Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 08.09.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Evde bitki yetiştirmek birçok kişiye göre vazgeçilmez bir uğraştır. Ev için bitki alırken o bitkinin ihtiyaçlarını bilmeniz ve bunu karşılayabilmeniz bitkinin uzun ömürlü olması açısından oldukça önemlidir. Evde kolay bitki yetiştirme yöntemleri ve dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik. 

Evde Bitki Yetiştirmenin Faydaları Nelerdir?


Bitki yetiştirmenin faydaları birçok bilimsel araştırmaya konu olmuştur. Geçmiş dönemlerden bugüne, gerek psikolojik rahatsızlıklar için gerekse tıbbi kullanımlar için bitkilerin faydalı olduğu yönünde çalışmalar bulunur. Ayrıca psikolojiyi olumlu etkilemesi açısından bitkilerin sunduğu renk ve dizilimlerden peyzaj düzenlemelerinde yararlanılır. Peki, evde bitki yetiştirmenin insana sağladığı faydalar nelerdir? Gelin, birlikte göz atalım.

Öncelikle evde hangi bitkiler yetişir​? Bu soruyu araştırmakta ve buna göre bitki seçimi yapmakta fayda var.
Bitkiler, bulundukları ortama farklı renk ve şekilleri ile dinginlik ve huzur verebilir.
Evde bakabileceğiniz bitkiler eviniz için tamamlayıcı bir dekor niteliği taşır. 
Bitki bakımı sorumluluk hissini artırır.
Bitki bakımından sorumlu olmak, merhamet duygusuna da olumlu etki edebilir. 
Bazı bitkiler bulundukları ortamın havasını temizler.
Bitkiler bulundukları ortamda sıcaklığı dengeleyip nemi düzenler.
Kokulu bitkiler, bulunduğu mekana hoş kokusu ile tazelik katabilir.
Aloe vera gibi bazı bitkiler iyileştirici etki sunabilir.
Evde bitki yetiştirmek çocukların küçük yaşta bitkileri tanımasına yardımcı olur. 

Evde Bitki Yetiştirirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bilinçli bir bitki bakımı, o bitkinin daha uzun ömürlü ve sağlıklı olmasını sağlar. Nasıl bakılacağını bilmeden yetiştirmeye çalıştığınız bitkiler kısa sürede hastalanıp ölebilir. Bu sebeple sahipleneceğiniz bitkinin nelere ihtiyacı olduğunu önceden araştırmanızda fayda var. Peki, evde bitki bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken ayrıntılar nelerdir?​
evde-bitki-bakimi  

Doğru saksı seçimi


Bitkiyi yetiştirmek için tercih edeceğiniz saksı, o bitkinin gelişiminde önemli bir etkiye sahiptir. Saksıyı bitkinin türüne göre seçmeniz gerekir. Kökleri derinleşen bitkiler küçük bir saksıda uzun süre yaşayamaz. Bunun yerine geniş ve derin bir saksı ile bitkiyi rahatlatabilirsiniz. Ayrıca belirli aralıklar ile saksı değişimi yaparak bitkinin sağlıklı gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.

Doğru toprak seçimi


Topraklar da farklı çeşitlere sahip ve her bitki farklı toprak çeşidine ihtiyaç duyabilir. Örneğin çiçekli bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinlere ulaşabilmesi için ona uygun toprak tercihi yapmanız gerekir. Topraktan yararlı besini alamayan bitkiler, kısa sürede solabiliyor. Bu sebeple alacağınız bitkinin ihtiyaç duyduğu toprak türünü önceden araştırıp toprak tercihini ona göre yapmanızda fayda var.

Sulama işlemi


Su, bitkinin en temel ihtiyaçlarından biridir. Sulama işlemi de yine bitkinin türüne göre değişir. Bazı bitkiler daha sık su ihtiyacı hissederken bazı bitkileri daha az sulamanız yeterli olur. Sulama işlemini bilinçli yapmamanız bitkinin kısa sürede güç kaybetmesine sebep olabilir.

Bitkiyi yetiştirdiğiniz ortam


Her bitki kendine has özelliklere sahiptir. Bazı bitkiler güneşli ortamları severken bazıları güneşle direkt temas ettiğinde zarar görebilir. Bu yüzden, sahip olduğunuz bitkinin sevdiği ortamı mutlaka önceden araştırın. Yanlış ortamda bulunan bitkinin ömrü uzun olmayabilir.

Budama işlemi


Bitkinizi belirli aralıklarla budayarak onu ölü yapraklardan ve çiçeklerden arındırabilirsiniz. Bu işlem, bitkinin güç kazanmasına yardımcı olurken hastalanmasının da önüne geçebilir.

Sabit bir alan


Bitkiler bulundukları yere zamanla alışır. Sık sık yerlerini değiştirmeniz ise adaptasyon süreçlerini uzatabilir. Sürekli alan değiştiren bitkilerde stres oluşabilir, bu da sağlıklı büyümelerini olumsuz etkileyebilir.

Ev Bitkileri Neden Sineklenir?


Evde bitki bakımını üstlenen kişiler için en çok sorulardan biri de “Ev bitkileri neden sineklenir?” şeklindedir. Yanlış bakım sebebi ile bitkilerde sineklenme oluşabilir. Bu sebeplere ayrıntıları ile bakalım:

Bitkiyi çok sık ve fazla miktarda sularsanız bitki sineklenebilir. Çünkü toprak sürekli ıslak ya da nemli kalırsa bu durum sineklerin oluşmasına elverişli bir ortama neden olur. Bu sebeple, bitkiyi gerektiği kadar sulamanız oldukça önemlidir.
 Düşük kaliteye sahip topraklar sineklenmeye sebep olabilir.
 Sık sulamanın yanında bitkinin bulunduğu ortam yeterince havalandırılmıyorsa sinek oluşumu gözlemlenebilir. 
Bitki üzerinde uygulayacağınız yanlış kürler de sineklenme yaratır. Özellikle bakım yapmak için meyve ve sebzeler ile yapılan kürler sineklenmeyi oldukça tetikleyen yöntemlerdir.
Bitkilerinizi evinizin ortamına uygun cinsler arasından seçerek ve onlara ihtiyaçları olan bakımı vererek yaşam alanınızı güzelleştirebilirsiniz. 





Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.