Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 16.03.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 5 dakika
​İnsan iletişimle var olabilen bir varlıktır. Dışarıdan gelen uyaranlar ile beyinde oluşan sinyaller bu iletişimin başlangıç kaynaklarındandır. Örneğin; kendinizi bir işe odakladığınızda beyin kendisini dışarıdan ve içeriden gelen uyarılara karşı kapatır ya da görmezden gelir. Buna da odaklanma veya konsantrasyon denir. Daha açık bir şekilde tanımlamak gerekirse konsantrasyon, zihnin kendini iç ve dış uyaranlara karşı kapatıp o anki uğraşına yoğunlaştırabilmesi ve bu dikkatini sürdürebilme yeteneğidir.

Gelişen teknolojiler ve onun çevresinde sürekli olarak değişen dijital dünya nedeniyle artık zihnin kendisini dış uyaranlara kapatması giderek zorlaşıyor ve bunun sonucu olarak çocuklarda ya da yetişkinlerde konsantrasyon bozukluğu görülebiliyor. Gelin konsantrasyon bozukluğunun ne olduğunu, belirtilerini, sebeplerini ve çözüm önerilerini birlikte inceleyelim.

Konsantrasyon Bozukluğu Nedir?


Zihnin, uyaranlara karşı sürekli olarak tepki vermesi ve o ana odaklanamamasına konsantrasyon bozukluğu adı verilir. Ancak günlük veriminizi etkileyen konsantrasyon bozukluğunu hızlı bir şekilde tespit edebilir, uzmanlar eşliğinde basit tedavi yöntemleriyle üstesinden gelebilirsiniz. 

Konsantrasyon Bozukluğu Belirtileri


Odaklanma bozukluğu çocuk, genç, yaşlı gibi hemen hemen her yaş grubu bireylerde ortaya çıkabilir.

Konsantrasyon bozukluğu olan kişilerde şu belirtiler görülür:

Yönergelere uymama ve işlerini bitirememe
Sorumluluğunu yerine getirirken sürekli başka şeyler düşünme
Uzun molalar
Başkalarının sözünü kesme ya da yaptıklarının arasına girme
Yaptığı işten çabuk sıkılma
Okuduğunu anlamada güçlük çekme
Düşünceleri toparlayamama
Unutkanlık
Devamlı olarak kendini güvensiz ve huzursuz hissetme
Sosyal durumlarda detaylara ve aktivitelere dikkat etmeme
konsantrasyon-bozuklugu 

Konsantrasyon Bozukluğu Nedenleri


Odaklanma bozukluğunun psikolojik, fiziksel ya da çevresel birçok sebebi olabilir. Bu sebepler halihazırda var olan ancak fark edilmeyen bozukluğu tetikleyebilir. 

Psikolojik Nedenler: 

Depresyon
Takıntılar
Sürekli sinirlilik durumu, gerginlik
Stres 

Fiziksel Nedenler: 

Dengesiz beslenme
Önceki dönemlerde geçirilmiş olunan hastalıklar
Bazı ilaçların yan etkisi
Vitamin ve mineral eksikliği
Hipertansiyon ve diyabet 
Kronik hastalıklar
Uyku bozukluğu
Yeterli su tüketmemek


Çevresel Nedenler:

Kirli hava
Sigara kullanmak ya da dumanına maruz kalmak
Sosyal ilişkilerde bozukluk
Sık alkol kullanımı
Dış dünyada meydana gelen olumsuzluklar
konsantrasyon-belirtileri 

Konsantrasyon Bozukluğu için Çözüm Önerileri


Odaklanma problemi, önlem alındığında birkaç yöntemle üstesinden gelinebilecek bir problemdir. Bu nedenle konsantrasyon bozukluğu yaşayan kişiler şüphelendikleri zaman bir uzmandan destek almalıdır.

Konsantrasyon bozukluğunun birçok tedavi yöntemi vardır. Genelde ileri düzey dikkat problemi yaşayanlar için tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Bu ilaçları doktorunuza danışmadan kullanmamalı ya da tedavi olduğunuzu düşünerek bırakmamalısınız.

Bozukluk fiziksel sebeplerden kaynaklanıyorsa uzmanlar ilk olarak bu problemin sebebini bulmaya çalışır. Fiziksel sebep bulunduktan sonra bu durumu iyileştirmek için gerekli tedaviler uygulanabilir. 

Bozukluğu gidermek için bir diğer yöntem ise terapidir. Uzmanlar, bilişsel-davranışçı terapiler ile odaklanma problemini kişide farkındalıklar ve görev listeleri ile alışkanlıklar yaratarak problemi gidermeyi deneyebilir.

Konsantrasyon bozukluğu, zamanımızın çoğunu ekran başında geçirdiğimiz günümüzde birçok kişinin yaşadığı ancak fark edilmesi durumunda uzmanların kolaylıkla tedavi edebildiği bir durumdur. Profesyonel ve gündelik hayatınızdaki verimli günlerinize tekrar kavuşmak için bir uzmana başvurabilirsiniz.





Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.