Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 18.04.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika

​Pasaport Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar Nelerdir?


Pasaport başvuru yurtdışına seyahat etmek isteyenler tarafından alınması gereken resmi bir belgedir. Pasaportlar kendi içlerinde farklı çeşitleri ayrılır. Bu durum pasaportunuzun süresi ve alım esnasında dikkat etmeniz gereken etkenleri değiştirir. 

Pasaport Nedir?


Yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili kuruluş tarafından verilen pasaport, yabancı ülke yetkililerin kimlik incelemesinde geçerli gördükleri belge olarak ele alınabilir. Eğer yurtdışına seyahat etmek istiyorsanız mutlaka bir pasaporta sahip olmalısınız. Pasaport kimlik belgesi yerine geçen, kişiye özel olan önemli bir evraktır.

Pasaport Nasıl Alınır?


Pasaport başvurusu yaş ayrımı gözetilmeksizin şahsen yapılmalıdır. Pasaport için ücret internetten ya da bankalar aracılığıyla yatırılabilir. Bununla birlikte yine internetten ya da telefon aracılığıyla pasaport randevusu almalı, nüfus müdürlüklerine gerekli belgeler ile başvuruda bulunmalısınız.

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?​​


Pasaport için gerekli randevuyu https://randevu.nvi.gov.tr internet adresi üzerinden alabilirsiniz. İnternet üzerinden erişim sağlayamayanlar Alo 199 Çağrı Merkezi aracılığıyla da randevu oluşturabilirler. 

18 Yaş Altı Pasaport Nasıl Alınır?


18 yaşın altındaki bireyler henüz reşit sayılmadıkları için pasaport alabilmek için defter bedeli ödemelidir. 18 yaş altındaki vatandaşlar en fazla beş yıl geçerli pasaport alabilirler. 18 yaşından küçük oldukları için ilçe nüfus müdürlüğüne her iki ebeveyn ile birlikte gitmeleri gerekir.

Pasaport Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar Nelerdir?​​

​​​ Türlerine Göre Pasaport Nasıl Alınır?


Farklı pasaport türleri bulunur. Genellikle renklerinden ayırt edilen ve farklı niteliklere sahip olan pasaportlar, vatandaşların meslekleri gibi ayırıcı özelliklerine bağlı olarak verilir. Pasaportların farklı türleri olması pasaport alırken dikkat edilmesi gereken etkenlerin ve başvuru sürecinin de değişmesine yol açabilir.
 

Bordo Pasaport Nasıl Alınır?


Bordo pasaport umuma mahsus pasaport olarak da anılır. İçişleri Bakanlığı yetkilendirilmiş valilikler veya Türk konsoloslukları tarafından belirli şartları yerine getiren vatandaşlara verilir. Bordo renkli olduğu için bu isimle anılır. Bordo pasaport sahipleri vizesiz gidilen yerlere pasaportla direkt giriş yapabilirler. 38 sayfadan oluşan bordo pasaport talebe göre altı aydan on yıla kadar süreyi kapsayacak şekilde verilir.

Herkese açık ve herkes anlamına gelen bordo pasaport almak için gerekli şartları karşılamalı ve belgeleri tamamlamalısınız. Daha sonra ilçe nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmalısınız. Bordo pasaport almak için gerekli belgelerin arasında kimlik kartı, harç ve cüzdan bedeli makbuzu, biyometrik fotoğraf, öğrenciler için öğrenci belgesi, reşit olmayan ve engelli bireyler için muvafakat belgesi bulunur. 

Gri Pasaport Nasıl Alınır?


Gri pasaport ismi ile bilinen bu pasaport çeşidi hizmet pasaportudur. Devlet için yurtdışı görevi yapacak olan kişilere verilir. Hususu idareleri ve belediyelerce verilebilecek olan gri pasaport milli sporcular tarafından da kullanılır. 5682 sayılı pasaport kanunu gereğince yalnızca görev süresini kapsayacak şekilde kullanılır. Pek çok ülkeye vizesiz giriş imkanı sağlar. Talep formu, nüfus cüzdanı, eski pasaportların aslı, biyometrik fotoğraf, pasaport defter bedeli dekontu, reşit olmayan ya da engelli kişiler için muvafakatname, öğrenci için öğrenim belgesi, sağlık kurulu raporu ile başvuruda bulunabilir.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?


Hususi pasaport ya da yeşil pasaport devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıyan memur ailelerine verilir. Beş yıllık süreye sahiptir. Yeşil rengi sebebiyle bu isimle anılır. Birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırsız olmak üzere vizesiz girişi sağlamak gibi ayrıcalıkları bulunur. Yeşil pasaport almak için gerekli belgeleri tamamlayıp ödemeleri yaparak ile nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmak gerekir. 

