Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 19.04.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika

​Tutanak Nedir ve Nasıl Tutulur?


Yaşanan olayların resmi şekilde kayıt altında tutulmasını sağlayan belgeler tutanaklardır. Yaşanan olayın yaşandığı şekilde belgelenmesi, sonrasında istenilen durumlarda referans olarak gösterilmesi, bilgi paylaşımının resmi ve doğru şekillerde yapılması ve hukuki açıdan koruma için tutanaklar kullanılır. Yaşanılan olayın resmi olarak duyurulması tutanaklarla sağlanmaktadır.

Tutanak Nedir?


Tutanak tutma yaşanmış bir olay, bir toplantı, bir işlem süreci veya bir görüşmenin içeriğinin olduğu gibi olacak şekilde resmi kayıt altına alınması durumudur. Tutanaklar hukuki süreçlerde koruma sağlamak, yaşanan olayın resmi şekilde belgelenmesi, hukuki süreçlerde resmi belge olarak referans gösterilmesi ve yaşanan durumun doğru şekilde aktarılması için tutulurlar. 

Resmi kurumlar tarafından hazırlanan tutanaklar emniyet, noter, mahkeme, şirketler, devlet daireleri veya resmi kurumlar tarafından imzalanarak hazırlanabilirler. 

Tutanak Nasıl Tutulur?


Tutanaklar resmi belgeler oldukları için hazırlanırken uyulması gereken belirli kurallar vardır. Tutanak tutma işlemleri tutanağı tutulacak olayın niteliği ve yaşanan yeriyle ilgili değişikliklere ve farklı ayrıntılara sahip olabilir. Tutanak nasıl tutulur örnek olması için aşağıdaki şartları uygulayabilirsiniz:

Tutanağın içeriğine başlamadan önce başlığı kurallara uygun şekilde yazmanız gerekir. Eğer tutanağa konu olan olay için özel bir durum yoksa başlık sayfanın ortasına ve büyük harflerle olacak şekilde ‘TUTANAKTIR’ diye yazılmalıdır.

Tutanakta açıklanan olayın niteliği belirtildikten sonra olaya dair ayrıntılı bilgiler verilmelidir. Olayın ayrıntılı bilgilerine ek olarak olay bilgisine nasıl sahip olunduğuna da tutanak içerisinde yer verilmelidir. 

Olayın ne olduğuyla birlikte olayın nerede yaşandığı ve tarih, saat gibi bilgiler de net olarak belirtilmelidir.

Tutanak içerisinde belirtilen olayla ilgili kanıt olarak sayılabilecek deliller varsa bunlar da tutanağa eklenmelidir. Delillerin nasıl elde edildiği bilgisi de tutanakta yer almalıdır.

Tutanak bir sayfadan daha uzun yer kaplayacaksa sayfaların arkası boş bırakılarak yeni sayfalardan numara verilerek devam edilmelidir. 

Tutanak içinde bilgileri yer alan kişilerin de ıslak imzaları gerekir. İmza bulunmayan tutanaklar geçerli değildir. 

Tutanak Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Tutanaklar resmi belgeler oldukları için tutanak hazırlanırken belirli şablon ve kurallara dikkat edilmesi gerekir. Tutanak hazırlamada önemli noktalar şunlardır:

A4 veya A5 kağıtlarda hazırlanmalıdır.
Tutanak başlığı sayfanın ortasında büyük harflerle yazılmalıdır.
Olay tarihi, saati, olayın nasıl gerçekleştiğiyle ilgili detaylar ve olayın nasıl öğrenildiği bilgilerine ayrıntılı şekilde yer verilmelidir.
Olaya dair delillerin de tutanak içinde olması gerekir.
Tutanakta ismi geçen kişilerin kimlik bilgilerinin de yer alması gerekir. 
Tutanağın sonunda bitişin belirgin olması için tutanağın tutulduğu tarih, saat ve ismi geçen kişilerin imzası yer almalıdır.
Tutanak Nedir ve Nasıl Tutulur?

Tutanak Ne İşe Yarar?


