Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 23.06.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

Evde bitki yetiştirme oldukça keyifli zaman geçirmenizi sağlayan aktivitelerden biridir. Gün içerisinde evde kendinize ayırabilecek zaman dilimleri yaratabiliyor ve bu dakikaları hem evinizi güzelleştirecek hem de sağlığınıza katkı sunabilecek şekilde değerlendirmek istiyorsanız işe evinizde tüketebileceğiniz bitkiler yetiştirerek başlayabilirsiniz. 

Böylece evde bitki yetiştirme deneyimi kazanarak sonraki süreçte daha hassas bakım gerektiren bitkiler de yetiştirebilirsiniz.

Fesleğen


Fesleğen, yetiştirilmesi en kolay olan ve mükemmel kokusuyla evlere farklı bir hava katan bitkilerdendir. Hayatınızda ilk defa bitki yetiştirecekseniz işe fesleğen ile başlayabilirsiniz. Yapmanız gereken ilk şey bir saksı edinmek ve saksınızın içerisine fesleğen tohumu ekmek. Tohumunuzu ektikten sonra 7 gün içerisinde tohum kök salmaya başlayacaktır.

Fesleğen nasıl yetiştirilir?


Fesleğeni evinizin mutfağında konumlandırabilirsiniz. Böylece mutfağınız hep ferah ve iyi kokar. Ancak burada dikkat etmeniz gereken şey fesleğenin bulunduğu ortamın güneş almasıdır. Fesleğen güneşe ve sıcak havaya oldukça fazla ihtiyaç duyar. Yeterli güneş almadığında gelişemeyebilir.

Fesleğen bakımı çok vakit harcamanızı gerektirmez. Haftada 1 ya da 2 defa iyi bir şekilde sulama yapmanız yeterli olacaktır. Sulama esnasında bitkinin yapraklarına su değdirmemeye özen göstermenizi bunun yerine köküne odaklanmanızı tavsiye ederiz.

Fesleğeni toplarken koparmak yerine kesmeniz daha doğru olacaktır. Böylece bitkiniz sağlıklı şekilde büyümeye devam edebilir.

Aloe Vera Bitkisi


Eski çağlardan beri yetiştirilen ve birçok medeniyette hem tıp hem de güzellik alanında kullanılan aleo vera günümüzde de popülerliğini koruyor. Birçok güzellik ürününün içinde bulunan aloe verayı evinizde kolaylıkla yetiştirmeniz mümkün. Bakımı oldukça kolay olan bitki, dipten yavru vererek ürüyor. Bitkinin rahat gelişmesi için humus bakımından zengin ve geçirgen yapılı bir toprakta yetişmesi avantaj sağlıyor. Evinizin iyi güneş alan ve akşamları hafif de esen bir noktası aloe vera için oldukça idealdir.
Aloe vera, su konusunda da sizi yormayacak bitkilerdendir. Kış aylarında 1 haftaya kadar sulanmayabilir. Yazın ise hava sıcaklığından dolayı 2 – 3 günde bir su isteyebilir. Bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için toprağını parmağınızla kontrol edebilirsiniz. Toprak tamamen kuruysa ve nemli değilse sulama zamanı gelmiştir.

 evde bitki yetiştirmek

Saksıda Domates Yetiştirmek


Büyük şehirlerde bahçeye sahip olmak maalesef her zaman mümkün olmuyor. Bu sebeple balkonda ve saksıda bitki yetiştirmek son dönemin trendlerinden. Saksıda domates yetiştirmek gibi bir niyetiniz varsa işe plastik bardak ya da çimleme tepsisi içine verimli bahçe toprağı ekerek başlamalısınız. Ekim işlemi sırasında tohumun çok derinde olmamasına dikkat edin. 1 cm. derinlik idealdir. Bu derinlikte ekilen tohumunuz çimlenme aşamasına rahatça geçebilir.

Çimlenme aşamasında tohumlarınızı güneş ile temas etmeyen sıcak ve nemli bir ortamda bekletmelisiniz. Tohumlar çimlenmeye başladıktan sonra kabında herhangi bir değişiklik yapmadan güneş gören bir noktaya taşıyabilirsiniz. 

Son aşamada ise büyüyen fidenizi verimli toprak ve gübre karışımı ile doldurduğunuz saksınıza alabilirsiniz. Domates sulanmayı ve güneşi çok sever. Her gün sulama yapmaya ve toprağın hep nemli kalmasına özen gösterin.

Saksıda Çilek Yetiştirmek


Öncelikle her çilek türünün saksıda yetiştirmek için elverişli olmadığını hatırlatmak isteriz. Bu sebeple saksıda yetişen sebzeler ile ilgili araştırma yapmanızı, çilek tohumu alırken mutlaka saksıda yetişebiliyor olmasına ve mümkün olduğunca doğal bir tohum olmasına dikkat etmelisiniz.

Ayrıca çilek saksısı tercih ederken, derin saksıdan ziyade geniş saksı kullanabilirsiniz.  Çilek ekiminde kullanmayı planladığınız toprak da organik mineraller bakımından zengin olmalıdır. Aksi takdirde çileğiniz istediğiniz kadar verimli olmayabilir.

Çilek, güneşi ve nemi çok sever. Gün içerisinde mutlaka güneşten faydalanmalıdır. Su ile arası iyi olsa da bol su köklerinin çürümesine sebep olur. Bu yüzden toprağın nemini korumasını sağlamanız yeterlidir.

Adaçayı


Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan ve idrar yolu enfeksiyonu, bronşit, depresyon gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan adaçayı da evde yetiştirilmesi kolay olan bitkilerdendir. 

Adaçayı yetiştirmek için, ilkbahar veya sonbaharda tohumlarını küçük kaplara alarak filizlenmelerini bekleyin. İlk filizleri gördüğünüzde tohumların saksıya geçme zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Büyük saksıya aldığınız bitkiyi, evinizde güneş alan bir yere yerleştirebilirsiniz. Sıcağı seven adaçayı bitkisinin sık sık sulanması gerekmez. Kuraklığa dayanıklı bir bitkidir.  

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​