Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 27.06.2019
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
Satranç, dünya tarihinin bilinen en eski oyunlarından biri. Etkili bir zihin sporu olarak bilinen satrancın ilk olarak nerede oynandığıyla ilgili ise çok farklı bilgiler mevcut. Eski Mısır, Çin ve Mezopotamya’da oynandığına dair çeşitli bulgular olmasının yanında, Hindistan’da ilk ismi “Çaturanga” olarak ortaya çıkmış. Zamanla Anadolu’ya ve Avrupa’ya yayılan satranç, kurallarıyla beraber günümüze kadar gelmiş ve zihin üzerindeki olumlu etkileri sayesinde yaygınlaşmış.1966 yılına gelindiğinde ise UNESCO tarafından 20 Temmuz günü Dünya Satranç Günü olarak ilan edilmiş. 

En az tarihi kadar karışık bir oyun gibi görünen satrancın, gelişmiş birçok ülkede küçük yaşlardan itibaren çocuklara ders olarak verilmesi elbette tesadüf değil. Analitik düşünme ve çözüm yeteneğini geliştirdiği bilinen satrancın çocuklar için faydalarına daha detaylı bir şekilde göz atalım. ​





Artan Konsantrasyon, Dikkat

Günümüzde, çocukların en önemli sorunlarından biri de odaklanma problemi. Bu sorunla mümkün olduğu kadar başa çıkmak için çocuğunuzu satranç oynamaya yönlendirebilirsiniz. Çünkü satrançta hareket yetenekleri birbirinden farklı 6 adet taş bulunur. Bu taşların farklı görevleri vardır. Taşların hareket yeteneklerine ve görevlerine dikkat ederek oyunu doğru bir şekilde oynamak ise güçlü bir konsantrasyon ister. Bu sayede de çocuklar odaklanma konusunda kabiliyet kazanır.

Biri Sorun mu Dedi? Çözümü Kolay!

​ Gün içinde; okulda, iş yerinde ya da evde boyutları değişse bile birçok sorunla karşılaşıyoruz. Bazılarını hızlıca çözerken bazılarına çözüm yolu bulmak için fazla zaman ayırmak durumunda kalabiliyoruz. Aslında bu sorunları mümkün olduğunca en hızlı yoldan çözebilmek için analitik ve stratejik düşünme yeteneğine ihtiyaç duyuyoruz. Çocukların da küçük yaşlardan itibaren analitik düşünmeyi öğrenmeleri bu yüzden çok önemli. Satranç eğitimi, temelde çocukların analitik düşünme becerisini geliştirmeye katkıda bulunur. Satrançtaki taşların hamlelerini hesaplamak, rakibin bir sonraki adımını tahmin etmek problem çözme yeteneğine ciddi anlamda katkı sağlar. ​​




Güçlü Hafıza, Güçlü Zihinler

​Satranç öğrenme süreci, oyun kurallarını akılda tutmayı gerektirir. Bu sayede erken yaşlarda satrançla tanışan çocukların hafızalarının geliştiği söylenir.​​

Disiplinin Önemini Öğretir

Disiplin gerek okul gerekse de iş hayatımızda başarılı olabilmemiz için çok önemli bir faktör. Satranç, disiplin gerektiren bir zihin sporu olduğu için çocuklara planlı programlı hareket etme gibi olumlu özellikler kazandırılmasında yardımcı olur, sıkı çalışmanın önemini kavratır. Ayrıca oynanan her satranç oyunu yeni bir şey öğretir. Böylece çocuk kaybettiklerinden ders çıkarmayı yavaş yavaş öğrenir.

Çocuklarımızın Satranç Sporuyla Tanışmasını Destekliyoruz!

Çocuklarımızın zihinsel gelişimi için son derece önemli olan satranç sporunu, İş Bankası olarak destekliyoruz! 2005 yılından bu yana, çocukların ve gençlerin zihinsel gelişimlerine önemli katkılar sağlayan, gençleri zarar verici alışkanlıklardan koruyan bir eğitsel araç olan satrancın ülkemizde daha yaygın, kitlesel ve kolay erişilebilir bir spor dalı haline gelmesi için Türkiye Satranç Federasyonu’na destek veriyoruz. Bankamızın sponsorluğu, satrancın ilköğretim müfredatında seçmeli ders olarak yer alması kararını da ülke çapında tamamlayan ve destekleyen bir girişim oldu. Bankamız satranç dersi alan ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitim malzemeleri sağlanmasının sorumluluğunu üstlendi ve Türkiye genelinde devlet ilkokulları ile ortaokullarında satranç sınıfları açmaya başladı. İşte tam da bu sebeple, Türkiye genelinde sayısı 25.000’i aşan satranç sınıflarının haklı gururunu yaşıyoruz! Ayrıca desteklediğimiz satranç şampiyonaları ve www.kumbaradergisi.com adresinde yer alan ücretsiz satranç eğitimlerimiz ile çocukların satranca olan ilgisini arttırmaya çalışıyoruz Siz de çocuğunuzu, satranç sporuna yönlendirerek kişisel gelişimine ve düşünme becerisine katkıda bulunabilirsiniz.


"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"