Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 18.02.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​İçinde bulunduğumuz modern çağ, hayatımıza birçok yenilik ve kolaylık katıyor. İstediğimiz ürüne, objeye, eşyaya ya da kıyafete erişim şansımızın olması bir süre sonra hayatlarımızda karmaşaya neden olabiliyor.
Sadece rengini beğendiğimiz için aldığımız kıyafetler, ihtiyacımız olmasa da indirimde olduğu dönemde aldığımız ve belki de hayatımız boyunca kullanmayacağımız objeler, evin her yanını kaplayan ve artık depolama alanlarımıza dahi sığmayan eşyalar, biz fark etmeden zaman içerisinde hayatımızda bir yük haline geliyor.
İş Bankası blog olarak bu yazımızda, günümüz modern dünyasının sorunlarından biri olan karmaşayı, tüketim çılgınlığını ortadan kaldırmak ve yaşamda sadeleşmek isteyenlerin son dönemde çok sık bahsettikleri minimalizm akımını ve minimalist yaşam felsefesini inceleyeceğiz.

Minimalizm Nedir?


1960'lı yıllardan beri dünya genelinde, üzerine daha çok konuşulan minimalizmin kökeni aslında Uzak Doğu felsefesine kadar dayanıyor. En genel haliyle, “Az tüketim, çok huzur.” olarak özetlenebilen minimalizm, yaşamda karmaşaya sebep olabilecek her şeyden uzaklaşma ve sadece gerçekten ihtiyacın olanlarla yetinme şeklinde tanımlanabilir.

Minimalizm Neden Önemlidir?


Özellikle günümüzde, istediğimiz her şeye kolayca erişebiliyor olmamız hem hayatımızda hem de ruhsal dünyamızda bazı karmaşalara yol açıyor. Bu noktada, hayatınızda gerçekten fayda sağlayan, işlevsel aynı zamanda sade olan eşyalar seçerek hem yaşam alanlarınızda hem giyim tarzınızda hem de sizi ifade eden tüm alanlarda minimalist bir hayatı benimseyebilirsiniz.
Böylece, hayatınızda gerçekten istediğiniz hedeflerinize daha iyi odaklanabilir, zamandan, paradan tasarruf edebilir ve kendinizle ilgili her konuda daha efektif ve hızlı kararlar almaya adım atabilirsiniz.

Minimalist Bir Yaşam İçin Neler Yapmalısınız?

-Satın Almayı Azaltın 

Hayatınızda sadelik istiyorsanız ve hayatınızı yeni ve minimal bir düzende devam ettirmeye kararlıysanız, ilk olarak yeni bir şeyler satın alırken ihtiyacınızı daha dar tanımlayın. Alışveriş yapmadan da elinizdeki kıyafetler ya da eşyalar ile rahatlıkla idare edebildiğinizi fark ettiğinizde minimalist olma yolunda ilk adımı atmış olacaksınız.

minimal-giyim

-Kıyafetlerinizi Pratik Kombinler Haline Getirin

Gardırobunuzda birçok kıyafet olduğunu ancak çoğu zaman bunların çok azını kullandığınızı düşünüyorsanız belki de sadeleşme vaktiniz gelmiştir. Kıyafetlerinizi, kombinler halinde yerleştirerek daha önce hiç kullanmadığınız yeni kıyafet kombinleri yaratabilir ve dolabınızdaki karmaşıklığın önüne geçebilirsiniz. 
Bu arada, bir şekilde aldığınız ancak kullanmadığınız ya da çok az kullandığınız ancak sonradan hiç de size uygun olmadığınız fark ettiğiniz kıyafetlerinizi ayırarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz. Böylece hem fazlalıklarınızdan kurtulmuş hem de ihtiyacı olan kişilere yardım etmiş olursunuz.

