Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 17.05.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Enerji kaynakları, dünya üzerinde yaşamın devam edebilmesi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Teknolojik gelişmeler ve yoğun nüfus artışı gibi etkenler, bu kaynakların yetersiz kalmasını beraberinde getirirler. Yenilenemez enerji kaynakları, yeniden kullanılamayan ve doğada hemen çözünmeyen türdür. Peki, yenilenebilir enerji nedir? Yenilenemez enerjinin tam zıttı olan yenilenebilir kaynaklar, doğada hızlı sürede çözünerek sürdürülebilirlik kapsamında önemli yollar kat eder. Yenilenebilir enerji çeşitlerinden biri olan biyoenerji, biyolojik olarak elde edilen malzemelerden sağlanır. 

Biyoenerjinin Faydaları Nelerdir?


Biyoenerji, sürdürülebilirlik açısından ciddi faydalar sunan bir konumda yer alır. Güvenli ve ekonomik açıdan sağlam bir ortamın gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunan, düşük karbonlu sisteme sahiptir. Bu ​faydalarının yanı sıra birçok faydası ile gelecek vadeden yenilenebilir enerji kaynağıdır. Peki biyoenerji faydaları nelerdir?

Kırsal ekonomileri canlandırmada önemli rol oynar. Bu sebeple kırsal bölgelerde biyoenerji kullanımı tercih edilmesi kaçınılmazdır. 
Ozon tabakasının incelmesinde aktif rol oynayan petrol kullanımının azaltılması, gelecek vadeden çalışmadır. Petrol bağımlılığı ise biyoenerji ile azaltılabilir ve enerji kıtlığının önlenmesinde önemli bir adım atılmış olunur. 
Yerli temiz enerji kaynaklarının kullanımı, karbon emisyonunun önüne geçer. Bu kaynakların tedariği ise biyoenerji tarafından sağlanır.
Kolay depolanabilir olması avantaj sağlar.
Vücuttan ve topraktan çıkan metan gazı, çok patlayıcı olduğu için tehlikelere yol açabilir. Metan salınımının atmosfere ulaşmaması biyoenerji ile sağlanabilir.
İklim değişikliği dünya üzerindeki tüm canlılar için tehdit oluşturan bir durumdur. Biyoenerji, iklim değişikliğini azaltarak yaşamı kaliteli hale getirmeye yardımcı olur.

Sürdürülebilir gelecek, dünyadaki her canlı için önemlidir. Dünyanın dengesini korumak ve iyileştirmek ise yenilenebilir kaynaklar ile mümkün kılınabilir. 

Biyoenerji Kaynakları Nelerdir?


Biyoenerji kaynağının açığa çıkmasında bazı malzemeler kullanılır. Bu biyolojik malzemelere genel olarak “biyokütle” adı verilir. Yakın zamanda yaşamış veya halen yaşayan canlılardan elde edilen malzemelerdir. Genel olarak bakıldığında biyoenerji kaynakları ise şu şekilde aktarılabilir:

Tarımsal Biyokütle Kaynakları:

Kanola, ayçiçeği, soya gibi yağlı tohumlu bitkiler,
Patates ve şeker pancarı gibi şeker ve nişasta içeren bitkiler,
Keten ve sorgum gibi elyaf içeren bitkiler,
Fasulye ve bezelye gibi protein içerikli bitkiler,
Saman ve kabuk gibi tarımsal ve bitkisel atıklar.

Hayvansal Biyokütle Kaynakları:

At veya koyun gibi hayvanların dışkısı,
İşlenen hayvansal ürünlerden sonra ortaya çıkan mezbaha atıkları.

Biyokütle Nedir?


Sürdürülebilirlik, içinde bulunduğumuz yaşamın ekosistemi bozmadan gelecek nesillere aktarılmasıdır. Yarınların en iyi şekilde aktarılması adına yapılan sürdürülebilirlik, tüm canlıların devamlılığı adına önemlidir.  Sürdürülebilirlik adına önem arz eden uygulamalardan biri yenilenebilir enerji kaynağı kullanımıdır. Bu noktada merak edilen sorulardan biri “yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir?” olmaktadır. Rüzgar, jeotermal, dalga, biyokütle ve daha fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarında yer ​alır. Biyokütle, biyoenerji kaynaklarından biridir. Peki, biyokütle nedir? Biyokütle, organik malzemelerin yakılması ile elde edilir. Isı ve elektrik enerjisi açığa çıkması amacıyla yapılır. Bu kullanım alanlarının yanı sıra biyokütle enerjisi, araç motorlarında ve çeşitli alanlarda kullanımıyla yaygındır. Çevre dostu bu adımlar, sürdürülebilirlik adına atılan büyük bir ilerlemeyi temsil eder.
Biyoenerji Nedir? 


