Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 27.01.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Hava buz gibi ve hepimiz günün sonunda sıcacık evimizde geçireceğimiz vakitleri ve ellerimizi radyatöre dayayıp ısıtacağımız anları düşlüyoruz. Çünkü kış mevsimini güzelleştiren en önemli etken evlerimizde geçirdiğimiz kıymetli zamanlar. 

Yumuşacık kalın kazaklar ve iç ısıtan bitki çayları, kışı muhteşem bir mevsim haline getirse de fazla gelen doğal gaz faturaları keyfimizi kaçırabiliyor. Elbette kışın soğukta oturun demek istemiyoruz. Ama ısınırken cebinizi düşünmenizi de hatırlatmamız gerekiyor. Bu nedenle de “Doğal gaz tasarrufu nasıl yapılır?” konusunu gündeminize almanızı tavsiye ederiz. O halde, doğal gaz tasarrufu doğrultusunda neler yapabileceğinize beraber göz atalım. 



Evinize Isı Yalıtımı Yaptırdınız mı?

​Isı yalıtımı, minimum tüketimle maksimum performansı görmeniz için şart! Özellikle kış aylarında ısı yalıtımına dikkat etmezseniz evinizin ısınması ne yazık ki hayal olur. Peki, ısı yalıtımı için neler yapabilirsiniz? 

- Günümüzde yeni binaların hemen hemen hepsinde dış cephe mantolaması bulunuyor. Çünkü mantolama, enerji tasarrufu yapmak için büyük bir avantaj sunuyor. Fakat oturduğunuz binada mantolama yoksa ilgili kişilerle (apartman yöneticisi vs.) görüşüp fikir danışabilirsiniz.

- Evinizin iç cephesine yaptıracağınız izolasyon çalışmaları da ısı yalıtımına katkıda bulunur. 
- Apartmanın en üst katında oturuyorsanız çatı izolasyonunu mutlaka yaptırmalısınız. 
- Bunların yanında, evinize dışarıdaki havanın girmesini engellemek için kapı, pencere gibi kısımların aralıklı yerlerini kapı-pencere bandıyla kapatabilirsiniz. 





Doğru Bilinen Yanlışlara Aldırmayın

​Birçok kişi kombiyi kapatıp açmanın tasarruf sağlayacağına inanıyor. Yani “Yaktığım kadar öderim” düşüncesi oldukça yaygın. Oysaki bu yanlış ve daha da fazlası, doğal gaz faturasının yüksek gelme nedenlerinden belki de en önemlisi. Çünkü tasarruf yapmak adına kombiyi kapatmanız, evin birden soğumasına ve bu sefer kombiyi yüksek ısıda tekrar çalıştırmanıza neden olur. Yani, doğal gaz tasarrufu adına kombinizi tamamen kapatmayın. Enerji tasarrufu için en güzel yöntem kombinin düşük ayarda devamlı yanmasıdır. ​



Radyatörlerinizi Kontrol Ettiniz mi?

​Sırtınızı radyöte dayayıp kahvenizi yudumlamanın hayalini mi kuruyorsunuz? Radyatör bakımınızı yaptırmadıysanız bu maalesef ki hayal olarak kalabilir. Çünkü radyatörlerde hava birikmesi veya temizlenmeye ihtiyaç duyması ısıtma gücünü düşüren nedenlerin başlıcalarıdır. Bu tarz sorunlar nedeniyle eviniz bir türlü ısınmaz ve kombinizi daha yüksek devirde çalıştırmak zorunda kalırsınız. Bunun sonucunda da yüksek bir doğal gaz faturasıyla karşı karşıya kalırsınız. ​





Eşyalarınızı Radyatör Konumlarınıza Uygun Yerleştirin

​Evlerde yapılan en büyük hatalardan biri radyatörlerin önünü kanepe, masa ya da konsol gibi büyük eşyalarla kapatmak. Maalesef bu eşyalar, ısının odaya yayılmasını büyük ölçüde önler ve evin mevcut sıcaklığı konusunda sizi yanıltır. Eviniz yeterince ısınmıyor sanıp kombinizi daha yüksek derecede çalıştırmak durumunda kalabilirsiniz. Bu nedenle kış aylarında radyatörlerinizin önünü açık bırakmaya çalışın ya da mutlaka boşluk bırakın. ​



Doğal Gaz Tasarrufu İçin Önemli Tüyolar

- Radyatörlerinizin önünü eşyalarla kapatmayın. Bu eşyalar ısının odaya yayılmasını önler ve sizi yanıltır. Radyatörlerin önüne eşya koymanız gerekiyorsa mutlaka boşluk bırakın. 
- Perde boyunu kısa tutun. Uzun perdeler, ısının belli bir kısmının kaybolmasına neden olacaktır. 
- Evinize ısı ayarlı termostatlar monte ettirin. Böylelikle odalarınızın ısısını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. 
- Geceleri perdenizi kapatmayı unutmayın. Bu sayede güneş battıktan sonra ısıyı içerde tutmuş olursunuz. 

​Enerji tasarrufu yapmanıza yardım edecek önerilerimizi sizinle paylaştık. Önerilerimizin işinize yarayacağını umuyoruz. İş Bankası aracılığıyla fatura ödemelerinizi nasıl yapabileceğinize dair bilgiye buradan ulaşabilir, doğal gaz dâhil birçok faturayı da buradan​ hızlıca öde​yebilirsiniz. 


"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. B​u nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."