-Mutfak Eşyalarınızı Düzenleyin

Özellikle mutfağınızda fazla zaman geçirmeyen birisiyseniz ve mutfağınızda açtığınız her dolaptan hiç kullanmadığınız; tabaklar, bardaklar, tencereler çıkıyorsa mutfağınızı sadeleştirerek, harika bir ferahlama yaşayabilirsiniz.
Mutfakta çok zaman geçiren ve yemek yapmayı seven kişiler de zaman içerisinde ihtiyacı olmayan ya da aynı işlevi gören birçok araç – gereç biriktirebiliyor. Bu da bir süre sonra mutfakta aranılan eşyaların bulunmasını zorlaştırıyor ve boş bulunan her alanın fazla eşyalarla dolmasına sebep oluyor. Özellikle ufak mutfaklarda yoğun eşya bulunması yemek yapma sürecini oldukça zorlaştırabiliyor. Hayatınızı sadeleştirmeye kararlıysanız, mutfağınızı olabilecek en elverişli hale getirebilirsiniz. Yıllardır kenarda bekleyen tabaklarınız, hiç kullanmadığınız tencereleriniz ya da çok alan kaplayan ancak gözünüze eskisi kadar hoş görünmeyen biblo, tablo gibi dekorasyon ürünlerinden kurtularak mutfağınızı en minimal haline getirebilirsiniz.

-Teknolojinin Gücünü Kullanın

Teknoloji ve modern tasarımlar, sadeleşmenizi ve hayatınızı daha kaliteli hale getirmenizi sağlar. Evinizde mümkün olduğunca az ancak ergonomik ve çok yönlü kullanılabilecek eşyalar tercih etmek sizin için avantaj sağlayacaktır. 
Örneğin; salonunuzda yer alan bir duvar görünümünü tek tuşla yatağa dönüştürebilmek, yaşam alanlarınızı ferahlatmak için oldukça iyi bir çözümdür. Aynı şekilde, çalışma masanızın ve sandalyenizin insan vücudunun anatomik yapısı ile uyumlu olması, kendinizi daha iyi ve sağlıklı hissetmenizi sağlar.
Yani, hayatınız mümkün olan en sade ve en kaliteli şekilde yaşamak için teknolojik çözümleri kullanabilirsiniz.

minimal-yasam

İhtiyacınız Olmayan Eşyaları Nasıl Belirlemelisiniz?


Minimalizmin en önemli gerekliliklerinden biri, ihtiyacınız olmayan her şeyden kurtulmaktır. Peki bir eşyaya ya da objeye ihtiyacınız olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Bunun için kendinize bazı sorular sorabilirsiniz:

Bu eşyayı ne kadar sıklıkta kullanıyorum?
Son zamanlarda bu eşyayı hiç kullandım mı?
Önümüzdeki dönemde bu eşyaya ne zaman ihtiyacım olur?
Bu eşya olmazsa hayatım bazı yönlerden aksar ve zorlaşır mı?
İhtiyaç duymam halinde bu eşyayı zorlanmadan temin edebilir miyim?

Bu soruları sorup doğru cevapları verdiğinizde, eşyalarınızın hayatınızdaki yerini daha doğru analiz edebilir ve eşyalarınızı hızlıca gruplandırabilirsiniz.

Minimalizm Aynı Zamanda Zihinsel Bir Süreçtir


Minimalizm, hayatta yük olan her şeyden kurtulmayı amaçlar. Yaşam alanlarınızı ya da giyim tarzınızı sadeleştirmenin yanında zihinsel olarak da hafiflemelisiniz.  Örneğin, hayatınızda uzun süredir ertelediğiniz ve üzerinizde yük olan konuların listesini yapabilir ve bunları gerçekçi bir bakış açısıyla değerlendirebilirsiniz. Artık eskisi kadar yapmayı istemediğiniz ya da harcayacağınız zamana değmeyeceğini düşündüğünüz konuları tamamen kafanızdan atabilir ve üzerinde ilerlemek istediğiniz konulara yoğunlaşabilirsiniz. Bu zihninizdeki yükten kurtulmanız ve gerçekten istediğiniz şeylere yönelmeniz anlamına gelir.
Hayatınızda, size fayda sağlayacak konulara yoğunlaşmak için, Motivasyonu Yükseltmek: Kendinize Gerçekçi Yaklaşmak yazımızı inceleyebilirsiniz. 




Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.