Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 31.03.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 5 dakika
Evlere neşe getiren ve varlıklarıyla hayatı güzelleştiren evcil hayvanlar, adeta ailelerin bir üyesi. Tatlılıkları ve sevimli hareketleriyle gönülleri fetheden hayvan dostlarımızın bakımıyla en iyi şekilde ilgilenmek, onların hayatlarını sağlıklı ve mutlu bir şekilde devam ettirebilmeleri için büyük önem taşıyor.
Evcil hayvan sahiplenmek istiyorsanız, bazı sorumlulukların farkında olmanız gerekiyor. İş Bankası blog olarak bu yazımızda, sevimli dostlarımızın bakımında size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bazı bilgileri derledik.

Düzenli Veteriner Kontrolü ve Aşılar


​Hayvan dostlarımızın da tıpkı bizler gibi sevgiye, ilgiye ve sağlıklarını koruyabilmek için düzenli kontrollere ihtiyacı var. Veteriner, aslında evcil hayvanınızın rahatsızlandığını fark ettiğinizde gideceğiniz bir yerden ziyade hayvanınızın rutin kontrollerini gerçekleştirmek için ziyaret etmeniz gereken bir yerdir. 
Hayvanlar genellikle veterinere gideceklerini anladıklarında endişelenir. Böyle durumlarda ona sevgiyle yaklaşabilir ve kendini rahat hissetmesi için dostunuzla sakin bir ses tonuyla konuşabilirsiniz. Ayrıca, hayvanlarda veteriner fobisinin oluşmasının en büyük sebeplerinden biri de sadece hasta olduklarında veterineri ziyaret ediyor olmalarıdır. Evcil hayvanınızın sağlık kontrollerini rutin şekilde yerine getirdiğinizde veteriner korkusunda azalma olabilir. Hatta sevimli dostunuz bu korkusunu tamamen yenebilir. Örneğin köpeğinizi veterinere götürmeden önce keyifli bir yürüyüşe çıkararak kendisini iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz. Evcil hayvanınızı veterinere götürürken kullanacağınız taşıma çantaları, minik dostunuzun kendisini güvende hissetmesine yardımcı olur ve veterinerde beklediğiniz sırada saldırgan ve gergin olan diğer evcil hayvanların ona zarar verme ihtimalini ortadan kaldırır. Ayrıca taşıma çantasının içine kendi kokunuzun olduğu bir eşya ya da örtü bırakmanız da evcil hayvanınızın sakinleşmesini sağlayabilir. 
İçinde yaşadığımız dünyada hayvanların sağlığını tehdit eden birçok virüs bulunuyor. Aşılar da henüz kesin tedavisi olmayan viral hastalıklara karşı evcil hayvanınızı dirençli hale getirmeye katkı sağlar. Evcil hayvanınızın uzun yıllar boyunca sağlıklı yaşamasını istiyorsanız veteriner kontrolünde aşılarını yaptırmanız gerekmektedir.​
evcil-kopek 

Temizliğini İhmal Etmeyin


Evcil hayvanları, yaşam alanlarını ve mama kaplarını düzenli temizlemek dostlarımızın sağlığı için oldukça önemlidir. 
Evcil hayvanınızı veterinerinizin önerdiği sıklıkta ve şekilde yıkamanız, onun rahatlamasını ve daha keyifli hissetmesini sağlar. Ama tavşan gibi bazı hayvanların yıkanması önerilmez bu nedenle veterinerinize danışmanız çok önemlidir. Banyo sonrasında, evcil hayvanınızın kulaklarını pamuk yardımıyla temizleyebilirsiniz. Bu işlem sayesinde hayvanınızda koku üretimi azalabilir. Ancak pamukla kulağını temizlerken çok hassas ve dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.
Zaman içinde evcil hayvanınızın yatağında koku oluşabilir ve bu koku onu rahatsız edebilir. Siz nasıl temiz bir yatakta yattığınızda kendinizi daha iyi ve rahat hissediyorsanız evcil hayvanınız da temiz bir yatakta uyuduğunda öyle hissedecektir.
Evcil hayvanların mama kapları sık sık dezenfekte edilmelidir. Aynı yerde sabit duran mama kabına mama koymak, sevimli dostunuza karşı sorumluluğunuzu yerine getirmek için yeterli değildir. Mama kaplarının sık sık dezenfekte edilmesi, olası sağlık problemlerinin önlenmesine yardımcı olur.
Hayvanlarınızın tuvaletlerini de her zaman temiz tutmanız çok önemlidir. Bunun için haftanın belirli günlerini belirleyebilir ve tuvalet temizliğini unutmamak için kendinize hatırlatıcılar kurabilirsiniz. ​

