Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 17.04.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​İyi bir yetişkin olmanın yolu çocukluktan geçiyor. Çocukluğunda mutlu olan ve aileleri tarafından bilinçli bir şekilde yetiştirilen çocukların; farkındalığı yüksek ve başarılı bireyler olma ihtimali her zaman daha yüksek.

Peki; kendine ve başkalarına saygılı olan, sevgi dolu, huzurlu çocuklar nasıl yetiştirilir? Bu konuda size yardımcı olabileceğiniz düşündüğümüz bazı önerileri derledik.

Ebeveyn Olarak Tutarlı Olmalısınız


Çocuk yetiştirirken tutarlı olmak gerektiği herkesin bildiği ancak uygulama aşamasında bazen sınıfta kaldığı bir kuraldır. Her şey teoride olduğu gibi işlemese de anne – baba olarak çocuğunuza karşı tutarlı tepkiler geliştirirseniz bu durumun çocuğunuz üzerindeki olumlu etkisini fark edebilirsiniz. Örneğin; çocuğunuzun ödevi var ve canı o an ödev yapmak istemiyor. Bunun yerine oyun oynamak istediğini söylüyor. Bu noktada ebeveynlerden biri oyun oynamasına izin verip, diğeri vermezse ve çocuk ebeveynleri arasındaki anlaşmazlığı fark ederse talepleri konusunda çok daha ısrarcı bir tutum geliştirecektir. Bunun önüne geçmek için, ebeveynler kendi aralarında çocuklarına hangi konuda nasıl davranmaları gerektiğini konuşmalı ve birbirlerini desteklemelidir.

Çocuklara kitap okumanın faydaları

Çocuğunuza Söz Verdiğinizde Yerine Getirin


Söz vermek ve verilen sözü tutmak, insan ilişkileri açısından çok değerli kavramlardır. Çocuğunuzun bu güzel alışkanlığı kazanabilmesi için rol modelinin siz olduğunuzu unutmayın. Ona verdiğiniz sözleri yerine getirin. Yerine getirmeniz için uygun koşulları yaratamadığınız ya da engeller çıktığı durumlarda da onu karşınıza alın ve gerekçelerinizi anlatıp, alternatifler sunun. Çocuğunuz böylece önemsendiğini hisseder ve kendini bir birey olarak görür.

Sevginizi Gösterin


Çocuğunuzu çok seviyorsunuz. Peki çocuğunuzun bunu bildiğinden emin misiniz? Ona sevginizi göstermekten çekinmeyin ancak çocuğunuzun alanına gereğinden fazla dahil olarak onu sevginizle bunaltmaktan da kaçının.
Çocuğunuz koşulsuz sevildiğini bilirse kendini güvende hissedecektir ve bu onu daha mutlu hale getirecektir.

Çocuğunuzun Sorumluluklarına Dahil Olmayın


Çocuklar sürekli etrafı gözlemler ve birçok konuda büyükleri rol model alır. Örneğin evde temizlik yaptığınızda çocuğunuz da size yardım etmek ister. Çünkü işe yarıyor olma fikri çocuklar için çok caziptir. Böyle durumlarda ona ket vurmayın. Odasında oyuncaklarını toplayan bir çocuğun işine dahil olmak çocuğun gelişimi açısından fayda sağlayan ya da onun hayatını kolaylaştıran bir eylem değildir. Böyle yaparak çocuğunuzun yaptığı işi beğenmediğiniz mesajını verirsiniz. Bu durum ona kendini yetersiz hissettir. Ayrıca onun sorumluluğunu siz üstlenmiş olursunuz. Peki hayatı boyunca çocuğunuzun her sorumluluğunu siz mi üstleneceksiniz? Bırakın çocuğunuz kendi işlerini halletsin. Bu onu çok daha bilinçli ve özgüvenli hale getirecek.

Çocuğunuzu Başkalarıyla Kıyaslamayın


Kıyaslamak, bir çocuğa yapılabilecek en kötü şeylerden biridir. Özellikle yaşıtları ya da arkadaşlarıyla kıyaslanan çocuk kendisini çok kötü hisseder ve rekabetçi duygular hissedebilir. Unutmayın ki her birimizin yetenekleri ve ilgi alanları farklıdır. Rekabet çocuğunuza yaralayabilir. Çocuğunuz rekabet yerine işbirliğini öğrense sizce de çok daha güzel olmaz mı? Örneğin; herhangi bir konuda ondan daha iyi olan bir arkadaşından yardım alabilir. O da iyi olduğu noktalarda farklı arkadaşlarına yardım edebilir. 

Rekabet, herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir ancak işbirliği fikri tüm çocuklar için öğretici ve bütünleştiricidir. 

Çocuklarla vakit geçirmek

Saygılı Çocuklar Yetiştirin


Kendisine ve başkalarına saygı duyan insanlar, çocukluklarında iyi aile eğitimi almıştır ve iyi rol modelleri olmuştur. Çocuğunuzu karşınıza oturtup ona saygılı olmasını anlatmak çok etkili bir çözüm olmayabilir. Onun yerine siz davranışlarınıza dikkat edin ve ona örnek olun. Sokakta yürürken yaşlı birine ettiğiniz yardım, evde birbirinize ettiğiniz teşekkür ya da kapı tıklatma alışkanlığınızı çocuğunuzun gözlemlediğinden emin olabilirsiniz. Çocuklar sizin aynalarınızdır. Ne konuştuğunuza değil nasıl davrandığımıza bakarlar ve davranışınızı örneklerler.

Tutumlu Olma Alışkanlığı Kazandırın


Çocuklar, para ile olan ilk ilişkilerini kurarken, onlara bu yolda yardımcı olun. İsraftan kaçınması gerektiği konusunu ona örneklerle anlatın. Kendi parasını biriktirmesi için onu teşvik edin.

Sorgulamasına İzin Verin


Çocuklarınız bazen aldığınız bir karar hakkında sorular sorabilir ya da kendi bakış açısından mantıksız bulduğu noktaları sizinle paylaşabilir. Böyle durumlarda onun susturmayın. Konuşmasını ciddiye alın ve dinleyin. Sonra kendi bakış açınızdan açıklamalarınız yapın. 

Çocuklar çok meraklıdır. “Kuş neden yuva yapar?, “Bu gemi suyun üzerinde nasıl duruyor?”, “Ben nasıl doğdum?” vb. daha önce üzerinde düşünmediğiniz birçok konuda açıklama yapmanız gerekebilir. Belki de sizin ondan öğrenecek şeyleriniz vardır.

Bugün Siz de Çocuk Olun!


Ülkemizi ve tüm dünyayı ele geçiren Coronavirüs salgını sebebiyle bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarında çocuğunuz arkadaşlarıyla birlikte olamayacak. 23 Nisan günü siz de çocuk olun ve çocuğunuza Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan’ın önemini anlatın. Ona kendi çocukluğunuzda kutladığınız bayramları anlatın ve bayram coşkusunu evinizde yaşatın!

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​