Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 23.09.2019
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Ev almak hemen hemen herkesin hayali olsa da bu çok uzun vadeli ve özen isteyen bir süreç. İnsanı heveslendirdiği kadar aynı zamanda kaygılandıran bu durum; beklentinize uygun bir evin bulunmasından ödemelerin nasıl yapılacağına kadar içinde pek çok detayı barındırıyor. Yani, “Ev almak istiyorum ama nerede?” diyorsanız ilk önce ev almadan önce dikkat edilmesi gereken hususları güzelce araştırmanızı tavsiye ediyoruz. Size bu konuda yardımcı olabilmek adına izlemeniz gereken adımları sıraladık. ​



Kredi Notunuzu Kontrol Edin

​Kredi notu, bankada nasıl bir itibar bıraktığınızı kanıtlayan en önemli ölçütlerden biri. Ev almayı düşünmeye başladıktan hemen sonra kredi notunuzu öğrenmek için harekete geçebilirsiniz. Böylelikle diğer ödemelerinizi kontrol edip izleyeceğiniz yolu daha iyi belirlemiş olursunuz. Peki, kredi notunuzu nasıl öğreneceksiniz? 


● Kredi notunuzu bilmiyorsanız İş Bankası İnternet Şubesi ve İşCep Uygulaması’nda Krediler Menüsü’nden Kredi Risk Raporu alabilirsiniz. 
● Kredi Risk Raporu sayesinde de Findeks Kredi Notunuzu öğrenebilirsiniz. 

Bu adımdan sonra kredi notunuzun düşük olduğunu öğrendiyseniz, Kredi Notunuzu Nasıl Yükseltebilirsiniz?​ adlı yazımıza göz atıp neler yapabileceğinizi keşfedebilirsiniz. 



Beklentilerinizi Belirleyin

​Herkesin hayalinde bir ev vardır. Pencereleri büyük olsun, tavanı biraz daha yüksek olsun, 2 tane odası olsun gibi birçok beklentide bulunuruz. Elbette ki küçümsenmeyecek bir meblağ karşılığında aldığınız bir mülkün yaşam tarzınıza ve zevkinize uygun olması çok önemli. Bu sebeple evin net ve brüt metrekaresi, balkon sayısı ya da odaların kullanışlılığı gibi detayları göz önünde bulundurun. Bunları karşılayan bir ev bulduğunuzda da kolay kolay peşini bırakmayın. ​





Alacağınız Ev Güvenilir mi?

​Beklentilerinizi belirlediniz. Tam hayalinizdeki gibi ya da hayalinize yakın bir ev buldunuz. Fakat bunların yanında; evin lokasyonundan yapı ruhsatının olup olmadığına, binanın yaşına ve sağlamlığına kadar birçok konuyu da araştırmanızı öneririz. İleride herhangi bir sorun yaşamamanız için almak istediğiniz evin tapu kaydına da mutlaka bakmalısınız.



Artıları Eksileri Tespit Edin

​Satın almak istediğiniz ev; iş yerinize yakın, aradığınız büyüklükte, güneş alan bir yer olabilir. Ama unutmamakta fayda var ki her evin kendisine özgü artı ve eksisi vardır. Örneğin; evin ısı yalıtımı olmayabilir ya da mutfak dolapları yeterli gelmeyebilir. Böyle durumlarda taşındığınız an sürprizle karşılaşmamak için evin eksik olan taraflarını güzelce tespit edip şimdiden uygun çözümler bulmaya başlayabilirsiniz. Eksikleri kapatmanın size maliyeti ne olur? Ya da bütçenizi zorlar mı diye düşünmenizi tavsiye ederiz. ​





Ödemeyi Nasıl Yapacağınızı İyi Belirleyin

​Ev almanın belki de en zorlayıcı tarafı bu süreçte yapılan ödemeler. Bütçenize uygun bir ev seçtiniz ve bu evin ödemelerine bir an önce başlamak istiyorsunuz. O halde ilk önce ödemenizi nasıl yapacağınıza dair bir plan oluşturmanızda yarar var. Ne kadar peşinat ödeyeceksiniz, konut kredisi alacak mısınız gibi soruları cevapladıktan sonra, önünüzdeki seçenekleri güzelce değerlendirin. Örneğin, İş Bankası Ev Kredisi​’nin uygun faiz oranları ve size yardımcı olan sistemi sayesinde çok daha kolay bir şekilde ev sahibi olabilirsiniz. Anında başvuru işlem kolaylığı sayesinde başvurunuzu hızlıca başlatabilir ve istediğiniz vadeye göre taksit tutarını hesaplayabilirsiniz. Ardından ekspertiz, onay ve tapu işlemleri için bankamız sizinle iletişime geçer ve süreçlerin en hızlı şekilde ilerlemesi için size yardımcı olur. Yeni eviniz için hayaller kurmaya erkenden başlarsınız.

Yani, belli planlı hareket edip belli noktalara dikkat ettikten sonra, ev alma sürecini çok daha kolay bir şekilde halledebilirsiniz. Yeter ki kulağınız bizde olsun!


"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​"