Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 15.04.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
​Son yıllarda yaşanan teknolojik ve toplumsal gelişmeler, iş hayatının da pek çok yönden dönüşmesine ve yeni çalışma biçimlerinin daha çok ilgi görmesine neden oluyor. Geleneksel çalışma biçimi olan ofis, birçok sektörde yerini yavaş yavaş evden çalışma olarak da bilinen "home office çalışma" şekline bırakıyor. Henüz birçok işveren ve çalışan için de uzak bir fikir gibi görülen evden çalışma, sektöre ve çalışma düzenine göre farklılaşan birçok avantaj ve dezavantaj barındırıyor. Ancak her halûkarda, çalışma hayatlarının gözle görülür bir evrim geçirmeye başladığını söylemek mümkün. Peki, hangi sektörler çalışanlarına evden çalışma olanağı sunuyor? Evden çalışarak kazanç sağlamak mümkün mü? Bu yeni çalışma biçimi toplumun hangi grupları için avantajlı bir seçenek?

Evden Çalışarak Yapılabilecek İşler


Günümüzde hâlen birçok insanın aklına evden çalışma dendiğinde sınırlı sayıda meslek grubu gelse de esasen home office çalışanların sektör yelpazesi oldukça geniş. Teknoloji çağı olarak tanımlanan bu dönem, sayısız mesleği eve ve dijital ortama taşımayı mümkün kılıyor. Freelancer olarak tanımlanan serbest çalışanların büyük çoğunluğu; çevirmenlik, grafikerlik, yazarlık, editörlük, yazılımcılık ve pazarlamacılık gibi işlerle uğraşıyor. Ancak evden çalışma biçimine bir çerçeve çizildiğinde, internet ve bilgisayarın yanı sıra evdeki olanakları kullanarak yapılabilecek tüm işleri bu çerçeve sınırlarına dahil etmek mümkün.

 evden çalışma yaşamı hakkında 

Evden İş İmkânı Sağlayan Meslek Grupları


Müşteri temsilciliğinden aşçılığa, reklamcılıktan terziliğe, danışmanlıktan modacılığa kadar birçok meslek grubu, evden çalışma yöntemini benimsemek için uygun. Ek gelir sağlamak isteyen ev hanımları, evde yaptıkları yemek, kıyafet ve aksesuarları satarak kazanç yaratabiliyor. Özellikle Z kuşağına dahil olan bireyler, sosyal medya platformları üzerinden yayın ve paylaşım yaparak bu platformları birer kazanç kapısına dönüştürebiliyor. Borsa ve yatırım fikirleri hakkında bilgi sahibi olan kişiler, yatırım yaparak kazanç sağlamanın yanı sıra alanlarında uzman oldukları takdirde ücretli danışmanlık hizmeti de verebiliyor. Kısacası, evden çalışma giderek yaygınlaşıyor ve daha geniş bir yelpazeyi kapsamaya devam ediyor.

 evden çalışma yaşamı hakkında 

Z Kuşağı ve Çalışan Anneler İçin Alternatif Bir Çalışma Biçimi


Dünya geneline baktığımızda, freelancer olarak anılan serbest çalışanların ve evden çalışma yönteminin gitgide yaygınlaştığını görebiliyoruz. Birçok şirket ve işveren, bu konuda hâlen temkinli olsa da, yapılan araştırmalar evden çalışmanın maddi ve manevi anlamda pek çok artısı olduğunu gösteriyor. Ancak dikkat çeken bir nokta daha var: Evden çalışma yöntemi özellikle Z kuşağı olarak tanımlanan 2000-2020 yılları arasında doğan kişileri ve çalışma hayatına dahil olan anneleri büyük ölçüde etkiliyor.

Dijital Çocuklar ve Evden Çalışma


Z kuşağı, teknolojiye olan ilgisi ve çok yönlü düşünme becerisi ile hâlihazırda dikkat çeken bir nesil. X ve Y kuşaklarının alışık olduğu birçok meslek, Z kuşağının ilgi alanına dahi girmiyor. Onlar, daha dijital ve yenilikçi çalışma ortamlarını daha çok tercih ediyor. Vakit kaybının daha az, iletişimin daha verimli olduğu yeni çalışma biçimleri, yeni neslin meslek seçimini de büyük oranda etkileyecek gibi görünüyor.

Evden Çalışmanın Püf Noktaları


Evden çalışmak birçok insan için oldukça cazip ve konforlu görünse de çalışma disiplini açısından birçok insanı zorlayabiliyor. Evden çalışan insanların çalışma ortamlarını, düzenlerini ve kurallarını kendileri belirlemeleri gerekiyor. Özellikle çalışma ortamının mümkün mertebe dikkat dağıtmayacak şekilde düzenlenmesi, izole bir ortam yaratılması ve zamandan tasarruf etmeyi sağlayacak ipuçlarının takip edilmesi önem taşıyor. Bankacılık ve ödeme işlemlerinin internet üzerinden yapılması, yatırım girişimleri için en doğru ve hızlı kaynakların takip edilmesi, hızlı bir internet bağlantısına sahip olunması gibi faktörler bu açıdan ön plana çıkıyor. İş Bankası'nın ayrıcalıklı ve avantajlı dünyası, size evden çalışma düzeninizi daha verimli ve konforlu hâle getirecek pek çok olanak sunuyor. Siz de buradan İş Bankası ailesine katılabilir, çalışma hayatınızda yepyeni bir yardımcı kazanabilirsiniz.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​