Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 04.07.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
Doğal kaynakların tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı günümüzde sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji kavramları her geçen gün daha önemli hale geliyor. Temiz ve doğal kaynaklardan elde edilen enerji, diğer enerji türlerine kıyasla hem canlı hayatı hem de dünyamızın korunması açısından çok daha tercih edilebilir seçenekler olarak öne çıkıyor.

İş Bankası Blog olarak bu yazımızda yenilenebilir enerji ve yenilenebilir enerjinin faydalarına odaklanıyoruz.

Yenilenebilir Enerji Nedir?


Doğal kaynaklardan elde edilebilen ve doğada her zaman bulunabilen, yani kendini yenileyebilen enerjiye yenilenebilir enerji denir. Bu enerji, kaynağını tamamen doğadan alır. Tam da bu sebeple yenilenebilir enerjinin kalıcı olarak, tamamen tüketilmesi mümkün değildir. Doğru sistemlerle verimli şekilde kullanıldığında çevre dostu, daha az maliyetli ve sürdürülebilir enerji sunan yenilenebilir enerjiye olan talep her geçen gün artmaktadır.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?


Yenilenebilir enerji denince akla genellikle ilk olarak güneş ve rüzgâr enerjisi gelir ancak yenilenebilir enerji kaynakları sadece bunlarla sınırlı değildir. Sürdürülebilir enerji olarak da isimlendirilen ve çevre ile uyumlu, canlı hayatını riske atmayan yenilenebilir enerji kaynaklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Güneş Enerjisi


Kaynağı ısı ve parlak ışık olan yenilenebilir enerji türlerinden biri olan güneş enerjisi, güneş ışınlarını toplayarak biriktirir. Bu enerji sayesinde elektrik ve ısı üretimi sağlamak mümkündür.

Rüzgâr Enerjisi


Rüzgârın hareketinin sonucu olarak elde edilen enerjiye rüzgâr enerjisi denir. Rüzgâr enerjisi, Türkiye için en uygun yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir. Kurulacak olan bölgenin şartları ve yapısı göz önünde bulundurularak ve bu şartlara uygun rüzgâr enerji türbinleri seçilerek enerji üretimi sağlamak mümkündür.

Jeotermal Enerji


Jeotermal Enerji, yerkabuğunda biriken termal enerjiye verilen isimdir. Yeraltından çıkan sıcak sudan ve onun buharından sağlanabilir. Eğer ısı seviyesi yeteri kadar yüksek ise jeotermal enerji, elektrik üretimi için de kullanılabilir. Jeotermal enerjinin kullanımı aslında oldukça eski zamanlara dayanır. M.Ö. 1500’lü yıllarda Çinliler ve Antik Romalılar jeotermal enerji kullanmışlardır.

yenilenebilir enerji 

Hidrolik Enerji


Hızla akan sudan elde edilen enerjiye hidrolik enerji denir. Hidrolik enerji de aynı jeotermal enerji gibi antik çağlardan beri kullanılmaktadır. Günümüzde üretilen elektriğin büyük bir kısmı bu enerji kaynağı ile üretilmektedir. Esas kullanım amacı fosil yakıtların yerine elektrik enerjisi üretmek olsa da tarım arazilerinde sulama için de hidrolik enerjinin gücünden faydalanılır.

Biyokütle Enerjisi


Tarım atıkları, organik atıklar, hayvansal atıklar, şehirdeki atık sular vb. maddelerin oksijensiz ortamda çürütülmesiyle elde edilen enerjiye biyokütle enerjisi denir. Biyokütle enerjisi atıkların geri dönüşümünün sağlanması açısından oldukça kıymetli bir enerji çeşidi olsa da kontrolsüz gelişim durumunda canlılar ve çevre üzerinde olumsuz etkilere sebebiyet verebilir.

İş Bankası olarak kurulu gücü 5 MW (megawatt) ve altındaki güneş, rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimi gerçekleştirmek isteyen işletmelere cazip koşullarla finansman desteği sunuyoruz. Ülke ekonomisine katkı sağlayacak, çevre dostu yatırımların finansmanı için tasarlanan Lisanssız Elektrik Üretim Kredisi ile azami 1 yılı ana para geri ödemesiz 10 yıla varan vadelerde, Türk Lirası veya yabancı para cinsinden kredilendirilme sağlıyoruz.

 İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihinde ilan edilen oranlara göre hesaplanmıştır. Güncel oranlara "Lisanssız Elektrik Üretim Kredisi​" ürününden ulaşabilirsiniz.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​