Çalışanlar için çalıştıkları kurumun il bölge veya genel müdürlüğü tarafından hazırlanan imza sirküleri, emekliler için emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisi belgesi, istifa eden kişiler için çalıştığı dönemin kadrosunu gösteren belge, hak sahibi vefat edenler için kadro bilgisini gösteren belge, 18 yaşından küçükler için velilerden alınmış muvafakatnameye ihtiyaç duyulur. Bunlarla birlikte öğrenci belgesi, iki adet biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanın aslı ile başvuruda bulunması gerekir. 

Türlerine Göre Kimler Hangi Pasaportları Alabilir?


Pasaport alımı için karşılanması gereken bazı şartlar bulunur. Bu durum türlerine göre alınacak pasaportların değişmesini sağlar.
 

Bordo Pasaport Kimler Tarafından Alınabilir?


Bordo pasaport başvuruda bulunan bütün vatandaşlara verilir. 

Gri Pasaport Kimler Tarafından Alınabilir?


Devletin resmi mercileri tarafından atanarak yurt dışına göreve gönderilen kişilere, uluslararası kurumlarda memur statüsünde görev yapanlara, Türkiye Kızılay Cemiyeti ya da Türk Hava Kurumu tarafından göreve atanan kişileri ve onların 25 yaşını geçmemiş çocuklarına gri pasaport verilir.

Yeşil Pasaport Kimler Tarafından Alınabilir?


TBMM eski bakanlarına ve üyelerine, kadrolu memur ve kamu görevlilerine, görev süresi boyunca büyük şehirlerin il ve ilçe başkanlarına, devlet sporcularına ve emekli olan eski belediye başkanlarına yeşil pasaport verilir. 

Kırmızı Pasaport Kimler Tarafından Alınabilir? 


Kırmızı pasaport ülkenin dış ilişkilerini yürüten memurlara, diplomatik misyonlara, konsolosluk görevlilerine ve bazı hükümet yetkililerine verilen pasaport türüdür. 

Pasaport için Gerekli Evraklar Nelerdir?


Pasaport çeşitleri birbirinden farklıdır. Bu durum hazırlanması gereken evrakların da değişmesini sağlar. 

Pasaport Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler


Pasaport başvurusunda bulunurken başvuracağınız pasaport çeşidine göre gerekli belgelerin tamamını eksiksiz şekilde hazırlamalısınız. Ödeme yaptıktan sonra dekontu mutlaka almalısınız. Başvuruda bulunduğunuz fotoğrafın biyometrik olduğundan emin olmalısınız.

2024 Pasaport Harç Ücreti Ne Kadardır?


2024 yılı boyunca Harçlar Kanunu Genel Tebliği’ne göre bir yıl süreli pasaportlar için 2396,60 TL, üç yıl süreli pasaportlar için 5558,30 TL, üç yıldan daha fazla süreye sahip olan pasaportlar için 7833 TL ödeme yapılması gerekiyor. 

Pasaport Harç Ücreti Nereye Yatırılır?


Pasaport harç ücreti vergi dairesi müdürlüklerine, anlaşmalı bankalara, PTT şubelerine veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait internet adresine ödenebilir. Ödeme yapmadan pasaport başvuru süreci başlatılamaz. 

Sıkça Sorulan Sorular


Süresiz Pasaport Nasıl Alınır?

Vatandaşlar en fazla 10 yıllık pasaport alabilirler. Pasaportun süresi dolduğunda yenilenmesi gerekir. Ancak meclis üyeleri ve bakanlara verilen siyah pasaport görev bitimine kadar geçerliliğini sürdürür. 

Pasaport Kaç Günde Teslim Edilir?

Pasaport başvurunda bulunduktan ve pasaporta dair basım işlemleri gerçekleştikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer ili merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine ise en geç 4 iş günü içerisinde teslim edilir. Teslimatlar PTT kargo aracılığıyla gerçekleşir.

Pasaportunuzu aldıktan sonra yurt dışı seyahat hayallerinizi gerçekleştirmek için vize başvurusu başta olmak üzere diğer adımları atabilirsiniz. Seyahat planlarınıza başlamak, keşfedilecek yeni rotalar bulmak için seyahat önerileri size ilham verebilir. Özgürce seyahat​ için Maximiles​ ile yaptığınız her alışverişten MaxiMil kazanabilir, kazandığınız milleri dünyanın dört bir yanına bilet alırken kullanabilirsiniz.


İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.


“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​