Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 18.04.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 Dakika
Birikimlerini kârlı yatırımlara dönüştürmek isteyen herkes minimum riskle maksimum kazanç elde etmenin yollarını arıyor. Her ikisini aynı anda elde etmek zor olabilir; ancak doğru planlanmış bir yatırım fonu ile yatırımcıların profiline ve risk seviyesine uygun fon alarak getiri elde etmeleri mümkün. Peki, küçük yatırımcılar arasında giderek popüler hale gelen yatırım fonu nedir, nasıl alınır? Avantajlarından çeşitlerine kadar yatırım fonuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.

Yatırım Fonu Nedir?


Yatırım fonu, çeşitli yatırımcıların birikimlerini ortak bir havuzda birleştirdiği ve bu yatırımların bir fon yöneticisi tarafından farklı risk ve getiri beklentileri gözetilerek değerlendirildiği portföylere deniyor. Yatırımcılar bu ortak fonlara belirli bir katılma payı ödeyerek dahil oluyor. Fonda biriken yatırımlar, alanında uzman yatırımcılar tarafından hisse senedi, tahvil, repo, kıymetli madenler, emtia ve mevduat gibi farklı araçlar üzerinden değerlendiriliyor.

Yatırım Fonu Avantajları Nelerdir?


Yatırım fonunun küçük, büyük fark etmeden tüm yatırımcılar arasında giderek popüler hale gelmesinin altında sunduğu birtakım avantajlar yatıyor.

Kolaylık: Yatırım fonları, birikimleri yatırıma dönüştürmenin en kolay yollarından biri. Satın almak istediğiniz kadar katılım payı için emir vermek ve gerçekleşme tarihinde emrin tamamlanmasını beklemek yeterli. İşCep ve İnternet Şubesi üzerinden alış ve satış emirlerini dilediğiniz zaman yalnızca birkaç dokunuşla verebilirsiniz.

Likidite: Yatırım fonları, yapılarına göre esneklik ve likidite avantajları sunan iki farklı türe ayrılıyor. İşlem yapılabilecek hisse sayısında sınırlama bulunmayan açık uçlu fonlar yüksek likidite sunarak yatırımların nakde çevrilmesini kolaylaştırıyor. Nispeten daha düşük likiditeye sahip olan kapalı uçlu fonlar ise yatırımların gerçek zamanlı fiyatlar üzerinden yapılmasını sağlayarak yatırımcılara esneklik avantajı sunuyor.

Profesyonel Yönetim: Yatırım fonları menkul kıymet alıp satma süreçlerinde yaşanan endişeleri ortadan kaldırabilir. Yatırımlarınız fon yöneticileri tarafından profesyonel bir şekilde yönetildiği için portföyünüzü yönetmek için harcadığınız zaman da azalmış oluyor.

Risk Dağıtımı: Fon yöneticisi, yatırımları farklı yatırım enstrümanlarına dağıtarak pay sahiplerine çeşitlendirme avantajı sağlıyor. Bu da performans gösteremeyen varlık sınıflarının diğer yatırım araçlarından elde edilen kârlar ile telafi edilebileceği anlamına geliyor. 

Kârın Yatırıma Dönüşmesi: Elde edilen kârın yeniden yatırıma dönüştürülmesi yatırım fonunun bir diğer avantajı. Örneğin, bir yatırım fonu temettü veya sermaye kazancı verirse, bu para genellikle herhangi bir ücret ödenmeden yeniden yatırıma dönüştürülüyor. 

Vergi Avantajı: Pay senedi yoğun fon niteliğine haiz yatırım fonu katılma belgelerinden elde edilen kazançlar %0 oranında stopaja tabidir. Ayrıca 3321 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.03.2022 tarihine kadar geçerli olacak şekilde değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında “döviz” ifadesi geçen yatırım fonları hariç olmak üzere uygulanacak stopaj oranı %0 olarak belirlenmiştir. 

Yatırı ilişkin güncel oran ve haberleri İş Bankası Duyurular sayfasından takip edebilirsiniz.

yatırım fonu 

Yatırım Fonu Nasıl ve Nereden Alınır?


Yatırımcıları risk ve getiriler anlamında önemli avantajlarla buluşturan yatırım fonları, alış ve satış işlemlerinde de büyük kolaylık sağlıyor. Yatırım fonu nasıl alınır diye merak ediyorsanız, başlamadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var:

Öncelikle risk toleransınızın farkına varmalısınız.

Risk toleransınızı belirledikten sonra size uygun yatırım fonlarına yatırım yapmayı değerlendirebilirsiniz. İşCep Robofon Danışmanı ile risk profilinizi öğrenebilir ve profilinize uygun İş Portföy Robofon tavsiyelerini görüntüleyebilirsiniz.

Yatırım fonlarını yatırım hedeflerine ve geçmiş performanslarına göre karşılaştırabilirsiniz. Unutmayın, bir fonun geçmiş performansı gelecekteki performansına yönelik bir gösterge niteliği taşımıyor.

Tüm bunları göz önünde bulundurduktan sonra geriye “Yatırım fonu nereden alınır?” sorusunu cevaplamak kalıyor. Birikimlerinizi İş Bankası yatırım fonları üzerinden değerlendirerek risklere ve kazançlara katılım tutarınız ölçüsünde ortak olabilirsiniz.

Türkiye’nin en büyük yatırım ailesini yöneten İş Portföy, farklı risk ve getiri beklentilerine uygun olarak birçok yatırım alternatifi sunuyor:

İş Portföy Robofon
Para Piyasası Fonları
Karma Fonlar
Fon Sepeti Fonları
Borçlanma Araçları Fonları
Hisse Senedi Fonları
Serbest Fonlar
Uluslararası Fonlar
Emtia Fonları
Değişken Fonlar
Gayrimenkul Yatırım Fonları
Girişim Sermayesi Yatırım Fonları
Katılım Fonları
Serbest Döviz Fonlar

Peki, piyasalardaki fırsatları kaçırmamak için dakikalar içinde nasıl yatırım fonu alabilirsiniz? TEFAS’ta (Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu) işlem gören İş Portföy yatırım fonlarını tüm banka ve aracı kurumların internet ve mobil şubelerinden kolayca alabilirsiniz.

4 Adımda Yatırım Fonu Nasıl Alınır?


1. Yatırım fonu almak için öncelikle bir yatırım hesabına sahip olmanız gerekiyor. Bir yatırım hesabınız yoksa, banka üzerinden yatırım hesabı açmalısınız.

2. Web tarayıcısı, cep telefonu ya da tablet üzerinden işlem yapmak istediğiniz bankanın mobil veya internet şubesine giriş yapın.

3. Önce yatırım menüsüne, ardından yatırım fonları sekmesine tıklayın.

4. Alış bölümüne girdikten sonra size uygun olduğunu düşündüğünüz fonu seçin ve alım işlemlerini takip edin.

Fonlara ek olarak bireysel kullanıcıların yararlanabileceği çeşitli mevduat ve yatırım seçenekleri bulunuyor. İş Bankası mevduat ve yatırım araçları​ arasından sizin için en avantajlı ürünü seçerek birikimlerinizi farklı şekillerde değerlendirebilirsiniz.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​​