Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 29.07.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Olimpiyat Oyunları Nedir?


Olimpiyat Oyunları kapsamında farklı ülkelerden ve farklı spor branşlarından katılımcılar, Olimpiyat Komitesi tarafından önceden belirlenen bir ülkenin büyük şehirlerinden birinde toplanıyor. Büyük bir rekabetin yanı sıra kaynaşma ve kardeşlik ortamını da barındıran olimpiyatlarda yapılan müsabakaların tümüne Olimpiyat Oyunları adı veriliyor.

Olimpiyat Oyunlarının Tarihçesi

Günümüzde modern Olimpiyat Oyunları olarak anılan olimpiyatların kökeni, Antik Yunan’da Tanrı Zeus adına düzenlenen şenliklere dayanıyor. M.Ö. 776 yılında Yunanistan’ın Olimpia bölgesinde Sparta Kralı Likorgos’un önerisiyle yapılan şenlik, tarihin ilk olimpiyat oyunları olarak anılıyor. Küçük bir alanda sayılı oyunla başlayan bu etkinlik, ileriki dönemlerde çok daha büyük alanlara taşınmış ve programa yeni spor dalları eklenmişti. Böylelikle ilk olimpiyat nerede yapıldı sorusunun cevabı milattan öncelere dayanıyor.

M.Ö. 146 yılında Yunanistan toprakları, Romalılarca işgal altına alınmış fakat oyunlar Atina’da yapılmaya devam etmişti. M.S. 392 yılında ise Bizans İmparatoru 2. Theodosius, bu oyunların düzenlendiği alanları yıkarak bu geleneği sonlandırmıştı. M.S. 522 ile 551 yıllarında meydana gelen depremler ve sel felaketi sebebi ile şenliklerin düzenlendiği alanlar büyük hasar aldığı için eski Olimpiyat Oyunlarına dair izlerin çoğu silinmiştir. İlk modern Olimpiyat ise bugün modern olimpiyatların kurucusu olarak anılan Baron Pierre de Coubertin öncülüğünde, 1896 yılında Atina’da organize edildi. 

Olimpiyatlar Kaç Yılda Bir Yapılır?


Olimpiyat Oyunları, Eski Yunan’da sınırlı sayıda oyun ve alan sebebiyle yalnızca bir gün sürerken organizasyon geliştikçe şenlikler beş güne kadar çıkmıştı. Yine şenlik şeklinde yapılan ilk Olimpiyatlar, ölülerin ruhlarının sekiz yılda bir dirildiği inancı nedeniyle sekiz yılda bir düzenlenmiş. 1896 senesinde Baron Pierre de Coubertin öncülüğünde başlayan ve günümüze taşınan modern olimpiyatlar ise dört yılda bir düzenleniyor. 2020 yazında düzenlenmesi planlanan Tokyo 2020 Olimpiyatları, dünya genelindeki pandemi sebebiyle bir sene ertelendi ve 2021 yazında gerçekleşiyor. Bundan sonraki olimpiyatın, kuralın bozulmadan 2024’te Paris’te yapılması planlanlanıyor.

Olimpiyat Oyunlarının Önemi


Olimpiyat Oyunları; dil, din, ırk ayrımı olmaksızın farklı ülkelerin sporcularını bir araya getiriyor. Belirli standartların ve kuralların bulunduğu bu organizasyonda dürüstlük, kardeşlik, tüm farklılıklar ile bir arada olmanın önemi vurgulanıyor. Bunun haricinde, bu organizasyonlar tüm dünyada sağlıklı yaşamın spor ve aktivite ile bir bütün olduğunu göstermeyi hedefliyor. 

Olimpiyat oyunları, spora dair aktiviteleri evrensel boyuta taşımak ve gelişmesini sağlamak açısından oldukça önemli bir organizasyon. Spora teşvik edici özelliği sayesinde yeni ve sonraki nesillerin spora karşı ilgisini beslemek, olimpiyatların en temel hedeflerinden biri. Olimpiyat halkaları da bu anlamı destekleyen şekilde birbiriyle iç içe geçmiş beş halkadan oluşmaktadır. Olimpiyat halkalarının anlamı ise 5 ana kıtayı temsil ediyor: Avrupa, Afrika, Asya, Amerika, Avustralya. 

Günümüzde Olimpiyatların ekonomik yönü de oldukça önemli. Bu dev organizasyona ev sahipliği yapan ülkeler, hem televizyon yayınlarından hem de turistik faaliyetlerden dolayı önemli gelir elde ediyor. Ayrıca Olimpiyatları ağırlayan ülkeler; tesisleşme, altyapı, kültür ve turizm açısından hızlıca gelişme fırsatı bulurken uluslararası imajlarını da güçlendirmiş oluyor.

olimpiyat-tarihi 

Olimpiyat Branşları Nelerdir?


Modern anlamda Olimpiyatlar kendi içinde Yaz Olimpiyatları, Kış Olimpiyatları olarak farklı kategorilere ayrılıyor. Günümüz olimpiyatları farklı pek çok spor branşını içeriyor. Bu olimpik branşların başlıcaları şöyle sıralanabilir:

Yaz Olimpiyatlarına ait spor dalları:​

 

Atletizm
Atıcılık
Basketbol
Badmintol
Boks
Bisiklet
Beyzbol/Softbol
Jimnastik
Hokey
Futbol
Eskrim
Güreş
Golf
Judo
Hentbol
Halter


2020 Tokyo Olimpiyatları’nda yenilikler


2020 Tokyo Olimpiyatları, tarih değişikliğinin yanında, gerçekleştirilecek olan sporlardaki değişikliklerle de öne çıkan bir organizasyon. 

Dalga sörfü,
Karate,
Kaykay,
Sportif Tırmanış

branşları, Tokyo 2020’de ilk kez resmi olarak olimpiyat sporu olarak anılacak. 

En son 2008 Pekin Olimpiyatları’nda oynanan beyzbol ve softbol da 2020’de olimpiyat sahnesine dönüş yaptı.

Kış Olimpiyatlarına ait spor dalları:

Kar sporları:

Alp Disiplini
Biatlon
Kayaklı Koşu
Kayakla Atlama
Kuzey Kombine
Snowboard
Serbest Stil Kayak


Kızak Sporları:

Yarış Kızağı
Kızak
Skeleton


Buz Sporları:

Sürat Pateni
Curling
Kısa Mesafe Sürat Pateni
Artistik Buz Pateni
Buz Hokeyi


2020 Olimpiyatları Ne Zaman?


24 Temmuz ile 9 Ağustos 2020 tarihleri arasında, daha önce 1964 yılında da olimpiyatlara ev sahipliği yapan Tokyo’da yapılması planlanan 2020 Yaz Olimpiyatları, COVID-19 salgını nedeniyle 2021 yılına ertelendi. Organizasyonun 23 Temmuz-8 Ağustos 2021 tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanıyor. 

Olimpiyat oyunları saatleri konusunda ise evsahibi Japonya ile Türkiye arasındaki saat farkı sebebiyle oldukça farklı seyretmesi bekleniyor. Olimpiyat Komitesi’nin açıkladığı sayılara göre 108 sporcu ile katılan Türkiye’nin halter, tekvando, voleybol gibi hem bireysel hem takım sporlarında yer alıyor.



"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​