Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 09.06.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Kavramsal Olarak Wi-Fi


Wi-Fi, içerisinde farklı teknik detayların da bulunduğu bir kavramdır. Ancak, öncelikle Wi-Fi ne demek, tanımsal olarak inceleyelim.

Wi-Fi Nedir?


Wi-Fi kısaltması, Kablosuz Bağlantı Alanı anlamına gelen Wireless Fidelity kavramından türemiştir. Wi-Fi’nin tanımı ile aynı zamanda “Kablosuz internet nedir?” sorusuna da yanıt bulabilirsiniz. Uzun süredir günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan internet bağlantısını çoğu zaman Wi-Fi üzerinden sağlarız. Wi-Fi teknolojisini kullanarak belirli bir mesafeye kadar cihazlarınızın internet bağlantısını sağlayabilir, hareket özgürlüğünüz kısıtlanmadan gerekli işlemlerinizi bu bağlantı üzerinden yapabilirsiniz. Bu teknolojiyi kullanabilmeniz için internete bağlanacak cihazın Wi-Fi teknolojisini destekliyor olması gerekir. Günümüz teknolojisine sahip cihazların tümü bu bağlantı türünü destekler niteliktedir.

Taşınabilir Wi-Fi Nedir?


Genelde operatörler tarafından verilen bir hizmet olan taşınabilir internet hizmeti ile dilediğiniz ortamda internete bağlanma fırsatına sahip olabilirsiniz. İnternete bağlayacağınız cihaza takarak çalıştırabileceğiniz taşınabilir Wi-Fi sayesinde açık ya da kapalı tüm mekanlarda internete bağlanabilirsiniz. Taşınabilir Wi-Fi, mobil çalışanlar ve sık seyahat edenler için ideal bir bağlantı çeşidi olabilir.

Wi-Fi Bant Genişliği Nedir?


Bant genişliği, veri iletiminde mevcut kanal kapasitesini ve bu kanalda taşınabilen en fazla frekans sayısını ifade eder. Bant genişliği ne kadar çok ise aktarımı yapılan veri miktarı da o kadar çoktur. Bant genişliği saniye başına bit ile ifade edilir. Genel olarak günümüz ağ bağlantıları saniyede milyonlarca bit ile ölçülebilir.

İnternet Dağıtıcı Nedir?


Access point olarak da tabir edilen internet dağıtıcı ya da Wi-Fi dağıtıcı; bilgisayar, telefon, tablet gibi birden fazla cihazın internete bağlanmasını sağlayan aygıta verilen isimdir. Bu aygıtlar genel olarak kablolu veya kablosuz internet bağlantılarını dağıtmada kullanılır. Aynı zamanda internet dağıtıcıları sinyal tekrarlayıcı olarak da kullanabilirsiniz. Sinyal tekrarlayıcı özelliği genel olarak iç mekanlarda internet erişiminin zorlaştığı uç noktalarda erişimi sağlamak için kullanılır.
wifi-tarihcesi

Wi-Fi Nasıl Çalışır?


Bir kablosuz ağ olan Wi-Fi sistemi, radyo frekansı ile çalışır. Wi-Fi bağlantısının sağlanabilmesi için modem ve benzeri bir cihaz yardımı ile sinyal yayılımının sağlanması gerekir. Bilgisayar, telefon ve tablet gibi cihazlar, sinyalleri karşılayarak veriye dönüştürür. İnternet servis sağlayıcısının sunduğu bağlantı, modem tarafından sağlanır. Wi-Fi ise alıcı cihazların algılayacağı frekanslar ile bağlantıyı yayarak kablosuz ağ oluşumunu sağlar. Bu sayede, Wi-Fi donanımına sahip olan cihazlar arasında bir sinyal alışverişi gerçekleşir. Wi-Fi ile internet bağlantısını gerçekleştirirken güvenliği sağlayan şifreleme yöntemi kullanılır. Aktarımların şifreleme yöntemi ile yapılmasını sağlayan ise güvenlik protokolleridir. Günümüzde en çok tercih edilen ve güvenli bulunan şifreleme türü WPA2’dir.

Wi-Fi Ne Zaman İcat Edildi?


Wi-Fi tarihi, 1970’li yıllara dayanır. 1971 yılında Hawaii Üniversitesi'nde ALOHAnet adı verilen bir ağ sisteminin oluşturulması Wi-Fi’nin ilk adımlarından biri oldu. “Wi-Fi’nin babası” olarak adlandırılan Vic Hayes, 1974’te NCR Corporation çatısı altında bugün WaveLAN olarak bilinen teknoloji üzerine çalışmalara başladı ve böylece Wi-Fi’nin gelişimine öncülük etti. 1991’de AT&T Corporation ve NCR Corporation, günümüzde de kullanılan kablosuz ağ bağlantısı standardı olan 802.11’in öncü versiyonunu geliştirdi. Halen güncellenerek kullanılan IEEE 802.11 standardının ilk versiyonu ise 1997 yılında Elektrik-Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (Institute of Electrical and Electronics Engineers) tarafından geliştirildi. 1999 yılında Wi-Fi ticari markasını hayata geçirmek için Wi-Fi Alliance kuruldu. Wi-Fi ismi ise aynı yıl marka danışmanlığı firması Interbrand tarafından belirlendi. 



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.