Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 26.06.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Yeni bir iş teklifi, eğitim, evlilik veya farklı bir nedenle bulunduğunuz şehirden taşınmak için plan yapıyor olabilirsiniz. Tahmin ediyoruz ki sizi yepyeni bir süreç beklediği için fazlasıyla heyecanlısınız da! 

Yeni başlangıçlar her zaman güzeldir. Bu nedenle heyecanınızı çok iyi anlıyoruz. Fakat yıllardır alıştığınız yerden uzaklaşmak ve farklı bir şehre alışmak zor bir süreç olabilir.

Biz de yeni şehrinize taşınmadan önce size hangi konulara özellikle dikkat etmeniz gerektiğini anlatmak istedik. Böylece önerilerimizle beraber taşınma sürecinde gerekli araştırmaları yapıp hazırlıklı olabilirsiniz. 

O halde fazla zaman kaybetmeden daha önce yaşamadığınız bir şehir hakkında neleri mutlaka bilmelisiniz, keşfetmeye başlayalım! 

Öncelikle Konut Fiyatlarını ve Kiraları Araştırın


İster uzun süreliğine, ister kısa süreliğine gidin; yeni bir şehirde kesinlikle ilk bakmanız gereken şeylerden biri konut fiyatları ya da kiralarıdır. Bu noktada şehirde kalmayı planladığınız süre de oldukça önemli, çünkü ev arayışınızı bu plana göre şekillendirmeniz yararınıza olur. Örneğin gideceğiniz şehirde çok uzun süre kalacaksanız ve maddi durumunuz müsaitse ev almayı düşünebilir ya da eşyalarınızın sığacağı geniş bir daire kiralayabilirsiniz. Tabii bu sırada şehirler arası nakliyat fiyatlarını da göz önüne almalısınız. 

3 ay, 6 ay gibi kısa süreler için gidecekseniz de küçük ama eşyalı daireleri veya uygun fiyatlı apartları değerlendirmeye alabilirsiniz. Böylece barınma için gereğinden fazla harcama yapmamış, eşya taşıma ücreti gibi giderlerden kurtulmuş olursunuz. 

Ek olarak oraya gidince barınma sorunuyla karşılaşmamak adına gerek internetten gerek o şehri bilen kişilerden ve emlakçılardan yardım alarak kalacağınız yeri önceden ayarlamaya çalışın. 

Kira Sözleşmesi Hakkında Bilmeniz Gereken 4 Şey​ içeriğimize göz atabilirsiniz. 
taşınma ipuçları

İş ve İstihdam İmkanları Hakkında Bilgi Toplayın 


Herkes hayatını sürdürmek için çalışmak zorunda. İş teklifi almadıysanız ya da o şehre tayininiz çıkmadıysa yaşamayı düşündüğünüz şehirde araştırmanız gereken belki de en önemli nokta iş imkanları. Yaşayacağınız şehirde yeteneklerinize ve uzmanlık alanınıza göre iş olanakları mevcut mu? İstihdam ne durumda?

Tüm sorulara cevap bulup iş arama sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Bunun yanında “Maaşlar diğer şehirlere göre nasıl, hayatınızı belli bir standartta sürdürmek için yeterli mi?” gibi konular hakkında, sonradan bir sürprizle karşılaşmamanız için bilgi toplamınızı öneriyoruz. 

Sağlık Kurumlarının Olanakları Yeterli mi? 


Sağlık her şeyden önemli. Bu nedenle de kronik bir hastalığınız olsun olmasın, bulunduğunuz şehirdeki sağlık olanaklarını mutlaka araştırmalısınız. Oturmak istediğiniz semtte/bölgede iyi bir hastane ya da sağlık kuruluşu var mı öğrenin. Özellikle beraber yaşayacağınız kişilerin içinde doktor takibinde ya da kronik rahatsızlığı olan biri varsa bu araştırma, içinizin rahat etmesini sağlayacaktır. 

Şehrin Ulaşım Olanakları Nasıl? 


Yaşanılan şehrin ulaşım olanakları da son derece önemli bir konu. Çünkü özel aracınız olmayabilir ya da beraber yaşadığınız kişiler varsa araba kullanmayı bilmiyor olabilirler. Bu nedenle şehrin toplu taşıma ağı nasıl ve başka alternatifler var mı araştırın.

Hatta ev kiralama/alma sürecinde de şehrin ulaşım olanaklarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Örneğin arabanız yoksa ulaşımı kolay, merkezi yerlerde ev bakmanız daha doğru olacaktır. 

Sosyal Hayat İhtiyacınızı da Unutmayın


Yeni bir şehre alışma sürecinde sosyal hayatın rolü inkar edilemez. Şehirde vakit geçirmekten hoşlanacağınız yerlerin olması adaptasyon sürenizi kısaltabilir. Özellikle büyük bir şehirden daha küçük bir şehre taşınma kararı aldıysanız çok fazla sorun yaşamamak için sosyal hayat alışkanlıklarınızı da göz önüne alın. 

Eğitim Alternatifleri Var mı? Öğrenci Hayatı Nasıl? 


Yeni bir şehre üniversite eğitimi için gitmek istiyor olabilirsiniz. Böyle bir niyetiniz varsa bizim tavsiyemiz, tercih döneminden önce gitmek istediğiniz şehirde okuyan ya da okumuş kişilerle konuşmanız yönünde. Eğer yapabiliyorsanız şehri ve okulu gezmeniz de karar verme konusunda size fazlasıyla yardımcı olur. Böylece şehrin öğrencilere sunduğu olanakları keşfedebilirsiniz. 

Bunun dışında yeni bir şehirde aile kurmayı düşünüyorsanız, çocuğunuz varsa ya da ileride çocuğunuzun olma ihtimaline karşı şehirdeki okulları araştırabilir, alternatifler hakkında fikir edinebilirsiniz.  

Bilmediği şehirde yepyeni bir hayat kurmak isteyen herkes için öncelikli olarak dikkat etmeleri gereken noktaları paylaştık. Bunların yanında ev taşıma sürecinde ortaya çıkacak masraf yükünü hafifletmek adına Maximum Kart ​kampanyalarına göz atabilir, yeni şehrinizde de avantajlı alışveriş koşullarından yararlanabilirsiniz. Üstelik Maximum Kart’a hızlı bir şekilde başvurabili​rsiniz!​

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​