Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 15.06.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
Yenilenebilir enerjiyi, doğal süreçlerden yararlanarak ortaya çıkarılan enerji olarak nitelendirmek mümkündür. Yenilenebilir enerjinin kaynağı tükenmez. Yani başka bir deyişle kısıtlı fosil kaynaklara bağlı olmadan üretilebilir ve bir sürekliliğe sahiptir. Yenilenebilir enerjinin bilinen bir diğer adı da sürdürülebilir enerji olarak öne çıkar. Zaman içinde kullanımı yaygınlaşmış; bilhassa petrol, kömür gibi kaynakların çevreye verdiği zarar nedeniyle yenilenebilir enerji konusuna önem verilmesi dikkat çeker. Hal böyle olunca yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları kişiler tarafından merak edilen konuların başında gelir.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?


Yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir sorusuna yanıt bulmak isteyen çevreye duyarlı birçok kişi vardır. Yenilenebilir enerji, doğal ortamda tekrarlar. Yenilenebilir enerji; sürekli olarak erişilen kaynaklardan meydana gelen enerji olarak dikkat çeker. Sürdürülebilirliği olan, doğal kaynaklardan temin edilebilen bu enerji, doğa üzerinde bulunur.

Doğada yenilenebilir enerji kaynakları şu şekilde;

  • ​Güneş Enerjisi
  • Biyokütle Enerjisi
  • Rüzgar Enerjisi
  • Jeotermal Enerji
  • Hidrojen Enerjisi
  • Hidrolik Enerji
  • Dalga Enerjisi

Söz konusu kaynaklar, fosil enerji kaynaklarının aksine zaman içinde tükenmeyen özelliğe sahiptir. Yenilenebilir enerji kaynakları; benzin, kömür ve doğalgaz gibi yenilenemeyen enerji kaynaklarına alternatif oluşturmalarıyla bilinir ve birçok farklı alanda kullanımları mümkündür.

Güneş enerjisi: Güneşten direkt olarak veya dolaylı olarak elde edilebilen enerji türüdür. Toplayıcılar aracılığıyla güneş enerjisinden elektrik ve ısı elde edilebilir. Bunun yanı sıra geliştirilen fotovoltaik piller ile elektrik üretilebilir.  “Güneş enerjisi hakkında bilmeniz gerekenler” başlıklı yazımızı okuyarak, bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Biyogaz: Biyogazı, biyokütle enerjisine örnek olarak göstermek mümkündür. Hayvan gübresi, atık sular, tarım atıkları ve enerji bitkileri gibi organik atıklardan fermantasyon yöntemi ile elde edilen bir biyoyakıt olarak öne çıkar. Metan içeriği %60-70 arasında değişmesiyle dikkat çeker. Biyogaz; elektrik üretimi, ısıtma ve araç yakıtı gibi farklı alanlarda kullanılır. Buna ek biyokütle enerjisi olarak biyodizel, biyoetanol, pioliz ve gazlaştırma ürünleri, mikrobiyal yakıt hücreleri gibi alanlardan da söz etmek mümkündür. Hidrojen enerjisi de biyogaz yenilenebilir enerji sınıfı içine dahil olabilir.

Rüzgar enerjisi: Coğrafi bakımdan rüzgar alan uygun mekanlara kurulan türbinlerle rüzgar enerjisinden yararlanılır. Havanın kinetik enerjisini elektrik enerjisine çevirme işlevleriyle bilinirler. Rüzgar, enerjiyi kullanarak elektrik üretimi gerçekleştirirken, aynı zamanda küçük çaplı birtakım uygulamalarda kullanılabilir. Arazi sulama ve su çıkarma gibi uygulamaları buna örnek vermek mümkündür.

Jeotermal enerji: Jeotermal kaynağın yer aldığı bölgelerde, direkt olarak veya dolaylı şekilde elde edilebilen bir enerji türü olarak bilinir. Soğutma, ısıtma, mineral ve elektrik üretimi, kaplıca amaçlı kullanım gibi çok çeşitli uygulama alanlarına sahip olmasıyla dikkat çeker. Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli bir yere sahip olmasıyla bilinir.
yenilenebilir enerji

​Enerjinin Yenilenebilir Olması Neden Önemli?


Yenilenebilir enerji kaynakları her geçen gün önemi artan bir konudur. Hızla çoğalan nüfusun ısınma gereksinimleri, sanayileşmenin gün geçtikçe büyümesi ve her geçen gün artan taşıt sayısı, beraberinde enerji ihtiyacını da getirir. Fosil yakıtların ise öngörülenden çok daha kısa bir sürede tükenmesi beklenir. Ayrıca yoğun olarak kullanılan benzin, kömür ve linyit gibi yakıtlar, yenilikçi teknolojilerden faydalanılmadığında çevreyi kirletir. Bu nedenlerle alternatif enerji tüketimi, doğa ve insanın hayatına devam edebilmesi bakımından kritik bir noktada yer alır. Geleneksel enerji kaynaklarının çevresel etkileri ve bu etkilerin telafi edilebilmesi adına harcanan tutarlar göz önüne alındığında, yenilenebilir enerji kaynakları için yapılan yatırımlar oldukça gereklidir. Yakıt krizi yaşamamak ve çevre kirliliğinin önüne geçebilmek için yerel kaynaklar kullanılarak daha ekonomik bir yaşam elde edilebilir. Sürdürülebilirlik konusunda atılan “Geleceğe Orman Kampanyası” gibi adımlar, sundukları yapıcı çözümlerle dikkat çekmektedir.

Yerli kaynaklardan elde edilebilen, çevre dostu yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı işte bu sebeple gereklidir. Yenilenebilir enerji kaynakları, asla tükenmeyen bir enerji türü olarak insan ve doğa için çok önemlidir. Güneş, biyokütle, rüzgâr ve jeotermal enerjilerin kullanımı alanlarında verimli çalışmalar yapılması son dönemlerde sıkça gündeme gelmektedir. Hem dünyada hem de ülkemizde sürdürülebilir enerji kaynakları giderek daha sık şekilde tercih edilmektedir.

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Özellikleri Nelerdir?


Yenilenebilir enerji kaynakları, fosil enerji kaynakları ile kıyaslandığında zaman içinde tükenmeme özelliğiyle ön plana çıkar. Yenilenebilir enerji kaynakları özellikleri çeşitli faydayı da beraberinde getirir. Sürdürülebilir, çevreye dost ve yerli kaynaklardan temin edilmeleri, dünyada ve ülkemizde yükselişe geçen enerji ihtiyacına cevap vermeleri dikkat çeker. Böylece, tüm dünya ile beraber Türkiye’de de yükselişe geçen enerji ihtiyacına karşın faydası ortaya çıkar. Bunun yanı sıra çok yüksek fiyatlarla ithal edilen fosil enerji kaynaklarına çok önemli bir alternatif olma özelliği taşır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının insanlar tarafından kullanımı ile beraber temiz enerji üretimi sağlanabilir. Dahası, sıfır atık gibi basit uygulamalarla çevre kirliliği de en aza indirilebilir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve korunması ile sosyo-ekonomik bakımdan oldukça büyük bir düzelme ve bununla birlikte ilerleme sağlanabilir.

Sizler de İş Portföy Yenilenebilir Enerji Karma Fon sayesinde İş Bankası’nın yatırım avantajlarından yararlanabilir, toplam değerinin %80’ini yenilenebilir enerji sektöründe yer alan şirketlerin finansal araçlarına yatırım yapabilirsiniz.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​