Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 05.05.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

Her yaşın ayrı bir güzelliği var, katılıyoruz. İnsan her döneminde farklı deneyimler yaşayıp yeni şeyler öğrenip kendini yenileyebilen bir varlık. Bu nedenle de zaman geçtikçe farklı olaylarla karşılaşıp farklı tecrübeler ediniyoruz. Tüm bu sürecin birikimi, kimilerimizi az kimilerimizi çok değiştiriyor.


Bu değişim elbette ki hayatımızdaki birçok şeyi etkiliyor. Örneğin dünya görüşümüz, insanlarla olan diyaloğumuz ya da parayla olan ilişkimiz önceliklerimiz değiştikçe yeniden şekilleniyor.

Kısacası insanın her yaşta hayattan farklı istek ve beklentilerinin olduğunu biliyoruz. Bu isteklerini karşılamak için de yaşadığı sürece paraya ihtiyacı var. Bu nedenle her yaşta birikim yapmaya ihtiyaç duyuyor. Peki, insanlar farklı yaşlarda hangi para biriktirme yollarını tercih edebilir? Beraber keşfedelim!

gençlikte para biriktirmek

Ufak da Olsa Biriktirelim: Gençlik Dönemi


Fazlasıyla enerjik olduğumuz ve hayatla ilgili beklentilerimizin çok yüksek olduğu yıllardan yani gençlik döneminden başlayalım. Bu yaşlarda genellikle kazandığımız kadar harcamaya eğilimli oluyoruz. Bir yanda hayallerimiz varken bir yandan da hızla akan günlük hayata yetişmek için harcamaların ucunu kaçırabiliyoruz. Gençlik yıllarında, iş hayatına da yeni adım atıldığını ve para yönetimini öğrenmenin bir süreç olduğunu düşünürsek aslında bu durum çok normal. Ama geleceği de şimdiden düşünmek gerek değil mi?

Geleceğe yatırım yapmaya erkenden başlamak için gençlik döneminde sizi zorlayacak klasik yöntemler yerine yeni şeyler keşfedebilirsiniz. Örneğin para biriktirmek isteyen ve bir yandan da sosyal hayatından ödün vermeyen gençler Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) katılmayı düşünebilirler. Çünkü BES, her ay yapacağınız küçük tasarrufları sizin için farklı fonlarda değerlendirerek gelecekte de standartlarınızı korumanıza yardım eder. Üstelik devlet, BES için ödediğiniz tutarın %30'u kadar devlet katkısı verir.

Unutmayın ki BES için ne kadar erken harekete geçerseniz o kadar iyi.

Daha Konforlu Yaşayalım: Orta Yaş Dönemi


Büyük satın alma kararlarının verildiği önemli yıllar: Orta yaş dönemi. Genellikle bu dönemde konforlu bir şekilde yaşamak bizim için sosyal hayattan çok daha önemli oluyor. İşte bu yüzden de orta yaş döneminde ev, araba sahibi olma gibi kararları daha sık almaya başlıyoruz. Elbette ki ihtiyaçlar dahilinde yeni bir ev, araba sahibi olmak istemek çok doğal. Fakat bu tarz isteklerde bulunurken mevcut bütçeyi göz önünde bulundurmak ve bu bütçe yeterli değilse doğru birikim kararlarıyla hedefe ulaşmak fazlasıyla önemli.

Bu dönemde güçlü bir birikim yapmak adına Vadeli TL Mevduat Hesabı’na düzenli olarak tasarruflarınızı yatırabilir ya da farklı yatırım fonlarını keşfedebilirsiniz. “Yatırım yaparak nasıl para biriktirilir bilmiyorum!” diyorsanız “Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

orta yaşta para biriktirmek

Artık Dinlenmek İstiyoruz: İleri Yaş Dönemi


Aktif çalışma hayatının sona erdiği ve artık dinlenmek istediğimiz yıllar: İleri yaş dönemi. Gençlik yıllarından itibaren birikim yapmış olsak da olmasak da bu dönemde de temkinli olmakta fayda var. İleri yaş döneminde eskisinden çok daha fazla konfora ihtiyaç duyacağımızı ve sağlık harcamalarının artabileceğini hesaba katarsak, kenarda köşede kolayca ulaşabileceğimiz miktarlar tutmalıyız.

Bundan dolayı tasarruflarınızı, her gün değer kazandıran “Günlük Kazandıran Hesap​” ile değerlendirebilirsiniz. Bu hesaba dilediğiniz zaman para yatırabilir, ihtiyaç durumunda ise hızlıca para çekebilirsiniz. Böylelikle bir yandan paranız her gün değerlenirken siz de ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılamış olursunuz.

*Paranın saklanması, kazanılmasından daha zahmetli bir iştir.


İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.

​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​