Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 13.10.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 2 dakika
Bankacılık işlemleri teknoloji sayesinde gün geçtikçe daha da kolaylaşıyor. Özellikle mobil bankacılık ve internet bankacılığı sayesinde bakiye görmek ve ekstre takibi yapmak oldukça basit. 

Dijitalleşmenin getirdiği kolaylık para transferlerine de yansıyor. Havale ve EFT​ de dahil olmak üzere hem bankalararası hem de kişiler arası para transferleri artık aynı gün içinde dahi yapılabiliyor. Hatta bankacılığa dair birçok işlem için artık banka şubesine veya ATM’ye bile gitmek gerekmiyor; birkaç dokunuşla pek çok işlem gerçekleştirilebiliyor.

Virman da bu işlemlerden biri. Virman işlemi hakkında merak edilen pek çok noktaya bu içerikte açıklık getirdik. 

Virman Nedir?


Her ne kadar günlük dilde ve özellikle de genç nüfus arasında sıkça kullanılmasa da virman işlemi; daha çok bankacılık literatüründe karşımıza çıkan, ticaretle uğraşanların yakından bildiği bir terim.

En basit anlamıyla baktığınızda, vadesiz bir hesaptan diğer bir hesaba para transferi işlemini temsil eden bu işlem, havale ve EFT ile aynı mantığa sahip olduğu için sık sık onlarla karıştırılıyor. Ancak detaya baktığınızda küçük de olsa bir ayrımdan bahsetmek mümkün:

Havale, aynı bankayı kullanan iki kişi arasındaki para transferi; EFT farklı bankalar arasındaki para transferi anlamına geliyor. Virman ise bir bankada, aynı kişiye ait iki hesap arasında yapılan para transferine deniyor.

Virman İşlemi Nedir?


Yukarıda da belirtildiği gibi, virman işlemi, kişinin aynı bankada kendisine ait iki farklı vadesiz hesabı arasında yapılıyor. 

Aynı bankada farklı vadesiz hesaplara sahip olmanın birçok nedeni olabiliyor. Örneğin maaşının yattığı hesabın yanı sıra ikinci bir vadesiz hesap açan bir işçi, gelir-giderlerini ve birikimlerini çok daha rahat görüntüleyebiliyor. 

İki farklı hesabın olması, harcama kontrolü yapmak isteyenlerin de işini oldukça kolaylaştırıyor. İşte bu iki hesap arasındaki para transferleri bankacılık literatüründe virman olarak geçiyor. 

permakültür yöntemleri 


Virman Nasıl Yapılır?


Virman banka şubelerinden, ATM’lerden, internet bankacılığından veya mobil bankacılık üzerinden bir talimat ile dakikalar içinde yapılabiliyor. 

Virman, kişinin kendi hesapları arasında yapılan bir işlem olduğundan hata payı oldukça düşük. Yanlış veya eksik tutar gönderimi gibi durumlar ise geri virman yaparak kolayca düzeltilebiliyor. Eğer kişinin aynı bankada birden çok vadesiz hesabı varsa, virman yaparken yine hangi hesaba gönderim yaptığına dikkat etmesi gerekiyor.

Virman İşleminde Nelere Dikkat Edilmelidir?


Virman yaparken dikkat edilmesi gereken başlıca iki husus bulunuyor. Bunlardan ilki para transfer talimatının verildiği gün ve saat. Eğer bu işlem banka şubesine gidilerek yapılacaksa mesai saatleri ve resmi tatiller dikkate alınmalı. Hafta sonu veya mesai saatleri sonrasında virman talimatı verebilmek için ATM’ler, internet bankacılığı veya mobil bankacılık kullanılabiliyor.

Virman yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden ikincisi de hesap numarasının doğruluğu. Virman talimatının doğru hesap için verildiğini anlamanın kolay bir yolu, işlem ücretini kontrol etmek. Bankalar kişinin kendi hesapları arasındaki transferden herhangi bir ücret talep etmiyor. Eğer işlem sonunda yansıyan bir ücret varsa, hesap numarasının doğruluğunu teyit etmekte fayda var. Hesap numarası doğru olmasına rağmen ücret yansıması durumunda ise bankayla görüşülmeli. 




Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​