Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 26.08.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Ülkemiz yüksek riskli deprem kuşaklarının üzerinde yer aldığı için her an deprem riskiyle karşı karşıyayız. Bu nedenle Zorunlu Deprem Sigortası’nın yaptırılması, her vatandaşın sosyal sorumluluğu niteliğindedir. Siz de bu sorumluluğu yerine getirmek ve deprem riskine karşı güvence oluşturabilmek için DASK hakkında merak edilen soruların yanıtlarına göz atabilirsiniz. 

DASK Nedir?


Doğal Afet Sigortaları Kurumu, kısa adıyla DASK, 2000 yılında kurulan ve Zorunlu Deprem Sigortası’na ilişkin faaliyetlerden sorumlu bir kamu kuruluşudur. Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) yönetimi, uygulama ve denetim faaliyetlerini DASK yürütür. ZDS kapsamında konut sahipleri; deprem ve deprem kaynaklı heyelan, yangın, patlama ve tsunami risklerine karşı maddi güvence altına alınır. Ağır ya da kısmi hasarlı konutların zararı ZDS aracılığıyla tazmin edilir, böylelikle konut sahipleri yaşadıkları doğal afetin ardından en kısa sürede eski yaşam koşullarına kavuşarak maddi zararlarını karşılayabilir.

DASK Zorunlu mu?


DASK tarafından yapılabilen ZDS, belediye sınırlarında bulunan meskenler için hazırlanan zorunlu bir sigorta sistemidir. Mülklerin alım ve satım işlemlerinde, abonelik başvurularında ve konut kredisi kullanımlarında DASK poliçesi beyanı istenir. 

DASK Neleri Kapsar?


Zorunlu Deprem Sigortası’nın kapsadığı binalar, 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu’nda tanımlanmıştır. Buna göre tapuda kaydı bulunan, özel mülkiyete tâbi taşınmazların üstüne inşa edilen ve mesken sıfatı taşıyan tüm binalar ZDS kapsamında sayılır. Ayrıca, bu koşullara uygun binaların içinde yer alarak büro, ticarethane gibi amaçlarla kullanılan ya da 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu dahilinde sayılan bağımsız bölümler de ZDS kapsamına girer. 

Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından veya devletten alınan kredi kullanılarak inşa ettirilen meskenler de bu kategoride yer alır. Ancak kamu kurumlarına ve kuruluşlarına ait olan, tamamı ticari ve sınai amaçla kullanılan, henüz inşaatı bitmeyen, köy yerleşim alanlarına inşa edilen, tapuda kaydı olmayan ve mesken olarak kullanılamayan binalar ZDS kapsamında değildir. DASK’ın resmi sitesi üzerinden ZDS kapsamı ve DASK genel şartları hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 
dask-neleri-kapsar 

DASK İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?


Mülkünüze Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak için aşağıdaki belgeleri beyan etmeniz gerekir:

Sigorta yaptıracak kişinin ismi, açık adresi, sabit ve cep telefonu numarası, T.C kimlik numarası
Sigortalı tüzel kişiyse vergi kimlik numarası
Sigortalanacak binanın açık adresi, inşa edildiği yıl bilgisi, kat sayısı, tapu bilgileri, hasar bilgisi
Sigortalanacak meskenin metrekare cinsinden brüt yüzölçümü ve kullanım şekli

ZDS, beyan esasına dayalı bir sigorta türü olduğu için sigortalının beyan ettiği tüm bilgi ve belgelerin doğruluğundan emin olması gerekir. Yanlış beyan verilmesi halinde oluşabilecek zarar ve kayıplar, sigortalının sorumluluğu altındadır.

DASK Adres Kodu Nedir?


DASK UAVT, diğer adıyla DASK adres kodu, 1 Mart 2013 tarihinden itibaren ZDS poliçelerinde kullanılmaya başlanan ve Türkiye sınırları içindeki tüm adresleri standardize eden 10 haneli bir koddur. Bu sistem sayesinde her bir konut özel adres kodu ile Ulusal Adres Veri Tabanı üzerinde kaydedilir. Ev sahipleri, ZDS yaptırmak için bir banka şubesine ya da sigorta acentesine gittiklerinde mülklerine ait kodları kullanarak birçok bilgiyi tek seferde beyan edebilir. Bu sayede adres bilgilerinin yanlış ya da eksik girilmesinden kaynaklanan sorunların önüne büyük ölçüde geçilebilir, olası bir deprem sonrasında ilgili konutların bilgilerine çok daha hızlı bir şekilde ulaşılabilir. 

DASK adres kodu sorgulama işlemi E-Devlet uygulaması veya DASK resmi sitesi üzerinden ya da bağlı bulunan muhtarlık, belediye ve nüfus müdürlükleri aracılığıyla ücretsiz şekilde gerçekleştirilebilir. Ayrıca, ZDS yaptırmak için tercih ettiğiniz sigorta şirketinin resmi sitesi üzerinden de adres kodunuzu sorgulayabilirsiniz. 

Siz de depreme karşı kendinizi maddi güvence altına almak için vakit kaybetmeden Zorunlu Deprem Sigortası yaptırabilirsiniz. İş Bankası Zorunlu Deprem Sigortası hakkında detaylı bilgilere buradan​ ulaşabilir, sigorta kapsamını ve teminatlarını inceleyebilirsiniz. 






Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.