Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 08.12.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Türkiye’de bazı durumlara özel olarak vergi istisnaları ve muafiyet şartları belirlenir. Bu muafiyetlerin çerçevesi ve kimlerin yararlanabileceği net bir şekilde belirtilir. Gelir vergisi, kurumlar vergisi gibi farklı vergi türlerine özel muafiyetler bulunabilir. Bunlardanın muafiyet koşulları ayrı ayrı belirlenir ve paylaşılır. Vergi ödemekle yükümlü olan kişiler de muafiyet durumlarına uygun olup olmadıklarını araştırarak bu konudaki istisnadan yararlanabilirler. 


Peki, vergi muafiyeti tam olarak nedir? Öncelikle bu sorunun cevabını verelim:

Vergi Muafiyeti Nedir?


Vergi muafiyeti en genel tanımıyla bir vergi mükellefinin ya da mükellef grubunun vergi dışında tutulmasına denir. Yani vergi vermekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişiler, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan ibarelere göre vergiden muaf olabilir. Muafiyetin oranı kısmen ya da tamamen olarak değişir. 

Verginin türüne göre muaf olan kişiler de değişiklik gösterir. Yazımızın devamında bazı temel vergilerden kimlerin muaf tutulduğunu ele alacağız. 

Vergi Muafiyetinden Kimler Yararlanabilir?


Başta da söylediğimiz gibi vergi türüne göre muafiyetten yararlanacak kişiler (emekli, esnaf, girişimci veya engelli bireyler gibi) değişir. Örneğin gelir vergisi, birçok kişiyi ilgilendiren vergi türüdür. Çeşitli şekillerde elde edilen gelir için verilmesi zorunlu olarak geçedur. Bu doğrultuda önce kimlerin Gelir Vergisi Kanununa göre muaf olduğunu inceleyebiliriz: 

Bir iş yeri açmadan gezici olarak iş yapan kalaycı, hallaç, ayakkabı ya da musluk tamircisi, nalbant, fotoğrafçı gibi küçük sanat erbabı kişiler, 
Evde kullanılan mutfak robotu, dikiş makinesi, ütü ve benzeri makinelerle dışarıda işçi çalıştırmamak şartıyla dokuma ürünleri, nakış işleri, turistik eşya, tarhana, erişte mantı gibi ürünleri satanlar, 
Ziraat işlerinde kullanılan hayvan ve hayvan arabası, motor ve traktör, sandal gibi vasıtalarla sürekli hale gelmeden ara sıra ücret karşılığında insan ya da hayvan taşıyanlar, 
Nehir, deniz, göl ve su geçitlerinde 50 rüsum tonilatoya kadar motorsuz nakil aracı işletenler gelir vergisinden muaf tutulabilir. 

Bunlara ek olarak bilimsel araştırma, çevre, sağlık ve sosyal yardım konularında çalışmalar yürüten vakıflar da gelir vergisi muafiyetinden yararlanabilir.

Gelir vergisinin yanında yine birçok insanı ilgilendiren ve Türkiye sınırları içinde tüm taşınmaz mallardan alınan emlak vergisinden muaf tutulan kişiler de vardır. Emlak Vergisi Kanunu’na göre muaf tutulan kişiler aşağıdaki gibidir: 

Brüt 200 metrekareden küçük evlerde oturanlar emlak vergisinden muaf olabilir. Ancak brütün dışında kalan kapalı otopark, hol ya da merdiven boşluğu gibi alanlar dahil edildiğinde hesap 200 metrekareyi geçiyorsa muafiyet olmaz. 
Gaziler, ev hanımları, şehit yakınları ve engelli bireylerin yanında dul ve yetimler de emlak vergisinden muaf kişiler arasındadır. 
Ayrıca başka bir evi ve geliri olmayan emekliler de emlak vergisinden muaf tutulabilir. 

Vergi muafiyetlerinden kimlerin yararlanabileceğine örnek olması açısından gelir ve emlak vergi muafiyeti şartlarını inceledik. Ödediğiniz vergiler özelinde muafiyet durumunuzu öğrenmek istiyorsanız ilgili vergilerin kanunlarına göz atabilirsiniz. 
işbankası fonlar                  
 

Kredi Kartı ile Vergi Ödemesi Mümkün! 


Ödemekle yükümlü olduğunuz vergi ödemelerini ise Maximum Kart müşterisi olduğunuz takdirde İşCep ve İnternet Şubesi üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz! Kredi kartı ile ödeyebileceğiniz vergi türlerini ve bu konuyla ilgili detayları Kredi Kartı ile Vergi Ödemeleri​​ sayfamızdan keşfedebilirsiniz.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​