Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 29.04.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Trafik sigortası, devlet tarafından bütün motorlu araç sahiplerinin yaptırması zorunlu tutulan ve olası kaza durumlarında diğer kazazedenin veya üçüncü şahısların zararları için sigorta sahibini güvence altına alan bir sigorta çeşididir. Kaza durumunda sigorta ödemesi bedenen ve madden yaşanan tüm kayıpları kapsar.

Trafik Sigortası Kapsamı Nedir?


Trafik kazasına sigortalının aracı neden olursa meydana gelen hasar masrafları trafik sigorta poliçesi tarafından karşılanır. Trafik sigortasının karşıladığı hasarlar şunlardır:
Karşı tarafın aracında meydana gelen maddi hasarlar trafik sigortası tarafından karşılanır. Ayrıca elektrik direği, lamba, çöp bidonu, yangın musluğu gibi kamuya ait mallara verilen zararlar ile kaza alanında yer alan ev, dükkân gibi üçüncü kişilere ait maddi zararlarda trafik sigortası kapsamındadır.
Trafik kazası maddi hasarın yanı sıra fiziki zararlara da neden olabilir. Trafik kazası geçiren bireylerdeki yaralanmalar trafik sigortasının kapsamındadır. Yaralananlara yapılan ilk yardım hizmetleri, doktor muayeneleri, tedaviler, ilaçlar gibi hastane masrafları da trafik sigorta poliçesi tarafından karşılanır.
Kaza sırasında meydana gelen yaşam kayıpları da trafik sigortası kapsamı altındadır. Kaza sonucu vefat edenlerin defin masrafları trafik sigortası tarafından ödenir. Aynı zamanda vefat edenlerin bakmakla yükümlü olduğu kişi ya da kişilerin kaza sürecindeki zararları da karşılanır.
Trafik kazası sonucu yaralananların kısmi ya da süresiz çalışmaz hale gelmesi durumunda trafik sigortası devreye girer. Yaralanan kişiler ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları trafik sigortası tarafından ekonomik olarak güvence altına alınır.
Sigortalı şahıs kazada suçlu değil ise ve buna rağmen karşı taraf yine de haksız olunduğu iddiası ile dava açarsa, trafik sigortası sigortalının savunma masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Tüm avukatlık ve mahkeme ücretleri trafik sigortası tarafından teminat altına alınır.

trafik sigortası neyi ödemez

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?


Trafik sigortası yapılan aracın kullanılmadığı yani trafikte seyir halinde olmadığı durumlarda, aracın neden olduğu zararlar sigorta kapsamı dışındadır.
Sigortalı aracın sahibi trafik kazasına neden olduysa ve kusurlu bulunduysa, kendi aracının zararları trafik sigortası kapsamında değildir. Kazadan sorumlu olan sigortalının ailesi de aynı araçta olabilir. Ancak bu durumda bile trafik sigortası maddi ya da manevi tazminat taleplerini kapsamaz.
Kazaya karışan araca bağlı gelir ya da kar kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi dolaylı olarak meydana gelen zararlar trafik sigortası kapsamında değildir.
Kaza sırasında zarar görenlerin yanlarında bulunan bagaj ve eşyaları dışında, römorklarda taşınan malların zararları sigorta tarafından ödenmez.
Trafik sigortası, kazadan dolayı ortaya çıkan manevi tazminat talepleri ve davaları için güvence vermez.
Yedek olarak kullanılmak üzere taşınan akaryakıt dışında patlayıcı ve parlayıcı madde taşınması sonucu ortaya çıkan maddi hasarlar trafik sigortası tarafından ödenmez.
Çalınan ya da gasp edilen araçların neden olduğu trafik kazalarında, araç sahibi ve sigorta şirketinin sorumlu olmamasından dolayı trafik sigortası tarafından ödeme yapılmaz.
Alım satım, bakım-onarım ve benzeri işlemler için serviste bulunan araçların neden olduğu zararlar, trafik sigortası kapsamında değildir. Bakım için servise bırakılan aracın kaza yapması sonucu meydana gelen hasarlar, trafik sigortası tarafından ödenmez, zarar tamamen araç servisini işleten firmanın sorumluluğundadır.
Trafik kazası yapan araçlar aynı kişiye ait ise kazaya üçüncü bir kişi karışmadığı için trafik sigortası hasarı ödemez.
Terör eylemleri için kullanılan araçların kaza yapması halinde trafik sigortası masraflardan sorumlu değildir.
Hız yarışlarına katılan ya da yarış güzergâhında antrenman yapan araçların karıştığı kaza sonucu hasarlar trafik sigortası kapsamında değildir. Aynı zamanda yarışmalara katılan araçlara refakat eden ve gösteride kullanılan araçların da yaptığı kaza sonucu hasarlar trafik sigortası tarafından ödenmez.

Trafik sigortası​, araç sahibinin trafik kazasında suçlu olsa da karşı tarafın ve 3. şahısların hasarlarını karşılamakla yükümlüdür. Siz de İş Bankası ayrıcalığı ile trafik sigortası yaptırabilirsiniz.

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​