Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 15.11.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 2 dakika
Super App yani “Süper Uygulama” kavramı ile ilk kez 2010 yılında Blackberry’nin kurucusu Mike Lazaridis vasıtasıyla tanıştık. Çok sayıda ürün ve hizmetin bir arada bulunduğu portallara Super App deniyor. Mike Lazaridis ise Super App’i şöyle tanımlıyor, "İnsanların her gün kullanacağı kesintisiz, entegre ve bağlamsallaştırılmış birçok uygulamanın bir arada bulunduğu, verimli bir deneyim sunma odaklı kapalı bir ekosistemdir."  Yani uygulamanın temel amacı birçok hizmetin bir ekosistem içerisinde kullanıcının hizmetine sunarak günlük hayatındaki ihtiyaçlarını kolaylıkla gidermesini en iyi deneyim ile sağlamaktır.  Bir uygulamanın süper olarak tanımlanabilmesi için en az iki farklı özelliğe sahip olması gerekiyor. Örneğin mesajlaşma özelliği taşıyan bir uygulamada e-cüzdan ve online alışveriş özelliğinin bulunması onu Supper App yapıyor. 

Super App Ne İşe Yarar?


Dünyanın her yerinde artık daha sık rastlanan bu yeni nesil teknoloji özellikle finansal alanlarda kolaylık sağlıyor. Mesajlaşma, alışveriş, finans gibi birbirinden farklı hizmetlerin tek bir uygulama üzerinden yapılabiliyor olması uygulama çöplüğüne dönüşen telefonlar için devrim niteliğinde… 

Geleneksel finans sistemlerinin yerine kullanılan bu uygulamalar, birçok yeniliği ve kolaylığı kullanıcıları ile buluşturuyor. Finansal düzenin yeniden şekillenmesinde etkili olan bu yeni sistem, bir araç ile tüm finansal teknolojileri yönetmeyi sağlıyor. İnternet aracılığıyla ticaret yapanlara ya da işlerini internet ortamında yürüten kişi veya kuruluşlar için Super App sıklıkla kullanılıyor.

Super App'in Avantajları Nelerdir?


Bu yazılımlar kolay arayüzleri ile kullanıcı dostu olmakla beraber tek bir oturum ile birden fazla eylemi gerçekleştirebilmeyi sağlaması ile oldukça pratik. Kullanıcıların her işlem için ayrı ayrı maliyet ödemiyor oluşu ise bu uygulamaların en büyük artılarından biri. Market siparişi verdikten sonra arkadaşınız ile olan sohbetinize yine aynı uygulamadan devam edebileceğinizi düşünün. Toplu taşıma bileti aldıktan sonra fatura ödemelerini yine aynı uygulama ile yapmak kulağa çok pratik ve hızlı geliyor.

permakültür yöntemleri 


Super App Örnekleri


Super App öncelikli olarak Asya’da yükselmeye başladı. Çin’de mesajlaşma özelliğine sahip iki sosyal medya uygulaması sürece alışveriş, otel rezervasyonu, sinema bileti ve para transferi gibi farklı hizmetleri ekleyerek Super App’e dönüştü. Singapur merkezli bir araç paylaşım uygulaması ise bünyesine yeme-içme, paket servis hizmeti vb. farklı hizmetleri de ekleyerek Super App yolculuğunu başlatmış oluyor.

Türkiye’de ise durumlar şöyle; başlangıç da sadece alışveriş sitesi iken bugün yemek, hızlı market, dolap gibi hizmetleri bünyesine katarak Super App olma yolunda ilerleyen birçok uygulama bulunuyor.

İş Bankası olarak, mobil odakta dijital platform olarak tasarladığımız Pazarama ile e-ticarete 360 derece bakıyoruz. Maximum Mobil’i indirerek kolayca ulaşabileceğiniz Pazarama’da ürün ve hizmet satışlarının yanı sıra mobil ödeme deneyimi de sunuluyor.  E-ticarette tüm paydaşlar için yenilikçi ve farklı bir anlayış getiren Pazarama, alıcı ve satıcıların birbiriyle kesintisiz, kolay bir iletişim kurduğu kapsayıcı, kaliteli ve yenilikçi bir ekosistem olarak hizmet veriyor.

Satıcılar tarafından kullanılmakta olan İş Ortağım​ paneli üzerinden ise İş Bankası ürün ve hizmetlerine başvuru yapanlara yönelik kurgulanan uygulamada, kişiselleştirilmiş özel oran ve komisyonlarla Anında Ticari Kredi, Kredili Ticari Mevduat Hesabı, Borçlu Cari Hesap, Ticari Kredi Kartı veya POS/ÖKC başvurusu yapılabiliyor.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​