Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 07.03.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika
Teknolojinin baş döndürücü gelişimi ve dijitalleşme, hayatın her alanında olduğu gibi iş dünyasında da büyük değişimleri beraberinde getirdi. Pandemiyle birlikte ofisten uzak çalışma alışkanlığının yaygınlaşması, iş yapış şekillerimizi kalıcı olarak değiştirdi. Bu noktada freelance çalışma da oldukça popüler bir hal aldı. Gelin freelance çalışma nedir, ne gibi avantajları ve dezavantajları bulunur, birlikte inceleyelim.

Freelance Nedir?


Freelance, en basit tanımıyla “serbest çalışma” anlamına gelir. Freelance çalışma; herhangi bir kurumdan, ofis ortamından ve mesai saatleri sınırlamasından  bağımsız çalışma imkânı sunar. Sınırları olabildiğince geniş olan freelance işler, günümüz şartlarına son derece uygundur.

Freelance iş nedir sorusuna verilecek cevabın kapsamı son derece geniştir. Hemen hemen tüm sektörlerde freelance olarak çalışma imkânı bulunabilir. Freelance çalışanlar, yeteneklerine ve uzmanlıklarına göre dünyanın her yerinden istedikleri işi sürdürme fırsatına sahip olur.

Freelance Çalışmanın Avantajları Nelerdir?


Popülaritesi ve yaygınlığı günden güne artan freelance çalışma, çeşitli avantajları beraberinde getirir. Freelance çalışmanın başlıca avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

Zamandan ve mekândan bağımsız çalışma: Freelancer olarak da adlandırılan freelance çalışanlar, mesai saatlerine bağlı kalmadan ve ofise gitme ihtiyacı duymadan işlerini yürütebilir. Freelance çalışanlar, işlerinin teslim tarihlerini aksatmadıkları sürece kendi çalışma saatlerini kendileri belirleyebilir.

Sevilen işi yapma fırsatı: Freelance çalışanlar, yetenekleri ve deneyimleri doğrultusunda sevdikleri işlere yönelme fırsatını ofis çalışanlarına kıyasla daha kolay elde edebilir.  Freelance çalışma bu anlamda, esnek ekonomiden ayrılır. Freelance çalışma ile esnek ekonomi arasındaki farkları Esnek ekonomi nedir? başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz. 

İş yükünü ayarlayabilme: Serbest çalışanlar, iş yüklerini kendileri ayarlayabilir. Freelance çalışıyorsanız sizin için anlamlı ve yüksek katma değerli olan projeleri seçebilir, kendinize iş yaşamının stresli koşullarından daha uzak bir kariyer inşa edebilirsiniz. 

Birden fazla gelir kaynağı: Freelance çalışanlar, sağlam profesyonel bağlantılar kurabildikleri ve işlerini titizlikle yürüttükleri sürece geniş bir müşteri portföyü oluşturabilir. 

Bu sayede tek bir gelir kaynağına bağlı kalmadan kazançlarını artırabilir. 

freelance nedir 

Freelance Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?


Sunduğu avantajlar son derece cazip olsa da freelance işlerin de birtakım olumsuz yönleri mevcuttur. İşte, freelance işlerin dezavantajları:

Süreklilik sorunu: Freelance işler, proje bazlı olabilir ya da işverenin ihtiyacı karşılandığında sona erebilir. Bu nedenle freelance çalışanlar, yeni işler bulmak için çabalamak durumunda kalabilir. 

Sabit gelir olmayışı: Tam zamanlı çalışanlar, her ay düzenli olarak maaş alır. Freelance çalışanlar ise tamamladıkları işler kadar gelir elde eder. Üstelik ödemelerde aksamalar yaşanması da sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. 

Sigorta ve diğer hakların eksikliği: Tam zamanlı çalışma hayatının freelance çalışma koşullarına göre en önemli avantajlarından biri, çalışanlara sunulan sigorta ve haklardır. Freelance çalışanlar, geleceğe dair riskler için kendi önlemlerini almak durumundadır. Bu noktada İş Bankası hayat sigortası serbest çalışanlara önemli bir destek sunar.

Güvenlik sorunu: Freelance işler uzaktan yürütülmesi bakımından yoğun teknoloji kullanımının kaçınılmaz olduğu işlerdir. Ancak virüs gibi kötü yazılımlar çalışmaları ciddi anlamda sekteye uğratabilir. Bu noktada siber güvenlik sigortası gibi önlemler alınması hayati öneme sahiptir.

Freelance Olarak Çalışabileceğiniz İş Fikirleri

 
Teknolojik gelişmelerle birlikte çalışma yaşamlarımız evriliyor ve freelance çalışma  imkânları genişliyor. İşte, serbest çalışmanıza olanak sağlayan başlıca iş fikirleri: 

Yazılım uzmanlığı: Web siteleri, uygulamalar, oyunlar geliştiren yazılım uzmanları, freelance çalışmaya en uygun meslek  grupları içerisinde yer alır. Üstelik yazılım odaklı işlere yurt dışında da büyük ihtiyaç duyulduğundan global işler yapmak mümkündür. 

Görsel sanatlar: Freelance olarak yapılabilecek işlerin başında gelen görsel sanatlar, geniş bir yelpazeye sahiptir. Grafik tasarımdan video kurgusuna kadar pek çok farklı alanda freelance çalışmak imkan dahilindedir. 

Yazarlık ve editörlük: SEO odaklı, şirketlerin marka değerlerini yükselten kaliteli dijital içerikler üretme konusunda uzmanlaşan yazar ve editörler, serbest çalışma imkanına sahiptir. 

Sosyal medya uzmanlığı: Son yılların en popüler iş alanlarından biri olan sosyal medya uzmanlığı, freelance olarak yürütülebilecek işlerin başında gelir. 


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​