Biyokütle Enerjisi Nasıl Elde Edilir?


Biyokütle enerji kaynakları, çevreye zarar vermeden elde edilir. Bu enerji çeşidi sürdürülebilirlik çalışmalarında stratejik yer kaplar. En büyük avantajlarından biri kaynağında daha önce yaşamış şeyler olmasıdır.  Doğal süreçlerden faydalanılması, sürekli ve tükenmeyen bir enerji açığa çıkmasını sağlar. “Biyokütle enerjisi nasıl elde edilir?” sorusuna ise şu şekilde cevap verilebilir: Yenilenebilir enerji kaynağı olan biyokütle, hammaddelerin işleme uğramasından elde edilir. İşleme uğrayan hammaddelerden katı, sıvı ve gaz yakıtlar meydana gelir. Yakılarak sonuçlar ortaya konulan biyokütle malzemesinin yakılmadan önce kurutulması önem arz eder. 

Biyogaz Nedir?


Organik atıklar, yaşamımızı sürdürdüğümüz dünya üzerinde mühim bir yere sahiptir. Doğada mikroorganizmalar yardımıyla kolayca çözünerek bileşenlere ayrılırlar. Bu sebeple organik atıkların kullanımı hem çevreye hem de ekonomiye katkıda bulunur. Organik atıklar, sürdürülebilir yarınlar için geri dönüşüm çerçevesinde yer alan yenilenebilir enerji elde edilmesinde kullanılır. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında oldukça ciddi konuma sahip olan biyogaz, organik atıklardan elde edilir. “Biyogaz nedir?” sorusu ise bu noktada merak edilir.  Biyokütle olarak adlandırılan organik maddeler, oksijensiz ortamda mikrobiyolojik floranın etkisi ile karbondioksit ve metan gazına dönüşür. Bu gaza ise biyogaz adı verilir. Hem ucuz hem de doğadaki kirliliği önlemeye aday olmasıyla sıklıkla tercih edilir. Dünyaya katkıları ile sağlam bir geleceğin öncülerindendir.

Biyoetanol Nedir?


Enerji kaynakları dünya üzerindeki tüm canlıların ihtiyaç duyduğu kaynaklardır. Bu kaynakların sağlanmasında organik maddelerin kullanılması, çevreye zarar vermeden üretmenin yoludur. Biyoenerji, organik maddelerin kullanılması ile ortaya çıkar. Yenilenebilir enerji faydaları saymakla bitmeyen, uzun ve temiz gelecek için ihtiyaç duyulan unsurları içerir. Çevre kirliliğine neden olmadığı gibi kısa sürede kendini yeniler. Biyoetanol, çeşitli tarım ürünlerinden elde edilen bir yakıt türüdür. Kullanılan tarım ürünleri doğada bulunan mısır, şeker pancarı veya melas gibi ürünlerdir. Bu ürünler fermantasyon ile çeşitli bakteriler ile sindirilir. İşlem sonunda biyoetanol ve karbondioksit açığa çıkar.

Biyodizel Nedir?


Gün geçtikçe artan enerji ihtiyacı, kaynakların azalmasına sebep olur. Bu sebeple enerji kaynağı üretmek için çeşitli yollara başvurulur. Yenilenebilir olan biyoenerji hem sürdürülebilir hem de fiyat bakımından uygun bir kaynak olarak karşınıza çıkar. Biyodizel, biyoenerji adı altında yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Organik yağların (kanola, ayçiçek, soya vb.) baz ve alkolle bir araya getirilmesinden açığa çıkan dizel yakıta biyodizel adı verilir. Araçlarda kullanılan biyoyakıt, daha az toksik olması ve biyolojik olarak parçalanabilmesi gibi pek çok avantaja kapılarını aralar. Yeşil bir geleceğin öncülerinden olmaya aday biyodizel kullanımının artması tüm dünya için önemli bir konudur.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."