Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 18.05.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

Siz derin bir uykudayken sabah oldu ve alarmınız çalmaya başladı. Artık yataktan kalkmalı, yeni ve keyifli bir güne başlamaya hazırlanmalısınız. İşte tam da bu anda kendinizi isteksiz, halsiz, mutsuz ya da enerjisiz hissediyorsanız günlük yaşamınızda bazı basit değişiklikler yapmanın tam sırası olabilir. 

Elbette herkes “sabah insanı” olmak zorunda değildir. Ancak sabah uyandığınızda sahip olduğunuz ruh hali ve enerji düzeyi, tüm gününüzün nasıl geçeceğini belirleyen etkenler arasındadır. Her yeni güne daha dinç, neşeli ve motive bir şekilde uyanmak için kendinize keyifli, sağlıklı ve pratik bir sabah rutini oluşturmaya ne dersiniz? 
Rutin Ne Demek?

Rutin kelimesinin sözlük anlamı, düzenli olarak yapılan ve böylece alışkanlık haline gelen iş ve eylemdir. Rutin kavramı ilk etapta aklınıza sıkıcı ve monoton bir düzeni getirebilir. Ancak sağlıklı rutinler oluşturmak ve bu rutinleri günlük yaşamınızın bir parçası haline getirmek, fiziksel ve ruhsal açıdan kendinize yapabileceğiniz bir yatırım niteliği taşır. Üstelik günlük rutinler her zaman sıkıcı olmak zorunda da değildir. Unutmayın, sabah rutininizi nasıl planlayacağınız tamamen size kalmış. 

Rutinlerin Faydaları Nelerdir?


Günlük yaşamınıza sağlıklı ve keyifli rutinleri dahil etmek, bu sayede edindiğiniz alışkanlıklardan motivasyon kazanmanıza yardımcı olur. Çünkü bir rutini düzene oturttuktan sonra kendinizi çok motive ya da enerjik hissetmediğiniz günlerde de alışkanlıklıklarınızdan gelen itici güçle enerji bulabilir ve kendinizi olumsuz ruh halinden çıkarabilirsiniz. Öte yandan; yaşamın getirdiği olumsuzluklarla, rutinler eşliğinde daha kolay başa çıkabilir, belirsizlik ve endişe kaynaklı stresi azaltabilirsiniz. 

Yapılan araştırmalar, kişilerin bir alışkanlık edinmesi ya da bir alışkanlıktan vazgeçmesi olasılığının yaklaşık 21 gün sonra arttığını gösterir. Başka bir deyişle, bir rutini 21 gün boyunca aynı şekilde uygularsanız söz konusu rutinin yaşamınızın bir parçası haline gelmesi çok daha kolay olur. 

Sağlıklı Bir Sabah Rutini Oluşturmak İçin Öneriler


Her kişinin günlük yaşamı, mesleği, sorumlulukları ve hayat temposu diğerlerinden farklı olabilir. Özellikle sabah okula ya da işe gitmeden önce oldukça kısıtlı bir vaktiniz varsa bu süreçte bir rutin uygulamak konusunda isteksiz ya da inançsız olabilirsiniz. Ancak aşağıda yer alan önerileri bir rutine dönüştürmek için uykunuzdan ciddi ölçüde feragat etmenize gerek yok. Aksine, yalnızca yarım saatlik bir süreçte çok sayıda öneriyi uygulayabilir ve ruh halinizi tamamen değiştirebilirsiniz. 




Yatağın Büyüsüne Kapılmayın

Bazı sabahlar yataktan kalkmak ve uykuyla vedalaşmak gerçekten zor olabilir. Ne var ki, alarmınızı defalarca erteleyerek beş ya da on dakika daha fazla uyuduğunuzda da yataktan kalkarken aynı zorluğu yaşarsınız. Bu nedenle yatağınızın büyüsüne kapılmamaya çalışarak erken kalkmaya özen gösterebilir, acele etmeden hazırlanarak stresten kurtulabilirsiniz. 



