Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 02.12.2019
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle herkesin bilinç sahibi olması gereken bir konuya değiniyoruz! 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Engelliler Günü” olarak kabul edilen ve dünya çapında birçok etkinliğin yapıldığı 3 Aralık’ı biz de önemli konulara değinmek için değerlendirmek istiyoruz.​

Değişen dünya ve her geçen gün ortaya çıkan parlak fikirler sayesinde artık engelli bireyler, sosyal hayata daha kolay entegre olabiliyorlar. Dışarı çıkıyorlar, sosyal hayata katılıp çeşitli konularda kendilerini geliştiriyorlar. Biz de engelli bireylerin hayatını büyük ölçüde kolaylaştıran bu muhteşem fikirleri ele almak istiyoruz. Çünkü engelsiz yaşam projelerinin daha çok kişiye yayıldıkça ilham vereceğinin bilincindeyiz.

O halde birbirinden değerli bu projeleri keşfederek engelsiz yaşam için neler yapılabilir konusunu beraber inceleyelim.

Dünyanın Başka Bir Köşesinden “Online” Yardım: Be My Eyes*


Engelli bireyler toplu taşıma kullanıp ya da okula gidip farklı ortamlarda sosyalleşseler de, çeşitli zorluklarla karşılaşabiliyorlar. Bu zorlukların üstesinden gelmeleri için ise onlara bu uygulama sayesinde yardım edebilirsiniz. Nasıl mı?

Be My Eyes uygulamasını akıllı telefonunuza indirerek “Görebiliyorum” veya “Görme Engelliyim” seçeneklerinden birini işaretliyorsunuz. “Görebiliyorum” seçeneğini işaretleyip hızlıca kayıt oluşturduktan sonra engelli bir bireyin yardım çağrısına dair bir bildirim alacaksınız. Bu bildirime tıkladığınızda, görme engelli bireyle canlı video bağlantısı kuracaksınız. Bu video aracılığıyla size bir yolun tarifini ya da okuyamadığı bir tabelayı soracak olan kişiye yardım etme şansınız olacak.

gorme engelli bireylere yardımcı olmak 

Anında Çözüm: StationEar*


İşitme engelli bir birey için dudak okumak ya da karşısındaki kişinin jest ve mimiklerinden yola çıkıp konuyu anlamak zaman zaman imkansız hale gelebiliyor. StationEar ise özellikle telefon konuşması ya da acil durumlarda yapılan aramalar gibi zor süreçleri kolaylaştırıyor. StationEar, mobil uygulama aracılığıyla yapılan aramalarda karşı tarafın sesini yazı diline çevirirken engelli kullanıcıların yazdıklarını da karşı tarafa sesli olarak iletiyor. Böylelikle işitme engelli bireyler, aileleri başta olmak üzere acil durumlarda ilgili kişilerle rahatlıkla iletişim kurabiliyorlar.

işitme engelli bireylere yardımcı olmak 

Gerçek Bir Özgürlük: We Walk*


Görme engelli bireylerin kullandıkları bastonlara yepyeni bir soluk getiren akıllı baston We Walk, engelsiz yaşam teknolojisi olarak birçok özelliğe sahip. Akıllı baston, önündeki sensör sayesinde baş ve göz hizasındaki engelleri algılayabiliyor. Bununla beraber akıllı telefonlara da entegre olabiliyor ve baston üzerinden telefonu kontrol etmenizi sağlıyor. Bu sayede görme engelli bireyler eskisinden çok daha bağımsız bir şekilde hareket etme şansına sahip oluyor.

gorme engelli bireylere yardımcı olmak 

Günümüzün Önemli Yardımcıları: Kişisel Asistanlar


Alışkanlık haline gelip hızlı bir şekilde yaptığımız birçok işlemi, engelli bireyler için de oldukça kolay ve hızlı bir hale getirebilen önemli teknolojilerden biri de kişisel asistanlar.  Örneğin, İş Bankası’nın yapay zeka teknolojisiyle geliştirdiği Kişisel Asistan Maxi doğal dil işleme yeteneği sayesinde hayatı büyük ölçüde kolaylaştırıyor. İşCep ya da Maximum Mobil üzerinden erişilebilen Maxi, aynı zamanda Google Asistan’a entegre. Yeteneklerini sürekli geliştiren Maxi sayesinde sesli kontrolle istediğiniz kişiye para gönderebilir, önceki aylarda ne kadar harcama yaptığınızı ya da hesabınızda ne kadar para kaldığını kolaylıkla sorgulayabilirsiniz.

Engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran uygulamalardan bazılarını sizlerle paylaştık. Diliyoruz ki bu uygulamalar gittikçe gelişir, hatta çok daha iyileri eklenir.

Engelsiz bir dünya mümkün!

İş Bankası'nın Engelsiz Bankacılık​ sayfasını ziyaret ederek hizmetleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

*Be My Eyes, StationEar ve We Walk ürünlerinin Türkiye İş Bankası ile hiçbir ticari ilişkisi yoktur.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.