Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 19.04.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Açılımı Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication olan Swift, yurt içi ya da yurt dışı bankalar arası döviz transferi yapabileceğiniz bir sistemdir. Swift kodu ise banka kullanıcılarının döviz hesaplarına ilgili tutarların transfer edilebilmesini sağlayan uluslararası bir koddur. Swift ile tüm dünyada bulunan bankalar arasında elektronik fon transferi sağlanır. Her bankanın kendine özel Swift kodu vardır. Herhangi bir banka ile döviz transferi yapacak olan kullanıcılar, söz konusu bankanın Swift kodunu bilmek durumundadır.

Swift Bic Nedir?


Bic açılımı, Bank Identifier Codes olan İngilizce bir kısaltmadır. Yani Bic, Banka Tanımlama Kodları’nın İngilizce adının kısaltmasıdır. Swift Bic kodu, bankanın bulunduğu ülke ve şehir isimlerine göre atanır. Yani bu kod ülke, şehir ve isim kombinasyonu ile oluşturulur. Bu kod yolu ile havale ve EFT gibi yöntemler kullanarak bir ülkeden başka bir ülkeye para aktarabilirsiniz. Swift Bic kodunu bir örnek ile somutlaştırabiliriz. Türkiye İş Bankası Swift Bic kodu ISBKTRIS şeklinde belirlenmiştir. Bu kod belirlenirken ilk 4 karakter banka kodundan, sonra gelen 2 karakter ülke kodundan ve son 2 karakter ise yerel koddan oluşur. Ayrıca bazı bankalar, şube kodunu da Swift kodunun sonunda kullanabilir.

Swift İle Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?


“Swift nedir” ya da “Swift işlemi nedir?” gibi sorular sıkça karşılaşılan sorulardır. Swift işlemi, bankalar arası para transferini gerçekleştirebileceğiniz bir işlem türüdür. Peki, bu yöntem ile para gönderimi nasıl yapılır?

Swift​ ile para gönderme işlemi için işlem yapacağınız bankanın Swift kodunu biliyor olmanız gerekir. Swift kodu, yukarıda da belirtildiği şekli ile belirli bir yöntem ile oluşturulan bir koddur. Bu kodu, banka ile iletişime geçerek ya da internet üzerinden öğrenmeniz mümkündür. İnternet Bankacılığı ile gönderim yapacaksanız 8 ya da 11 haneden oluşan Swift kodunu, parayı göndereceğiniz hesaba dair bilgileri ve göndereceğiniz tutarı girdikten sonra para transferini gerçekleştirebilirsiniz.

Swift yolu ile para transferi sırasında gereken bilgiler şunlardır:

Alıcıya ait kişi ya da firmanın adı,
Alıcı bankaya ait Swift kodu,
Alıcının hesap numarası ya da IBAN numarası,
Alıcının banka adı ve şehir bilgisi.

swift-kodu 

Türkiye İş Bankası İle Döviz Alma ve Gönderme İşlemlerini Nasıl Yapabilirsiniz?

Dünyanın neresinde olduğu fark etmeksizin tüm bankalardan İş Bankası hesabına döviz havalesi yapabilirsiniz. Aynı zamanda Türkiye İş Bankası’nın yurt dışı şube ve temsilciliklerinden çevrim içi olarak havale yapabilmeniz de mümkündür. Swift kanalı ile gönderilecek havale işlemlerinde Türkiye İş Bankası’na ait Swift kodu ISBKTRIS olarak kullanılır. Şube özelinde farklı Swift kodu uygulaması yoktur. İş Bankası ile yapacağınız Swift işlemleri hakkında ayrıntılı bilgi için Döviz Havalesi / Swift sayfasını inceleyebilirsiniz.

Swift Ücreti Ne Kadar?


Swift işlemlerinde toplamda üç banka sürece dahil olur. Bunlar alıcı, gönderici ve aracı bankalardır. Döviz transferini gerçekleştirmek için gönderici banka parayı aracı olan bankaya iletir. Aracı banka ise bu parayı alıcı bankaya transfer eder. Swift işleminde hem gönderici banka hem de alıcı banka tarafından komisyon kesilir. Her bankanın komisyon tutarı farklı olabilir. Bankalar 15 ile 30 dolar arasında farklı tutarlar ile Swift işlemini gerçekleştirebilir. Ancak işleme dahil olan her banka kendi tutarını belirleyerek komisyon aldığından Swift ücreti toplamda 45 ile 90 dolar arasında değişiklik gösterebilir.

Swift İle Para Transferi Ne Kadar Sürer?


Swift işlem saatiniz 17:00’dan önce gerçekleşti ise döviz transfer işleminiz iki iş günü içinde tamamlanır. 17:00’dan sonra yapılan Swift işlemleri ise üç iş gününde tamamlanır.​


İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır. Güncel bilgilere Döviz Transferi-Swift'den ulaşabilirsiniz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.