar kişiliklerini çok daha iyi analiz edebilecek, kendilerine uygun meslekler seçebilecek, daha sağlıklı ve mutlu yaşayabileceklerdi. Test kapsamında kişilik farklılıklarını tanımlamak için bir dizi harf çifti kullanılıyor: 

İçe Dönükler (I)


Bu grup, genel olarak temkinli, sessiz ve olayları ya da kişileri çok iyi gözlemleyerek değerlendiren kişilerden oluşur. İçe dönükler, kendi başlarına hareket ederler ve kısıtlı bir çevreleri vardır. Yakın ilişki kurmaktan hoşlanmazlar.

Dışa dönükler (E)


Arkadaş ortamı ya da iş hayatında herkesle arası iyi olan, konuşkan, etkinlikler organize eden kişilerdir. Açık sözlüdürler. Sosyal ortamlarda fazla zaman geçiren dışa dönükler, içe dönüklerin aksine yüzeysel ilişkiler de kurabilirler.

Sağduyulular (S)


Olayları ya da kişileri çok iyi gözlemleyip doğru analizler yapan arkadaşınız mutlaka olmuştur. Ya da arkadaş ortamınızın gözlem yeteneği yüksek kişisi siz de olabilirsiniz. Çevreyi hızlıca kavrayabilen, meraklı, ayakları yere sağlam basan, zor durumlarda pratik çözümler üretebilen ve hatalarından ders çıkaran kişiler sağduyulular grubuna girerler. Sağduyulular inandıkları bir fikre başkalarını da kolayca ikna edebilirler.

Sezgisel Olanlar (N)


Aklına harika fikirler gelen, olaylara kimsenin bakmadığı açılardan bakabilen, hayal güçleri kuvvetli, hislerine güvenen ve bazı durumlarda kafaları da kolay karışabilen kişiler sezgisel grubuna dahildir.

Düşünenler (T)


Tüm süreçleri objektif değerlendirebilen düşünenler, dediğim dedik yapıdadırlar. Kuralcı, bildiği doğrudan vazgeçmeyen, prensiplerini çok önemseyen, eşitlikçi ve bir olay ya da durumla ilgili birden fazla ihtimal üzerine kafa yorabilen kişilerdir.

Hissedenler (F)


Hissedenler; samimi, yardımlaşmayı seven, değerlerine tutkuyla bağlı, kendi düşüncelerinden ve yargılarından oldukça emin kişilerdir. Anlayışlı olan hissedenler çevresindeki insanları ve duyguları dikkate alır ve önemserler.

Yargılayanlar (J)


Yargılayanlar, planlı ve programlı hareket ederler. Sistem onlar için çok önemlidir. Kurallara uymayı da kural koymayı da çok severler. Temkinli, tedbirlidirler ve başkalarının hayatını yönetmekten, geleceğin her ayrıntısını detaylı bir şekilde planlamaktan hoşlanırlar.

Algılayanlar (P)


Rutini hiç sevmeyen algılayanlar, her zaman alternatif arayışındadırlar. Deneylere, maceraya, yeni keşiflere açıklardır. Yeni fikirler onları çok heyecanlandırır. Açık fikirli, rahat ve keyfine düşkün olan algılayanlar hayatın akışını sonuna kadar hisseder ve yaşarlar.

Test sonucunda oluşan bu 8 harf kombinasyonundan toplam 16 tane kişilik tipi ortaya çıkıyor:
mbti-testi-nedir

Zanaatkarlar Dörtlüsü


ESTP – Kurucular

Bu kişiler dışa dönüktür ve iletişim yetenekleri, ikna güçleri çok kuvvetlidir. Kararsızlık ya da bir işin sonuçlanma sürecinin uzaması hiç kuruculara göre değildir. Somut ve gerçek kavramlar üzerine odaklanırlar. Plan yapmak pek onlara göre değildir. Sonuç odaklı düşünseler de spontane hareket ederler.


ISTP – Ustalar

En önemli kişilik özellikleri sonuç odaklı olmalarıdır. Sessiz ve içine kapalı bir görüntü sergileyebilirler ancak bu yanıltıcıdır. Çünkü toplum içinde oldukça rahat hareket edebilir ve kendilerini de çok iyi ifade edebilirler. Yeni şeyler denemekten ve yeni keşiflerden hoşlanırlar.

ESFP – Oyuncular

Oyuncular çok pratik ve yeteneklidirler. Teoriden ziyade deneyimleyerek öğrenmekten hoşlanırlar. Hayatı bir kenardan durup izlemek onlara göre değildir. Bunun yerine her şeyi doğrudan deneyimlemeyi tercih ederler.

ISFP – Düzenleyiciler

Çok nazik ve arkadaş canlısı olan ISFP’ler karar verme süreçlerinde çok zorlanırlar. Çünkü seçeneklerin fazla olmasından hoşlanırlar. Mevcut seçeneklere yenilerini eklerler ve daha çok seçenek çıkma ihtimaline karşın karar vermeyi sürekli ertelerler. 

