Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 28.02.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika
Yurt dışı seyahati için pasaport sahibi olmak, bazı ülkeler için yeterli değildir. Kimi ülkeler vizesiz girişe izin verse de pek çok ülke, yurt dışından gelen gezginlere vize şartı koyar. Vizeler hakkında detaylı bilgi sahibi olarak ve nasıl vize alınacağını öğrenerek yurt dışı seyahatlerinizi planlayabilirsiniz.

Vize Nedir?


Vize kısaca, bir ülkeye girmek veya bir ülkeden çıkmak için yetkili makamlardan alınması gereken izindir. Seyahat etmek isteyen kişi, gideceği ülkenin belirlediği prosedürleri yerine getirirse ve başvurusu resmi kurumlar tarafından kabul görürse vize alabilir. Vize işlemleri; evrak hazırlama, mülakat gibi süreçler içerebilir.

Yurt dışı seyahati için vizeden önce bir pasaport edinilmesi gerekmektedir. Pasaport, uluslararası geçerliliği bulunan kimlik belgesidir ve içerisinde kimlik bilgileriniz, fotoğrafınız, ziyaret ettiğiniz ülkelerin kaydı ve aldığınız vizeler bulunur. Eğer bir pasaportunuz yoksa, öncelikle pasaport nasıl alınır​ sorusunun yanıtını bulabileceğiniz yazımızı okuyabilirsiniz.

Vize Nasıl Alınır?


Seyahat etmek istediğiniz ülkenin büyükelçiliklerine ya da konsolosluklarına, vize başvuru merkezlerine, havalimanında ve sınır kapılarında konumlandırılan resmi gişelere müracaat ederek, vize başvurunuzu oluşturabilirsiniz.  Bazı ülkeler için internet üzerinden çevrimiçi başvuru da yapabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri; vize başvurusunun, seyahat edecek kişi tarafından bizzat oluşturulmasıdır.

vize nedir ve nasıl alınır 

Vize Türleri Nelerdir?


Vizeye başvururken, seyahat amacınıza göre hareket etmeniz gerekir zira vize türleri bu amaca göre değişkenlik gösterir. Başlıca vize türleri şunlardır:

Öğrenci vizesi: Eğitim için yurt dışına çıkmak isteyen öğrencilere verilen vizedir.
Çalışma vizesi: Çalışma izni olarak da bilinir. Çalışmak amacıyla yurt dışına gidenlere verilen vizedir.
Turist vizesi: Turistik nedenlerle seyahat etmek isteyenlere verilen vizedir.
Geçiş vizesi: Bir ülkeye seyahat ederken başka bir ülkeden geçiş ya da aktarma yapılması gereken durumlarda verilen kısa süreli vizedir.
Resmi görev vizesi:  Diplomatik bir görev için başka bir ülkeye gönderilen görevlilere verilen vizedir.

Vize Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?


Vize almak için gereken  evraklar ülkeden ülkeye değişebileceği gibi, seyahat etme amacınıza veya pasaport türünüze göre de farklılık gösterebilir. Bu sebeple gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğuna müracaat ederek, sizden istenilen evrakların bir listesini temin edebilirsiniz. Aşağıda sıralayacağımız evraklar, vize başvurusunda talep edilebilen temel evraklardır:

Pasaport
2 adet güncel biyometrik fotoğraf
Aile toplum kâğıdı
Sağlık sigortası
Gelirinizin yeterli olduğuna dair banka hesap dökümü
​● Mesleki durum belgesi
İkametgâh belgesi
Evlilik cüzdanı (Evliler için)

Vize Kaç Günde Çıkar?


Vize başvurusunun sonuçlanması, gerekli adımların tamamlanmasının ardından 3 ila 15 gün sürebilir. Fakat özellikle başvuru yoğunluğunun söz konusu olduğu özel günlerde ve ülkenin tercih edilme durumuna bağlı olarak başvuruların sonuçlanma süresi uzayabilir. Bu nedenle vize başvurunuzu, seyahat tarihinden önce ve uygun bir zamanda gerçekleştirmeniz önerilir.

Seyahat planlaması yaparken ihtiyaç duyduğunuz maddi kaynaklara İş Bankası ihtiyaç kredisi​ ile sahip olabilir, krediye İşCep üzerinden başvurabilirsiniz. . İşCep’in yanı sıra isbank.com.tr üzerinden, Bankamatiklerden, İş Bankası şubelerinden başvuru yapabilir; SMS yoluyla veya Telefon Şubesini arayarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​