Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 01.02.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

HEM KARLI HEM ÇEVRECİ ÖNERİLER

Küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin sık sık hissedildiği ve çevre kirliliğine karşı önlemler alındığı günümüzde hem sürdürülebilir hem de daha ekonomik bir yaşam için yapılabilecek birçok şey bulunuyor. Hayatınızda ufak değişiklikler yaparak siz de çevreci ve ekonomik bir hayata geçebilirsiniz.

İş Bankası blog olarak bu yazımızda hem karlı hem de çevreci önerileri derledik.

Çevre Dostu Ürünler Kullanın

Kullandığınız ürünlerinin nasıl üretildiklerini ve içeriğinde neler barındırdıklarını biliyor musunuz? Eğer tercih ettiğiniz ürünler çevre dostu değilse hem sağlığınızı tehdit ederler hem de dönüşebilir ya da doğada yok olabilir maddeler olmadıklarından uzun yıllar boyunca doğada yok olmazlar. Kullandığınız her ürün hakkında bilinçlenmek ve farkındalıkla alışveriş yapmak daha çevreci ve karlı bir hayata geçmenin ilk adımı olabilir.


Elektrik Tüketimini Azaltmak

Elektrik olmadan bir hayat düşünülemez ancak ihtiyacımız olmadığı anlarda dahi elektrik kullanmak oldukça gereksiz bir israftır. Örneğin ampullerinizi tasarruflu lambalar ile değiştirmek, kullanmadığınız elektronik cihazları fişten çekmek, her zaman tasarruflu ürünler tercih etmek, tek tek kıyafet ütülemek yerine kıyafetlerinizi biriktirerek ütülemek gibi küçük değişiklikler dahi oldukça etkilidir.

Hem Karlı, Hem Çevreci Öneriler 

Suyu Boşa Akıtmamak

Su kullanımı en çok israf yapılan alanlardan biridir. Sadece dişlerinizi fırçalarken açık bıraktığınız musluk dahi bir yıl gibi bir zamana vurduğunuzda ciddi su israfı anlamına gelir. Peki duş öncesi suyun ısınmasını beklediğiniz o uzun dakikalar? Örneğin; suyun ısınana kadarki sürecinde bir kova yardımıyla soğuk suyu almanız ve sonraki süreçte temizlik amaçlı kullanmanız bir seçenek ve etkili bir tasarruf yöntemidir.

Bulaşıkları elde yıkamak da sık yapılan hatalardan biridir ve ciddi oranda su harcanmasına neden olur. Ayrıca damlatan musluklar gözünüze batmayabilir ancak musluklarınızı kontrol etmediğinizde ve damlamaları görmezden geldiğinizde faturanıza gelen yansımayı ay sonunda fark edebilirsiniz. Bu sebeple her zaman evde damlatan musluk olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Bulaşık ve Çamaşır Makineleri Tam Doldurmadan Çalıştırmamak

Bulaşık ve çamaşır makinelerini tam performans çalıştırmak sık yapılan hatalar arasındadır. Makineleri doldurmadan çalıştırmak teknik anlamda makineye zarar vermez ancak elektrik, su ve deterjan kullanımını artırarak uzun vadede hem bütçenize hem de çevreye zarar verir.

Hem Karlı, Hem Çevreci Öneriler 


Çevre Dostu Temizleyiciler Tercih Edin

Evinizi temizlerken ağır kimyasal içeren ürünler sağlığınızı olumsuz etkilemenin yanında mobilya ya da yüzeylere uzun vadede zarar verebilir. Bunun yerine evde ekonomik şekilde kendi temizleyicilerinizi hazırlayabilirsiniz ya da çevre dostu ürünler üreten markalardan alışveriş yapabilirsiniz.

Gıda İsrafı Yapmamak

Gıda israfı özellikle büyük şehirlerde sık sık yapılıyor. Büyük porsiyon yapılan yemekler, alınıp tüketilmeden bozularak buzdolabından çöpe giden meyve ve sebzeler, bozulan ekmekler gıda israfının en bilinen örnekleri arasında gösterilebilir. Böyle sorunlar yaşamamak için her zaman tüketeceğiniz kadar gıda almanızı tavsiye ederiz. Tüketemeyeceğinizi düşündüğünüz gıdalarınızı da uygun koşullarda uzun süre derin dondurucuda saklayabilirsiniz. 

Aktif Ulaşım Türlerini Benimsemek

Yakıt kullanmadan bir yerden bir yere gitmek aktif ulaşım olarak tanımlanır. Günümüz şehir hayatında bazı durumlarda bisiklet, yürüyüş gibi aktif ulaşım türlerini tercih etmek zor olabilir ancak koşullar elverdikçe hem sağlığınız, hem bütçeniz hem de çevreyi korumak için aktif ulaşım tercih etmenizi öneririz. Örneğin iş çıkışı belirli bir noktaya kadar yürüyüp sonrasında toplu taşıma tercih etmek de bir seçenek olabilir.

İş Bankası olarak, hem sürdürülebilir hem de ekonomik farkındalığı yüksek bir yaşam noktasında gelecek nesillere örnek teşkil etmenin çok değerli olduğunu biliyoruz. Çocuklarınıza gelir gider kavramını küçü yaşlarda öğreterek geleceğe yatırım yapabilirsiniz. Konu hakkında daha geniş bilgi için Çocuklarda Gelir Gider Kavramı yazımızı okuyabilirsiniz. 



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​