Tutanaklar yaşanan olayın bildirilmesi gereken durumlarda resmi belge taşıması nedeniyle tutulur. Tutanaklar yaşanan olaylar için yasal ve hukuki koruma, işletmenin yönetimsel durumları ve işçi-işveren ilişkileri için referans niteliği taşırlar. Tutanakların resmi belge olarak sunulması ve olay adına faydalı olabilmesi için gerçek bilgilerle ve özenle hazırlanması gerekir. Farklı olaylar ve amaçlar için tutanaklar resmi belge olarak kullanılabilir. Tutanak tutmanın faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

- Yasal süreçlerde mahkeme, noter, resmi daireler veya kamu kurumları tarafından tutulan tutanaklar delil olarak kullanılarak yasal koruma sağlarlar.
- Yaptırım veya cezai işlemlerin uygulanması gereken olaylarda tutanaklar mahkemelerde olayın yaşanma sürecine dair resmi belge olarak sunulurlar. 
- İşletme kurumlarında toplantıların içeriği ve müzakerelerin ayrıntılarını tutmak için tutanak tutulabilir. İleriki dönemlerde alınan kararlarda bu tutanaklardan yararlanılabilir.
- İş yerlerinde tutulan tutanaklar iş yerinde yaşanan olaylara dair işveren ve işçiyi yasal süreçlerde korumak adına tutulabilir.

Durumlarına Göre Tutanak Nasıl Tutulur?


Yaşanan olayın kayıt altına alınması gereken durumlarda farklı alanlarda olsa da tutanak tutulabilir. İş hayatı, eğitim ve sağlık durumu, hukuki veya cezai işlemler için tutanak tutulabilir. Hastane muayene ve tedavilerinde sorunlu durumlarda sağlık durumu için tutanak, eğitim hayatında verilen disiplin gibi cezalara dair tutanak, askeri alanlarda herhangi bir sorun için tutanak veya iş yerlerinde yaşanan kaza gibi durumlar için tutanak tutulabilir. 

Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?


Trafikte maddi hasarlı kaza tutanağı aşağıdaki kurallara uygun olarak hazırlanabilir:

Tutanak iki nüsha olacak şekilde yalnızca kazaya karışan kişiler tarafından doldurulmalıdır. Kazaya karıştıysanız ruhsatınız olmasa da tutanağı doldurmak zorunludur.
Tutanak için doldurulan form fotokopi olsa da tutanakta tarafların ıslak imzalarının olması zorunludur.
Formdaki bilgiler eksik doldurulmalı, kazanın sebebi açık ve net şekilde belirtilmelidir.
Şirket ve poliçenin tespit edilememesi durumunda tutanak geçersiz olacağı için tarafların sigorta şirketlerinin ve trafik poliçe numaralarının eksiksiz ve doğru şekilde belirtilmesi gerekir.
Tutanağın beş iş günü içinde sigorta şirketine teslim edilmesi gerekir.
 

Askeri Tutanak Nasıl Tutulur?


Askeri alanlarda tutanak örneği genellikle sabit bir şablona sahiptir. Tutanak sayfasının üst orta kısmına örneğin tutanak disiplin olayıyla ilgiliyse ‘DİSİPLİNSİZLİK TESPİT TUTANAĞI’ şeklinde başlık atılır. Tutanak içinde yaşanan olayın tarihi, net saati ve net yeri belirtildikten sonra olay ve olay içinde geçen isimlerin bilgilerine yer verilir. Tutanağın tutulduğu tarih sonda belirtildikten sonra tutanak içinde ismi geçen kişilerin ve tutanağı tutan kişinin ıslak imzasıyla tutanak sonlandırılır.  

Öğrenci Tutanağı Nasıl Tutulur?


Diğer tutanaklarda olduğu gibi büyük harflerle tutanak başlığı atıldıktan sonra olay tarihi, saati, olay detayları ve olay içinde geçen isimlere yer verilir. Tutanak tarihi sona eklendikten sonra öğrenci, öğretmen, müdür yardımcısı ve müdürün ıslak imzalarıyla tutanak sonlandırılır.



"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."




Etiketler:
Hayata Dair