Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 19.11.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika
​Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte hemen hemen herkesin kafasını karıştıran sorunlardan biri de kombi bakımının nasıl olduğu ve ne zaman yapılması gerektiğidir. Modern yaşam için elzem olan doğal gaz ve sıcak su ihtiyacına cevap veren kombiler hakkında “Kombi bakımı ne zaman yapılır? Nasıl yapılır?” gibi merak edilen soruların yanıtlarını sizler için derledik, gelin bunlara birlikte göz atalım.

Havalar Soğumadan Önce Kombi Bakımının Önemi


Havalar soğumadan önce kombi bakımı yaptırmak oldukça önemlidir. Yıllık kombi bakımı ihmal edildiğinde bakımsızlıktan kaynaklanan arızalar, önceden tespit edilemeyebilir ve kullanıcı sürekli sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Bakım yaptırmak, enerji tasarrufu ve dolayısıyla maddi tasarruf sağlarken aynı zamanda kombinin kullanım ömrünü uzatır. Bunun yanı sıra düzenli bakım, olası bir gaz kaçağına maruz kalma ihtimalini önleyebileceğinden güvenlik açısından da son derece önemlidir.

Isınma ihtiyacı hissedilen dönemde mağduriyet yaşamamak için kombi bakımı havalar soğumadan önce yapılmalıdır. Bu sayede kombi bakımı yaptırılarak ihtiyaç duyulan tarihler arası arızalanma gibi problemlerin de önüne geçilebilir. Kritik tarihlerde petekler beklentiyi karşılayacak seviyede ısınır. Bunların yanı sıra doğal gaz ve elektrik kullanımında tasarruf sağlar. Böylece kombiden alınabilecek en yüksek verim alınır.

Kombi Bakımını Ne zaman Yapmalısınız?


Belirlenmiş bir tarih aralığı olmasa da kombi bakımının kış mevsiminden önce; yaz mevsiminin sonunda yahut eylül, ekim ayları içerisinde yapılması tavsiye edilir. Kombi bakımı her yıl mutlaka tekrarlanmalıdır. Bakımlar harici arıza durumunda da yine yetkililerden yardım alınmalı, sorunlar göz ardı edilmemelidir.

Kombi bakımını vaktinde yaptırmak doğal gaz tasarrufu da sağlar. Doğal gaz faturalarınız, düzenli bakımı yapılan kombiniz sayesinde biraz daha düşük gelebilir. Doğal gaz faturası ödemek ise İş Bankası sayesinde artık çok kolay. İş Bankası'nın Doğalgaz Fatura Ödeme hizmetiyle faturalarınızı İşCep'ten, Maximum Mobil'den veya internet bankacılığı üzerinden hızlıca ve hiç yorulmadan ödeyebilirsiniz.

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?


​Bakım için ilk olarak kombinin performansı kontrol edilip su sızdırma durumuna bakılır. Akabinde kombideki kirli su boşaltılır, tankın havası kontrol edilir ve duruma göre müdahalelerde bulunulur. Herhangi bir sorun yoksa kombinin içi açılır; yanma odasında, brülörde, fanda, kalorifer filtresinde ve kombinin genel olarak içerisinde oluşan tozlar temizlenir. Temizleme sonrası bu parçalar tekrar yerine yerleştirilir. Eğer hasar tespit edilen parçalar var ise yenileriyle değiştirilir. Gaz ayarı yapılan kombi, teste tabii tutulur ve gaz sızıntısı gibi olası aksiliklerin önüne geçilir. Son kontroller mutlaka kullanıcı eşliğinde yapılmalıdır. Tüm bu süreçlerin sonunda bakım yapan uzman kişi kullanıcıyı bilgilendirir ve kombi bakım süreci bu şekilde neticelendirilir.

Bakım süreçleri mutlaka yetki belgesi bulunan kişiler tarafından gerçekleştirilmeli, can ve mal güvenliği tehlikeye atılmamalıdır. Kombi bakımının yanı sıra petek bakımı da göz ardı edilmemelidir, çünkü kombi peteği diye adlandırılan radyatörlerin havasını almak, iç ve dış temizliğini yapmak da doğrudan kombinin performansını etkiler. Kombi ve petek bakımı eş zamanlı olacak şekilde yine işinin ehli olan uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.

Genellikle birçok kişi maliyetinden dolayı kombi bakımı yaptırmayı erteler. Fakat bu erteleme sonucu kombide daha büyük hasarlar oluşabilir. Aynı zamanda kullanıcılar daha yüksek maliyetli bakım ve onarımlar yaptırmak durumunda kalabilir. Sonuç olarak kombi bakımını yaptırmayı ihmal etmek ve bakımı uzman birine yaptırmamak can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu nedenle kombi bakımı yaptırmayı ve kombi bakımı için evinize gelen ekibin yetkinlik belgesini kontrol etmeyi unutmayın.

Kombi Bakımı Kiracıya mı Aittir?


Kombi konusunda en çok merak edilen sorulardan biri de “Kombi bakımı kiracıya mı ait?” sorusudur. Kombi, kiralanan evlerde demirbaşlardan biri sayılır. Borçlar Kanunu’nun 301. maddesinde “Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür ,” ifadesine yer verilir. Yani kiracı, mülk sahibinden mülkü nasıl kiraladıysa o şekilde tutmakla ve teslim etmekle mükelleftir ve kombi bakımı kiracıya aittir.

Yıllık bakımı kiracının yaptırması gerektiğinden kiracı, bakımı yaptırılmayan kombide oluşan zararları da ödemekle yükümlüdür. Kiracı kaynaklı olmayan bir arıza ücreti olursa teknik servisin onayının ardından bu ücreti ev sahibinin ödemesi gerekir. Kısacası kombi bakımını zamanında ve düzenli yaptırmak bu açıdan da son derece önemlidir.

Kombi bakımınızı yetkili servislere, düzenli olarak yaptırarak hem enerji tasarrufu sağlayabilir hem de kombinizi daha güvenli ve verimli şekilde kullanabilirsiniz.


​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​