Vasiler Dörtlüsü


ESTJ – Amirler

İnatçı ve sert görünüşe sahiptirler. Kuralları ve kendilerini güvence altına almayı çok severler. Genellikle özgüvenleri ve beklentileri yüksektir. Standartları karşılanmadığında eleştirel bir yapıya bürünebilirler.

ISTJ – Sorgucular

Çevrelerinde çok planlı ve düzenli olmaları ile bilinen sorgucular, herhangi bir olay ya da süreçle alakalı en ince ayrıntıyı dahi düşünüp hesaplarlar. Her şey planlandıktan sonra işe başlamaktan hoşlanırlar. Hayatlarının her alanında düzenli olmaya önem verirler.

ESFJ – Destekçiler

Başkalarına yardımcı olmaktan keyif alırlar ve yaptıkları çoğu şeyde etrafındaki insanların onayı olmasını önemserler. Çok naziklerdir ve bunun fark edilip takdir edilmesini isterler.

ISFJ – Koruyucular

Koruyucular da düzeni severler ve mevcut düzeni korumaya çalışırlar. Keskin bir gözlem yetenekleri vardır. Ayrıca hafızaları çok kuvvetlidir. Geçmişteki birçok olayı ayrıntıları ve tarihleri ile hatırlayabilirler.

İdealistler Dörtlüsü


ENFJ – Öğretmenler

Dışa dönüklerdir ve insanlarla zaman geçirmekten çok hoşlanırlar. İletişim becerileri çok yüksektir. Çevrelerine ilham vermeyi, onları herhangi bir konuda cesaretlendirmeyi severler.

INFJ – Danışmanlar

Sezgileri ve duyguları güçlüdür, bu da INFJ’lere harika bir analiz edebilme becerisi kazandırmıştır. İstediklerini elde etmeye karar verdiklerinde bu yolda istikrarla yürürler ve diğer insanlarla empati kurma noktasında da yeteneklidirler.

ENFP – Şampiyonlar

Eşsiz bir iletişim yeteneğine sahiptirler. Neşeli, girdikleri ortamda ilgiyi üstlerine toplayan kişilerdir. İnsanları önemserler ve çevrelerindeki kişilerin ne hissettiğini kolaylıkla anlayabilirler. Rutinden nefret ederler ve geçmişe takılmak yerine her zaman geleceğe umutla bakarlar.

INFP – Şifacılar

İçe dönük bir yapıya sahip oldukları için sosyal ortamlarda bulunmaktan çok hoşlanmazlar. Bu sebeple sadece yakın arkadaşlarıyla zaman geçirmek isterler. Sezgilerine çok güvenirler. Ayrıca seçeneklerinin olmasını severler. Bu da karar verme süreçlerini uzatabilir.

Akılcılar Dörtlüsü


ENTJ – Mareşal

Sosyal ortamlarda bulunmaktan ve insanlarla zaman geçirmekten çok keyif alırlar ve soyut ve teorik bilgilerden hoşlanırlar. Karar verme süreçlerinde ise çok objektif ve mantıklı davranırlar. 

INTJ - Tepe yöneticiler

Parçalardan ziyade bütüne odaklanırlar ve tek başlarına çalışmaktan hoşlanırlar. Karar verme aşamasında kesinlikle mantıklarının gücünden faydalanırlar. Bulundukları ortamlarda kontrolü ele almayı önemserler.

ENTP – Kaşifler

Yeni ve farklı insanlar tanımayı, onlarla zaman geçirmeyi severler. Sohbetleri çok keyiflidir ve başladıkları işi hızlı sonuçlandırma konusunda yetersizdirler. 

INTP – Mimarlar

Yalnız zaman geçirmekten büyük keyif alırlar. Sosyalleşmek için yakın arkadaş ortamlarını tercih ederler ve soyut kavramlar üzerine düşünmekten hoşlanırlar. Mantıklı ve duygular yerine zekaya önem veren bir yapıları vardır.

Bu test ile insanların sevdikleri, hoşlandıkları, hoşlanmadıkları şeylerin yanında güçlü ve zayıf yönleri tespit edilebilir. Hatta kariyer seçimi yapmadan önce MBTI Testi uygulayarak geleceğinizi daha iyi çizebilirsiniz. Ya da kendinizi daha iyi analiz ederek hayatta ne yapmak istediğinize karar verebilir. Sizin kişiliğinize uygun birçok güzel iş başarabilirsiniz. 
Kapsayıcı ve katılımcı bir yaklaşımla sürdürülebilir değer yaratan bankamızda kariyerinizi birlikte inşa etmek için İş’te Kariyer ​üzerinden fırsatlarımızı inceleyebilir, İş Bankası’nda çalışma hayatı ve sosyal hayat hakkında bilgi alabilirsiniz.






Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.