Su İçmeyi Unutmayın

Saatlerdir uyuduğunuz için, güne başladığınızda vücudunuzun su ihtiyacı önemli ölçüde artar. Susuzluk hissetmeseniz de uyandığınızda bir bardak su içmeyi alışkanlık haline getirebilir ve kendinizi hem fiziksel hem de ruhsal açıdan daha iyi hissedebilirsiniz.



Egzersizlerin Gücüne İnanın

Endişelenmeyin, burada sözünü ettiğimiz egzersizler uzun ve yorucu antrenmanları kapsamıyor. Ancak sabah rutininize basit bir ısınma programı ya da nefes egzersizi eklemek bile kendinizi çok daha enerjik ve keyifli hissetmenizi sağlayabilir. Çünkü söz konusu egzersizleri uygulayarak vücudunuzdaki kan dolaşımının hızlanmasını ve beyninize daha fazla oksijen gitmesini sağlayabilir, uyku mahmurluğundan tamamen sıyrılabilirsiniz. 



Kahvaltının Önemi: Güne Enerjik Başlayın

Hızlı tempolu ve yoğun bir güne başlamadan önce, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi temin etmeniz büyük önem taşır. Söz konusu enerjinin kaynağı ise dengeli ve sağlıklı bir kahvaltıdır. Protein ve lif ağırlıklı bir kahvaltı ederek kendinizi öğlen saatlerine dek tok hissedebilir, gün boyunca konsantrasyonunuzu ve enerjinizi koruyabilirsiniz.



Gününüzü Planlayın

Verimli, stresten uzak ve keyifli bir gün geçirmek için sabah rutininiz esnasında günlük işlerinizi planlayabilirsiniz. Özellikle yoğun günlerin sabahında yapacağınız listeler ve planlamalar, gün içinde telaştan ve stresten uzak kalmanıza yardımcı olur. Bu sayede aklınızda çok sayıda görevi tutmak zorunda kalmaz, ihtiyaç duyduğunuz anda ajandanıza ya da not defterinize başvurabilirsiniz. ​



Kahve Keyfinizin Tadını Çıkarın

Sabah kahve içmek, çok sayıda kişinin uyguladığı bir alışkanlıktır. Kahvenin içerdiği kafein, uyarıcı etkisi sayesinde daha enerjik hissetmenize de yardımcı olur. Ancak kahvenizi kahvaltı etmeden önce içiyorsanız bu sıralamayı değiştirmek isteyebilirsiniz. Çünkü aç karnına kahve içtiğinizde midenizdeki asit oranı artar. Bu eylemi düzenli olarak sürdürdüğünüzde sindirim problemleri yaşayabilir, midenize zarar verebilirsiniz. Kahve keyfinizi kahvaltı sonrasına ertelemek, sindirim problemleri yaşama riskinizi önlemenizi sağlayabilir​.





Podcast’lere Kulak Verin

Sabah rutininizi uygularken zamanınızı daha verimli ve keyifli geçirmek istiyorsanız kulağınızı podcast’lere vermeye ne dersiniz? Egzersizlerinizi yaparken ya da kahvenizi içerken yepyeni bilgiler öğrenebilir, eğlenceli sohbetlere dahil olabilirsiniz. Türkiye İş Bankası’nın podcast kanalı Bana Yarından Bahseder Misin?​ birbirinden keyifli bölümleriyle dilediğiniz her an yanı başınızda. Güçlü Mete’nin moderatörlüğünü üstlendiği ve her bölümde değerli konukların ağırlandığı yayınlara kulak verebilir; ekonomi, sanat, girişimcilik, doğa ve tarım gibi farklı konulara dair sohbetleri dinleyebilirsiniz. 

Sağlıklı ve keyifli bir sabah rutini oluşturmak için bahsi geçen maddeleri uygulayabilir ya da kendi yaşam temponuza göre yepyeni maddeler ekleyerek eğlenceli alışkanlıklar kazanabilirsiniz. 


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​