Tüyleri ile Özel Olarak İlgilenin


Tüy dökme, özellikle mevsim geçişlerinde görülebileceği gibi, hastalıklar ya da stres kaynaklı bir problem olarak da karşınıza çıkabilir. Böyle bir sorun yaşadığınızda sadece tüy dökülen yerleri temizlemekle kalmayıp sorunun kaynağını nasıl çözeceğinize odaklanmalısınız. 
Tüy dökme olayı, hayvanların cinslerine göre değişiklik gösterebilir. Bu konuda veterinerinize danışmalısınız. Veterineriniz tüy sorununun hastalık kaynaklı olduğunu söylerse buna uygun bir tedavi uygulayacaktır. Sorun mevsimsel geçiş ya da stresten kaynaklanıyorsa, veterinerinizin önermesi halinde hayvanınızın tüylerini kısaltma fikri üzerine düşünebilirsiniz. 
Tüy kısaltmak, sorunu her zaman tam olarak çözmeyebilir ancak sevimli dostunuzun tüylerini sık sık taramayı alışkanlık haline getirerek de tüy sorununu önemli ölçüde ortadan kaldırabilirsiniz. Tarama işlemi sırasında oldukça keyif alacak dostunuzun stresi de azalacaktır.

Mama Seçimine Dikkat


Evcil hayvanınızın yaşamını sağlıkla ve keyifle sürdürebilmesi için, ihtiyacı olan besinleri ve vitaminleri sağlayan bir mama tercih etmelisiniz. Mama seçimi yapmadan önce, bu konuda araştırma yapabilir ve mamaların içeriklerini dikkatle inceleyebilirsiniz.

Mamaların, vitamin ve mineral açısından zengin olmaları ve iyi muhafaza edilmeleri önemlidir. Evcil hayvanınız için büyük kutu mama almayı tercih ediyorsanız mamanın hava almamasını sağlamalısınız. Aksi takdirde mama bayatlayacaktır.
Sevimli dostunuzun yemek porsiyonları ve yemek aralıkları hakkında da veterinerinizden bilgi almayı ihmal etmeyin.
Ayrıca, kendi tükettiğiniz yemeklerin pek çoğu hayvan dostlarınız için tehlikeli olabilir. Çünkü insan ve hayvan metabolizması aynı şekilde çalışmaz. Sizin için çok iyi ve besleyici bir yemek evcil hayvanınızın hastalanmasına sebep olabilir.

Bu konuda da veterinerinize danışarak neyi kesinlikle vermemeniz gerektiğini, verebileceğiniz besinler olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Siz yemek yerken, o masum masum karşınıza geçip size baksa da, veterinerinizden aldığınız bilgiler ışığında davranmak konusunda net olmalısınız. 

Hem Sizi Hem Hayvan Dostunuzu Sevindiren Kart:


İş Bankası’nın hayvanseverler için özel olarak çıkardığı, üzerinde kedi, köpek ve kuş görsellerinden birinin ya da hepsinin bulunduğu 4 farklı tasarıma sahip Maximum Pati Kart ile Maximum Kart’ın tüm ayrıcalıklarına sahip olurken, veteriner ve petshop alışverişinizin her birinden %3 ilave Pati MaxiPuan kazanır, kazandığınız Pati MaxiPuanları, Maximum anlaşmalı tüm fiziki işyerlerinde ve Yemeksepeti/Banabi’den yapacağınız alışverişlerde kullanabilirsiniz. 

Hayvan dostlarınızla birlikte sağlık ve sevgi dolu harika zamanlar geçirmeniz dileğiyle.




Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.