Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 10.10.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
Günümüzün teknolojik imkanları sayesinde para göndermek veya para almak hiç olmadığı kadar kolay! Mobil uygulamalar ve internet bankacılığı sayesinde banka şubesine veya ATM’ye gitmeye ihtiyaç duymadan, sadece birkaç adımda para transferi yapılabiliyor. Üstelik yalnızca aynı bankadaki alıcılara değil, bir başka bankada hesabı olan alıcılara da aynı gün içinde EFT ve Havale ile para göndermek mümkün. 

Peki, EFT ve Havale arasındaki farklar neler? Para transferinde sıkça kullanılan EFT ve Havale işlemleri arasındaki farkları öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

EFT Nedir?


Tam adı Elektronik Fon Transferi olan para transfer teknolojisi, farklı bankalar arasında para aktarımı yapmak için kullanılıyor. Yani bir kişi, EFT ile farklı bir bankada hesabı olan kişilere, veya kendisinin farklı bankadaki hesabına para gönderimi yapabiliyor. 

Havale Nedir?


Havale ise bir kişinin aynı banka bünyesinde farklı şubedeki bir hesabına veya aynı bankayı kullanan bir başka kişiye para transferi yapmasını sağlayan işlem. Havale yapıldığında tek bir banka kullanıldığı için para transferi EFT’ye kıyasla daha çabuk gerçekleşiyor.

permakültür yöntemleri 


EFT - Havale Farkları


Her iki işlem de günümüzde para transferi yapmanın en basit yolları; ancak aralarında temel olarak iki fark bulunuyor: Kullanılan bankalar ve işlem süresi. 

Havale işlemi, aynı banka bünyesindeki hesaplar arası bir transfer olduğundan sadece isim, soyisim ve IBAN bilgileri ile yapılabiliyor. EFT yaparken ise bu bilgilerin yanı sıra alıcı kurum, banka şubesi ve hesap numarası da gerekebiliyor. 

EFT, bankalar arası bir işlem olduğundan, sadece resmi tatil olmayan günlerde ve mesai saatleri içinde uygulanabiliyor. Örneğin, birine para göndermek için hafta sonu veya mesai saatleri sonrasında EFT talimatı verirseniz, paranın alıcı hesaba aktarılması ertesi iş günü mesai başlangıcında gerçekleşiyor. Havale ise tek bir bankanın farklı şubelerdeki veya farklı kişilere ait hesapları arasında olduğundan tatillerden ve mesai saatlerinden bağımsız olarak 7/24 gerçekleşebiliyor. 

EFT - Havale Saatleri Kalktı mı?


EFT ve havale işlemleri için saat sınırlamasını sona erdiren FAST​ teknolojisi ile anında para aktarımı yapmak mümkün. 

FAST, en fazla 100.000 TL’ye kadar olan meblağları 7/24 bir başkasına dakikalar içerisinde göndermeyi sağlıyor. Böylece EFT de olduğu gibi para transferinin gerçekleşmesi için beklemek gerekmiyor. Başka bir deyişle FAST, transfer işlemlerindeki saat sınırını büyük ölçüde kaldırmış oluyor. Bu sayede gün içinde yoğunluktan gerekli ödemelerini yapmaya fırsat bulamayan kişiler müsait anlarında para transferlerini kolayca gerçekleştirebiliyorlar.

Öte yandan Kolay Adres Tanımlama ile de para transfer işlemleri kolaylaşıyor: Cep telefonu, TC Kimlik Numarası, e-posta adresi gibi, IBAN’a kıyasla daha kolay hatırlanabilen bilgilerin IBAN ile eşleştirme işlemini temsil eden bu sistem, IBAN’a ihtiyaç duymadan EFT, havale ve FAST ile para transferi yapmanıza olanak sağlıyor. 

İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihinde ilan edilen oranlara göre hesaplanmıştır.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​