Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 28.10.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Tarım üretiminde doğal afetlerden ya da iklimsel durumlardan kaynaklanan zararlar yaşanabilir. Bu tür durumlar, çiftçilerin ve tarım üreticilerinin ciddi maddi kayıplar yaşamalarına neden olabilir. Tarım sigortası ise tarımla uğraşanları pek çok olumsuz duruma karşı koruyan, devlet destekli bir sigorta türüdür. Tarım sigortasına dair detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için en sık sorulan soruların cevaplarını bir araya getirdik. 

Tarım Sigortası ve TARSİM Nedir? 


Devlet destekli bir sigorta türü olan tarım sigortası, doğal afetler ya da iklimsel nedenlerle oluşabilecek maddi zararın önlenmesini ve en aza indirilmesini amaçlar. Tarım sigortası, tarım üreticilerinin üretimlerini poliçe bazında teminatlar ile koruma altında alır. Türkiye’de tarım sigortasına dair tüm çalışmalar, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından yönetilir. TARSİM’in amacı; tarımsal üretime dair risklerin teminat altına alınması, standart tarım sigortası poliçelerinin belirlenmesi, hasar organizasyonları, tazminat ödemelerinin yapılması, tarım sigortalarının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve diğer teknik hizmetlerin yürütülmesidir. Tarım sigortası primi tutarının %50'si devlet tarafından karşılanır, kalan tutar ise üreticiler tarafından ödenir. 

Tarım Sigortasının Kapsamı Nedir?


TARSİM sigorta kapsamı oldukça geniştir. Sigorta kapsamında poliçe türüne göre bitkisel ürünler, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar, kümes hayvanları, arılar, su ürünleri, seralar, tarım aletleri ve makineleri ile tarımsal yapılar yer alabilir. Tarım sigorta şartları, sigortanın türüne göre değişir. Tarım sigortası türleri şunlardır:

Bitkisel Ürün Sigortası: Tarla ürünleri, sebzeler ve kesme çiçekler, doğal afetlerden ve hava koşullarından kaynaklanan miktar ve kalite kaybına karşı sigortalanabilir.
İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası: Kuru tarım alanlarında üretimi yapılan belirli ürünlerle bu ürünlerin sertifikalı tohumluk ürünleri, ilçe genelinde hava durumu kaynaklı risklere karşı güvence altına alınabilir.
Sera Sigortası: Sera içerisindeki ürünler, poliçede belirlenen risklerden kaynaklanan miktar kaybına karşı teminat altına alınabileceği gibi sera donanımında gerçekleşen zararlar da sigorta kapsamında yer alabilir. 
Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası: Sigortalanmaya uygun, Hayvancılık Bilgi Sistemi’ne (HAYBİS’e) kayıtlı büyükbaş hayvanlar poliçede belirlenen risklere karşı teminat altına alınır. 
Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası: Sigortalanmaya uygun, HAYBİS’e kayıtlı küçükbaş hayvanlar poliçede belirlenen risklere karşı teminat altına alınır.
 Kümes Hayvanları Hayat Sigortası: Kapalı alanda üretimi yapılan, sigortalanmaya uygun kümes hayvanları poliçede belirlenen risklere karşı teminat altına alınır. 
Su Ürünleri Hayat Sigortası: Sigortalanmaya uygun tesislerde yetiştirilen su ürünleri poliçede belirlenen riskler dahilinde teminat altına alınır. 
Arıcılık Sigortaları: Risk inceleme ve değerlendirme sonucuna göre sigortalanmaya uygun, HAYBİS’e ve Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS’ye) kayıtlı kovanlar, poliçe ile belirlenen risklere karşı sigortalanabilir.
tarim-sigortasi-nedir

Tarım Sigortası Nasıl Yapılır?


Devlet destekli tarım sigortası, sigorta branşına göre farklı yöntemlerle yapılır. Tarım sigortası yaptırmak için aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz: 

Bitkisel ürün, sera, kümes hayvanları ve su ürünleri sigortaları için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlükleri’nden Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ne kayıt yaptırılması veya mevcut kaydın güncellenmesi gerekir.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sigortaları için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlükleri’nden Hayvan Bilgi Sistemi’ne (HAYBİS’e) kayıt yaptırılması veya mevcut kaydın güncellenmesi gerekir.
Arıcılık sigortası için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlükleri’nden Hayvan Bilgi Sistemi’ne (HAYBİS'e) ve Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS’ye) ayıt yaptırılması veya mevcut kaydın güncellenmesi gerekir.

Bu işlemlerden sonra yetkili sigorta şirketlerinin acentelerine başvurarak TARSİM sigorta sürecini tamamlayabilirsiniz.

İş Bankası ve Anadolu Hayat’ta Tarım Sigortası 


Siz de bir tarım üreticisiyseniz emeklerinizin karşılığını tam anlamıyla alabilmek ve beklenmedik durumlara karşı maddi kayıplarını azaltmak için İş Bankası ve Anadolu Sigorta aracılığıyla tarım sigortası yaptırabilirsiniz. Faaliyet alanınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun devlet destekli tarım sigortası ​poliçenizi İş Bankası şubelerinden İmece Kart ile yaptırarak 9 ay faizsiz dönem, %5 peşin ödeme indirimi ve hasat sonunda ödeme gibi avantajlardan da faydalanabilirsiniz.






Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.