Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 21.10.2019
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dk, 30 sn

​Ev sahibi ya da kiracı olun, hiç fark etmez. Ev kiralama sürecinde her iki taraf da çeşitli zorluklar yaşıyor. Ev sahibi, yıllarca yaptığı birikim sonucu aldığı eve değer biçmekte ya da onu emanet edecek uygun birini seçmekte zorlanırken, kiracılar ise kendilerine en uygun evi ararken oldukça titiz davranıyor. Tam da bu noktada ev sahibi ile kiracı arasındaki beklentileri belirginleştirmek ve kiralama sürecinde oluşabilecek olası sorunların önüne geçmek için bazı detayları çok iyi bir şekilde bilmeniz gerekiyor. Şimdi o detayların ne olduğuna beraber göz atalım. ​



1.

Kira Sözleşmesini Doğru Bir Şekilde Hazırlayın

Kiralama sürecinde karşılıklı olarak belirli konularda anlaşmaya varmış olabilirsiniz. Fakat tahmin edeceğiniz üzere bu konuları yazılı bir sözleşme haline getirmeniz gerekli. Bu yüzden sözleşmeyi hazırlamadan önce biraz araştırma yapmak ve fikir sahibi olmak için internetten kira sözleşmesi örneklerini aratabilirsiniz. Böylelikle genel olarak sözleşme formatını görmüş olursunuz. Sonra boş kira sözleşmesini indirip karşı tarafla belirlediğiniz koşullar doğrultusunda dokümanı doldurabilirsiniz. 

Bu sözleşme; özel, genel koşullar ve kiracıya teslim edilen eşya ya da demirbaşlar olmak üzere üç bölümden oluşur. Tabii her iki tarafın da mağdur olmaması için dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda bilinçli olmanız şart.




2.

Kira Sözleşmesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar

Kira kontratı yaparken hem mülk sahibinin hem de kiracı haklarına dikkat edilmesi gerekir. Bu konular atlandığı takdirde karşılıklı sorumlulukların yerine getirilmemesi nedeniyle çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Peki, bu süreçte nelere dikkat edilmeli?

Sözleşmede; kiralanacak mülkün adresi, cinsi ve mülk sahibinin kişisel bilgilerine eksiksiz olarak yer verilmeli.
Sözleşme imzalanırken evi kiralayan kişinin mülk sahibi; kiralayacak kişinin de kiracı adayı olduğundan emin olmalısınız. Aksi bir durumla karşılaşmamak için sözleşmede kimlik fotokopisi bulundurabilirsiniz. 
Yıllık ve aylık kira bedeli hem yazıyla hem de rakamla sözleşmede yer almalı. Kiranın hangi periyotlarda ödeneceği net ibarelerle belirtilmeli. Örneğin; 2 ayda bir veya her ay başı şeklinde. 
Kira artış oranı ile ilgili detaya sözleşmede mutlaka yer vermelisiniz. 
Kira sözleşmesi yapılırken depozito alındıysa bu bedeli mutlaka sözleşmeye de yansıtmalı; hangi koşullarda iade edileceği ya da edilmeyeceğini özellikle belirtmelisiniz. 
500 TL ve üzeri kira ödemelerinin yasal olarak bankaya ya da PTT’ye ödenmesi zorunlu olduğundan mülk sahibinin hesap numarası sözleşmede mutlaka olmalı. 
Kiracının elektrik ya da doğal gaz faturalarından sorumlu olmaması gibi mülk sahibi ve kiracının uzlaştığı özel koşullar sözleşmeye dahil edilmeli. 
Kira sözleşmesinin süresi, kiracının evde tadilat yaptırmasıyla ilgili maddeler de sözleşmede bulunması gereken detaylardandır. 
Kira sözleşmesinde her iki tarafın da ıslak imzası bulunması gerekir. ​



3.

Kiralama Konusundaki Haberleri Takip Edin


​Mülk sahibi ve kiracıların, kira sözleşmeleri hakkındaki yenilikleri dikkatle takip etmesi gerekir. Mesela kira zammı yapılırken miktarın belirlenmesinde kullanılan enflasyon oranlarına özellikle dikkat etmeniz gerekir. Çünkü kira artışları her ne kadar kiracı ve gayrimenkul sahibi arasında belirlense bile bu rakamın enflasyona göre belirlenen üst sınırı geçmemesi gerekir. Örneğin; kira sözleşmesi yenilenmesinde en fazla yapılabilecek zam oranı Ocak 2019’dan itibaren TÜFE (12 aylık ortalama) olarak belirlenmiştir. Bu da kira sözleşmesinde yapılabilecek en yüksek orandaki yasal zam oranını temsil eder. 

Mülk sahibi ya da kiracı olarak kira artış oranını hesaplamak için ise kira artış hesaplama aracımızı kullanabilir, rahatlıkla bu oranı hesaplayabilirsiniz.  ​




4.

Kira Ödemelerinde Kolaylıklardan Faydalanın

Yasal olarak 500 TL ve üzeri kira ödemelerinin bankaya ya da PTT’ye yapılması zorunluluğundan bahsetmiştik. “Kira ödeme zamanını kaçırıyorum” veya “Kira ödemelerini takip etmekte zorlanıyorum” diyorsanız İş Bankası Kira Ödeme Hizmet Paketi ile hem mülk sahibi hem de kiracı olarak ödemelerin takibini çok daha rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Mesela, kiracı olarak vadesiz hesabınıza vereceğiniz otomatik talimat ile havale/EFT ücreti ödemeden kolaylıkla kira ödemenizi yaparken ev sahibinize de kiranın hesabına geçtiğine dair bilgilendirme SMS’i gelir. Böylelikle her iki taraf için de ödeme ve takip işi kolaylaşır. Zamandan ve nakitten tasarruf etmiş olursunuz. Kira Ödeme Hizmeti Paketi ile ilgili tüm detayları Kira Ödeme Hizmet Paketi sayfamızdan  öğrenebilirsiniz. 

Kısacası, kira işlemleriyle ilgili her şey hem mülk sahibini hem de kiracıyı fazlasıyla ilgilendirir. Bu süreçte doğru adımları izlemek ve sonradan mağdur olmamak için tavsiyelerimizi dikkate alabilirsiniz. 


"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​​